Hirdetés
Hirdetés

„A banki munka megerőltetőbb volt, mint a vendéglátás” – Interjú Kovács Dórával, a Kuglóf tulajdonosával

2020. augusztus 7.
Kovács Dóra sokkal inkább „pályarátaláló", mint pályaelhagyó. Banki alkalmazottként dolgozott, amikor az igazi ízt az otthoni sütések hozták a napjaiba – a szó szoros és átvitt értelmében is. A jól sikerült kekszek, sütemények kedvezményezettjei az akkori kollégái voltak, a hobbiból pedig üzleti vállalkozás lett. A Dining Guide top 10 reggelizőhelye közé választott Kuglóf tulajdonosát és cukrászát kérdeztük, hogyan alakul a város kiemelten „turistás” pontján, a Váci utcából nyíló reggelizője sorsa.
Hirdetés

Az elmúlt hónapokhoz képest látványosan javult a Kuglóf látogatottsága. Nem minden – sőt! – hely mondhatja ezt el magáról. A Váci utca környékén üzemelt számos étterem, bár és gyorsétkezde várja egyelőre lehúzott rolókkal a jobb időket, vagy működnek éppen fél gőzzel.

Fotó: Kuglóf Bisztró

Kellemes telítettséggel mentek reggel óta, hétköznap is. Nem volt ez így az elmúlt hónapokban. 

Kovács Dóra: Folyamatosan, apró lépésenként javult a helyzet a teljes leállás után. Először tényleg szinte ijesztő volt a helyzet, viszont jót is hozott magával. Sok a visszatérő vendégünk, mondhatom, hogy

megugrott a törzsvendégeink száma.

Hetek óta javunkra szolgál az időjárás is, a nagy melegben is jó nálunk ülni az árnyékban. A kisebb esők sem zavarnak be, fedett a kinti részünk.

Kovács Dóra alapító, tulajdonos és cukrász / Fotó: Kuglóf

A külföldi turisták már szállingóznak vissza Budapestre. Tapasztaljátok ti is?

Igen, bár nem nagy számban, és leginkább csak hétvégén, de már beülnek hozzánk lengyelek, angolok, németek.

A Belváros legközepén vagyunk, szemben a Monk’s Bisztró, a sarkon a KIOSK és a Piazza. Nincsen csábítás, hogy este is nyitva tartsatok?

Nem tudok elég hálás lenni, hogy ennyire jó a szomszédságunk itt, a Piarista közben. A kerületre nem feltétlenül jellemző nagy számban az ilyen minőségű vendéglátás, amit ők képviselnek, és amit mi is igyekszünk. Én egyedül vezetem a Kuglófot, és őszintén szólva nem szeretnék az estében dolgozni, hiszen reggelizőként korán kelünk és kezdünk, szerencsére már vissza tudtunk állni a 8 órás nyitásra is. Nem szeretném, ha nélkülem menne a hely, és így érzem biztosnak a működésünket, éjszakázás nélkül.

Fotó: Kuglóf

Divatba jött a reggelizni járás az elmúlt évtizedben, de vajon elég elterjedt már a hazai közönség körében, hogy letartson egy helyet a turizmus visszaesésével?

Tény, hogy divatba jött a reggeli, jellemzően mégis inkább vacsorázni járunk el, ha programot csinálunk valakivel. Én úgy fogalmaznék, hogy alakulóban van a reggeli-kultúra, és mi is igyekszünk nagyon rugalmasak lenni e téren. Délután 2-ig tart nálunk a brunch, kínálunk ebédet is, és uzsonnára is várjuk a vendégeket.

Fotó: Kuglóf Bisztró

Elvileg hozzátartozik a brunch-hoz a pezsgőzés, koktélozás is. Valóban kérnek alkoholos italokat a késői reggelihez a vendégek?

Abszolút. Ráadásul a magyarok is, kifejezetten. A Konyári és a Szentesi Késa rozé pezsgője is közönségkedvenc.

Kovács Dóra / Fotó: Kuglóf Bisztró

Említetted, hogy ha csak teheted, mindig bent vagy az üzletben. Egy kényelmes banki munkát váltottál a vendéglátásra, hogy bírod az ezzel járó terhelést?

Számomra inkább a banki munka volt megterhelő, ezt viszont imádom csinálni. (Nevetve.) Ha kell, mind a mai napig beállok mosogatni, felsikálni a teraszt, ez nem okoz problémát.

Fotó: Kuglóf Bisztró

Mást tanultál eredetileg, nem volt benned félsz, hogy egy teljesen új területen vállalkozz?

Egymás után végeztem a tanfolyamokat, és ha találtam volna olyan hivatalos szakképzést, amit érdemes volna elvégezni, azt az iskolát is kijártam volna. Így viszont tanultam, ami érdekelt, és aminek mind a mai napig hasznát látom a Kuglófban. A kiváló jászberényi péknél, Tukacs Rolandnál tanultam kenyeret sütni. Süteményeket készíteni többek között a ma már sajnos nem működő Essencia Főzőiskolában tanultam, de

az ország egyik legjobb cukrászánál, Kolonics Zoltánnál is voltam tanonc egy éven át.

Csidei Tamásnál szuvidolás tanfolyamot végeztem, egyszóval sok minden érdekel. Tapasztalataim szerint a gyakorlatban sajátítja el az ember ezt a szakmát, egyedül talán annak láttam kárát, hogy az üzletvezetésben nem volt tapasztalatom. Ennek a hiánya forintban volt mérhető, amíg megtanultam.

Kovács Dóra / Fotó: Kuglóf Bisztró

A sütés mellett szakácskodsz is tehát a Kuglófban?

A megnyitásunkkor minden egyes ebédet én főztem le, de azt is tudom, hogy nem állok egy profi séf szintjén. Az első helyet egy év alatt kinőttük, ami az épülettömb másik oldalán volt található.

Az idei már a hetedik nyarunk a Kuglófban.

Egy brunch-helyen nyilván klasszikus a friss pékáru és a tojásreggelik, de melyek kifejezetten a Kuglóf vendégeinek kedvencei?

A házi gnocchink. Már sokszor meg akartunk „szabadulni” tőle, hiszen olyan régóta készítjük, de mindig kérik. Ezért most inkább variálunk, például édesburgonyát gyúrunk bele. Csak fél éve kezdtünk hamburgert készíteni, de már most elhagyhatatlan az étlapról. Ezt úgy tudjuk izgalmasan csinálni, hogy miniburgereket kínálunk többféle ízben, 70 grammos kis bucikkal, és három darab burger egy adag. A bruschettánkat is nagyon különlegesen készítik a fiúk, volt olyan pilóta vendégünk a héten, aki egy év távlatából is emlékezett rá. Mi a bruschettát melegen kínáljuk, vajas-fokhagymás-fehérboros alapon, házi sütésű hajdinás kenyéren. A gulyásleves iránti kereslet pedig konstans, a külföldiek körében ez az alap.

Fotó: Kuglóf Bisztró

Gyorsan reagáltatok a járványhelyzetre, megjelentetek a Wolton, és „deli webhopot” is indítottatok. Felvérteztétek magatokat a várható második Covid-hullámra?

A rendelési lehetőségen és a webshopon kívül a „Kuglóf street style”-lal is újítottottunk. Elvitelre kínálunk kényelmes csomagolásban kávét, szendvicseket és ebédet is. Könnyen értelmezhető bisztróételekben gondolkodunk, amik szállíthatók is, melegíthetők is. De nem mondunk le a bővítési terveinkről sem. Idén akartuk megvalósítani, de inkább jövő márciusra toltuk. Annyira szép ez a helyszín, ahol működünk, hogy örömmel veszünk ki még nagyobb részt belőle. Közel van a Váci utca, a Ferenciek tere, ahol mi vagyunk, mégis nagyon intim hangulatú, itt lehet lazítani, kikapcsolódni, nincsen nyüzsgés sosem. Most összesen 72 négyzetméter áll rendelkezésünkre, konyhával, raktárral és vendégtérrel együtt, a bővítés során pedig további 72 négyzetméterrel leszünk nagyobbak. Építünk egy látványműhelyt, ahol majd a saját pékünk dolgozik, és napi 100-200 péktermékre rendezkedhetünk be. Óriási teraszunk is lesz, én már alig várom 2021-et.

Kuglóf

Budapest V. kerület, Piarista köz 1.
Nyitvatartás: H-P 8:00-18:00, 09:00-18:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Olvassa el a Kuglófról írt korábbi cikkünket is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram