Hirdetés
Hirdetés

A Babel tojásos nokedlijét méltató Noma-szakács az idei Brain Baron fog előadni!

SZERZŐ: DiningGuide
2019. január 28.
A 2019-es Brain Bar gasztromeghívottja David Zilber, a Noma fermentációs séfje. "Európa legnagyobb jövőfesztiválján" tavaly Massimo Bottura volt sztárvendég.
Hirdetés

A 2019. május 30-31-én a Corvinus Egyetemen zajló rendezvény továbbra is a tudomány és jövőalkotás jegyében hívja meg előadóit. Ben Goertzel, a Sophia nevet kapott humanoid robot megalkotója Hong Kongból érkezik Budapestre. A Ken Goldberg-Tiffany Shlain művész-robotfejlesztő házaspár San Franciscóból látogat hozzánk. Suhani Jalota küldetése, hogy házhoz vigye az egészségügyet az indiai nyomornegyedek lakóinak. Kristina Lunz, a külpolitika feminista forradalmára is előad a Brain Baron, akárcsak a Jurassic Parkot inspiráló paleontológus. Ebben a sorban kap idén ismét szerepet a gasztronómia, ezúttal Koppenhágából, David Zilber szeméyében.

A Nomában a fermentáló séf személyét afféle kultusz övezi, hiszen ez a tartósítási módszer a világhírű, rendkívül progresszív étterem egyik védjegye. Tavaly októberben jelent meg a Noma "nagy fermentálókönyve", amit maga René Redzepi és David Zilber jegyez, ez a Noma Guide to Fermantation.

Zilber, a budapesti Babel étterem (a 2018-as Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz országos 4. helyezettje 92 ponttal), valamint a Babel tojásos nokedlije alkotta háromszög kapcsán így írtunk nemrégiben:

Hirdetés

"Az eredetileg rendkívül köznapi, húsmentes eledel annak rendje és módja szerint fejes salátával, kis kikacsintásként pedig szarvasgombával kelt új életre a Babel tányérjain. Osztatlan sikert aratott a külföldi és magyar vendégek körében egyaránt, sőt a brit Decanter magazin írója, Fiona Beckett külön kiemelte, hogy ez az étel perdöntő volt, amikor a Babelt a 2017-es év legjobb nemzetközi étterme díjra javasolta. Nem kisebb szó, hogy az őt kísérő David Zilber, a Noma fermentációs séfje nem volt rest beírni a vendégkönyvbe, hogy annyira ízlett neki az étel, hogy legszívesebben magára tetováltatná a receptjét."

David Zilber 2017-ben tehát már Budapesten járt, akkor a VinCe Budapest Wine Show-n. Azóta csak még nagyobb a hype az időközben más helyen újranyitott Noma körül. Következzen az idei Brain Bar vendégéről néhány érdekesség.

David Zilber
A torontói (Ontario állam), David Chaim Jacob Zilber (született 1985-ben) profi séf és hentes, 2004 óta Kanada-szerte több fine dining étteremben dolgozott. A fotóművészet azonban mindig is – így az elmúlt fél évtizedben is – egy inspiráló művészeti ág volt számára. A kizárólag 135-ös filmre fotózott képei olyan projektekben jelentek meg, mint a Vice, It’s Nice That, Subbacultcha és Street Carnage. Csoportos és egyéni kiállításai is voltak Amszterdamban, Torontóban, New Yorkban, Vancouverben és Los Angelesben, és némely fotója a Holland’s Foam Photography Museum állandó kiállításának része. Jelenleg azonban egy másik művészeti irányzatnak hódol: ő a világ egyik legnevesebb étterme, a koppenhágai Noma fermentációs séfje, ami mellett az étterem melletti laboratóriumban zajló kutatásokkal is foglalkozik.

További információk a rendezvényről itt olvashatók!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram