Hirdetés
Hirdetés

„A Balaton nem arra való, hogy kizsigereljék!” – Helyzetjelentés az alsóörsi Bitang Burgerből

SZERZŐ: Király Márton
2023. február 17.
"Harminc éve itt élünk a Balatonon, és egészen kicsi korunk óta kerestük a miértjét, hogy miért áll meg az élet augusztus huszadikával a Balatonon. És hivatásunkká tettük, hogy mi ezen változtatunk!"
Hirdetés

A háborúval, energiakrízissel, gazdasági válsággal nehezített mindennapok országszerte sokakat állítottak nehéz helyzet elé a magyar vendéglátásban. Most megvizsgáltuk, hogy milyen a hangulat a téli Balaton, ami még békeidőben is nehezített pályának számít. Hosszú ideje adtunk hírt utoljára a Balaton-part legvagányabb hamburgerezőjéről, így hát újra felkerestük őket, hogy megtudjuk, mi újság a Bitang Burger & Coffee Shop háza táján.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Az alapítók, Radnóti Mária, Kovács Olivér és Kovács Balázs beszámolt az elmúlt időszak sikereiről, majd tervekről, egész éves Balatonról, Amerikából csak miattuk ideutazó vendégekről és a magyar gasztronómiai öntudatról beszélgettünk.

Mi történt veletek az elmúlt időszakban?

Radnóti Mária: Amikor említetted, hogy jó másfél éve beszélgettünk utoljára, nagyon meglepődtem. Szerintem nagyon gyorsan elrepült ez az idő, szerencsére nem is nagyon unatkoztunk. Folyamatosan fejlesztettünk, újítottunk, télre külön kis iglut nyitottunk, ez még az évszak végéig várja a vendégeket. Nagyon jó téli szezonon vagyunk túl, így visszatekintve gyorsan elrepült ez az idő és indulhat egy újabb szezon.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Várjátok a nyarat?

Kovács Balázs: Persze, hogy várjuk. Akkor történnek a valódi események, minden, ami számít, a tél az ötletelés, tervezgetés és amennyire lehet a pihenés ideje, mert azért ilyenkor is dolgozunk. A tavalyi évhez képest például erős növekedést tudunk felmutatni a téli időszakban is.

Egész évben, a Bitang Burgerhez hasonló intenzitással pörgő balatoni helyből nincs túl sok. Szerintetek mi áll a sikereitek mögött?

Balázs: Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a marketingre, amiért egyébként Mária felel. Ő készíti a fényképeket, ő figyel arra, hogy jelen legyünk a közösségi médiában, hogy az újdonságokat, az aktualitásokat mindig bemutassuk. Sokan szokták mondani, hogy milyen jó fotósunk lehet, pedig a képeket mi csináljuk, de szerintem így is tudjuk legjobban megmutatni, hogy kik is vagyunk, miket is készítünk. A másik, hogy nem engedünk a minőségből. Ha kell és sajnos kell, akkor emelünk az árakon, de ez szükséges ahhoz, hogy a minőség megmaradjon.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Az áremelés olyan helyzet, amivel mostanában mindenkinek szembe kell néznie. Hogyan fogadták a vendégeitek, milyen mértékben változtattatok az árakon?

Mária: Komoly negatív visszajelzést nem vettünk észre, de ha belegondolunk, egyértelmű a helyzet. Ha bemegy az ember a boltba ott is azt látja, hogy minden drágább, ez nem lehet meglepetés senkinek. Nyilván próbáltunk úgy korrigálni, hogy az ne legyen kirívó, de erre nem is volt szükség. A minőség és mennyiség mögé, amivel mi dolgozunk, ezek az árak kellenek most.

Sőt, ha én vendég lennék, nekem éppen az lenne gyanús, ha ez a minőség, mennyiség túlságosan olcsó lenne.

Hogyan épül fel a Bitang Burger vendégköre?

Kovács Olivér: Nagyon sok visszajáró vendégünk van, hála Istennek, akik rendszeresen, folyamatosan érkeznek hozzánk. Vannak olyan vendégeink, akikhez órát lehetne igazítani, olyan pontosan érkeznek minden héten. Mindig új heti ajánlattal készülünk, változatos az étlap és sokan vannak, akik azért jönnek, hogy az újdonságokat megkóstolják. És nem csak Alsóörsről, Herend környékéről, Budapestről, Veszprémből is érkeznek.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Ami számomra meglepő volt, hogy folyamatosan, még a téli időszakban is vannak újak. Múlt héten is érkezett valaki, egészen messziről, az ország másik végéről, aki csak miattunk jött ide, meg akart nézni minket, megkóstolni az ételeket. De a legmesszebbről eddig egy Bostonban élő, magyar vendégünk érkezett, a Balaton túlpartján nyaraltak, onnan jött kifejezetten hozzánk, és mondta, hogy ez a hamburger Bostonban is megállná a helyét. Nagyon biztos törzsvendég bázisunk van,  de a két év alatt, mióta nyitva vagyunk folyamatosan fedeznek fel minket, és mi szeretettel várjuk őket. Hálásan köszönjük a vendégeinknek az egész éves bizalmat, és hogy minket választottak

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Jelenleg téli nyitva tartás szerint vagytok nyitva. Mikor indul el a nyári szezon?

Balázs: Abban a pillanatban, amikor a nyári időszámítás elindul. Amint hosszabbodnak a nappalok,  mi is visszatérünk a hosszabb nyitvatartáshoz. Csak azért zárunk be most korábban,  mert azt vettük észre, hogy az embereknek a téli estéken nincs sok kedvük kimozdulni. Az első időszakban kipróbáltuk, hogy télen is nyitva tartunk este tízig, de nem voltak vendégeink.  Abban a pillanatban azonban, hogy átállítjuk az órát, és sokkal tovább van világos, egyből egészen zárásig érkeznek az emberek.

Hogyan épül fel, és mi alapján változik a Bitang Burger kínálata?

Balázs: A barbecue-stílus szerencsére nem függ annyira a szezonalitástól, főleg nálunk, mert itt nem igazán a zöldségek állnak a középpontban. Az nagyon fontos, hogy a minőség mellett tudjunk mennyiséget is adni, mert egy téli héten is eladunk kétszáz adagot egy ajánlatból, nyáron meg a sokszorosát is! Ha pedig valamelyik beszállítónk jelentkezik, hogy különösen szép alapanyagot, izgalmas árut tud hozni, amit érdekesnek gondolunk, prémium minőségű marhaszegyet, oldalast, akkor azt fel is vesszük az étlapra!

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Mária: Meg azt is, amihez éppen kedvünk van, amit megkívánunk. Most például szeretnénk steakkel kísérletezni, kis csoportok számára zártkörű steakvacsorákkal készülni, amire külön lehet majd jelentkezni. De mindig próbálkozunk mindenfélével, nagyon szeretünk enni, étellel kísérletezni, és bízunk benne, hogy találunk hozzá megfelelő közönséget! Múlt héten szerepelt a választékunkban például egy Philly cheessteak szendvics, számomra is teljesen új étel, sőt, szerintem Magyarországon máshol nem is nagyon láttam még. Óriási sikere volt.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Ez az igazán jó, mert nekünk is élmény megcsinálni, és a vendégeknek is tetszik. Szerintem ők is érzik, hogy mi nem csak azért csináljuk a Bitang Burgert, hogy ételt adjunk el, hanem benne van az is, hogy valami újat szeretnénk mutatni, élményt akarunk adni.

A téli Balaton mellől, a februári szürkeségből ritkán hallani ennyire pozitív hozzáállást. Mi a titkotok?

Mária: Próbálkozunk nem beleállni a negatív dolgokba, infláció, áremelés, minden rossz, mert ha így gondolkodnánk, akkor nem menne, be kellene zárnunk. Úgy nem lehet igazán, szívvel-lélekkel csinálni, ha fejben elfáradunk.

Az emberek élni akarnak, a világ működni akar, ahhoz meg enni is kell, mi itt vagyunk, és folytatjuk.

Az utóbbi néhány évben megjelentek a balatoni szezonból meggazdagodni kívánó, tiszavirág-életű helyek. Mit gondoltok erről a tendenciáról?

Mária: Ha csak a pénzért csinálnánk, akkor már mi sem lennénk itt… Azt gondolom, hogy nem lehet egy vállalkozást úgy csinálni, hogy azonnal várjuk a nagy pénzt.  Öt-tíz év múlva, ha majd visszanézünk, akkor beszélhetünk talán önfenntartásról, forgó tőkéről, de az első éveknek nem szabad erről szólnia.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Mi is szoktuk nézni a nagy lelkesedéssel ide érkező hamburgereseket, akik a környéken megjelennek, mert mostanában menő lett hamburgerezőt nyitni a Balatonon. Egy nyarat átszenvednek, várják a nagy csodát, hogy majd jól megtömik a zsebüket, aztán, mikor kiderül, hogy ez nem így megy, akkor lelépnek, hagyják az egészet.

Nekünk akkor se volt pénzünk, amikor annak idején belekezdtünk, szóval nem vagyunk meglepődve, hogy még mindig nem vagyunk milliomosok. Tíz év múlva is szeretnénk még itt lenni. A Balaton nem arra való, hogy kizsigereljék!

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Olivér: Mi annak idején tényleg szándékosan választottunk olyan helyet, ami nem a part mellett volt. Már akkor kitaláltuk, hogy mi egész évesek szeretnénk lenni, nem három-négy hónapra terveztünk. Harminc éve itt élünk a Balatonon, és egészen kicsi korunk óta kerestük, hogy miért áll meg az élet augusztus huszadikával a Balatonon. És hivatásunkká tettük, hogy mi ezen változtatunk! És ha körbenézünk, szerencsére nem vagyunk ezzel egyedül. A sztori ugyanis nem áll meg, csak lelassul. De ez egyáltalán nem baj, hiszen ilyenkor van idő szétnézni, olyan helyeket, programokat találni, amire nyáron nem is volt lehetőség.

Milyen terveitek, álmaitok vannak a most következő időszakra?

Olivér: Álom, vagy realitás?

Balázs: Mindegyikből van bőven!

Olivér: Szerintem mindhármunknak vannak tervei, álmai. Az én személyes álmom, hogy minél stabilabb legyen a vállalkozás, az üzlet, minél több emberhez jussunk el, és tudjunk folyamatosan fejlődni! Mind tudásban, mind pedig eszközökben. Szeretném, ha tovább tudnánk fejleszteni a kis üzletünket, hogy minél profibban tudjunk egyre finomabb dolgokat adni a vendégeinknek.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Mária: Nekem is vannak terveim, nagyon szeretném, például, ha ki tudnánk települni esküvőkre! Tavaly volt már egy alkalom, egy esküvő, ahol kimondottan burgert kértek, és nagyon jó élmény volt nekünk is és a vendégeknek is! Jó lenne, ha ezt igazán profi szinten, akár országosan is tudnánk csinálni! Ugyanígy jó lenne fesztiválokra is food truckkal bekerülni, ez így jó lenne, ha a közeljövőben sikerülni. Egy másik, nagy álmom egy nagyobb komplexum létrehozása lenne, apartmanokkal, rendezvénytermekkel. Jó lenne bővülni, én ilyen irányba gondolkodom.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

Balázs: Szerintem is abban van a jövő, ha a vállalkozás több lábon is áll.

Ez egy nagyon szép kezdet, de szeretnénk növekedni, és szükségünk lesz nagyobb szakmai kihívásokra is, pár éven belül.

Nem is feltétlenül ugyanezen a jelenlegi vonalon tervezve, nem akarunk még egy ugyanilyen hamburgerezőt nyitni, nem szeretnénk franchise lenni. Én felelek a konyháért, és nagyon szívesen mutatnám meg azt, ami még bennem van, amit korábban, hagyományosabbnak mondható éttermekben tanultam. Ez egyébként passzol Mária rendezvényterem-víziójával, ezt esetleg lehetne étteremmel kombinálni, persze hasonlóan kötetlen stílusban, mint most, de azért magasabb szinten.

Fotó: facebook.com / Bitang Burger & Coffee Shop

És ott nem burgert adnánk papírtálcán, hanem mindenfélét, minden nemzet konyhájából, de a hazai tradíciókra mindenképpen odafigyelve. Nagyon sok olyan eleme van a magyar konyhának, amire nem vagyunk elég büszkék. Ehhez persze sok minden kell, és lehet, hogy nem másfél év alatt kell ezt megoldani, de szeretnénk fejlődni, kísérletezni ebbe az irányba is.

Jó lenne a saját gasztronómiai öntudatunkat kicsit jobban belecsempészni a választékba.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram