Hirdetés
Hirdetés

A Babel és a Borkonyha Európa legjobbjai között

SZERZŐ: diningguide
2018. április 25.
Európa legjobb éttermeinek listáján idén két magyar helyezettet is üdvözölhetünk! A Borkonyha már tavaly óta jelen van a Gourmet Casual listán, idén azonban az európai "nagy listán" is megjelent végre Magyarország a Babel debütálásával.
Hirdetés

Öt évvel ezelőtti indulása óta az OAD, vagyis az Opinionated About Dining minden évben folyamatos fejlődést mutat. Az először csak két listával, egy európaival és egy ázsiaival jelentkező értékelési rendszer idén már 5 listát tett közzé, amelyek közül kettőn is találunk egy-egy magyar helyezettet (további három amerikai listát pedig a "coming soon" címkével tüntettek fel idén).
Az OAD értékelési rendszere demokratikus alapokon nyugszik: bárki bejelentkezhet tesztelőként, ugyanakkor az aktivitásuk szerint osztályozza a rendszer a felhasználókat. A szervezethez regisztrált userek értékeléseinek súlyát befolyásolja az általuk "teljesített" étteremlátogatások száma, valamint, hogy az általuk értékelt étterem milyen pozíciót foglal már el az OAD besorolásában. Így épül fel tehát a "foodie-k listajának" kikiáltható értékelési rendszer, és talán ez az alulról építkező szisztéma magyarázhatja azt is, hogy a listájukon szereplő egyik magyar étterem, a Borkonyha tavaly óta nem a helyes séfmegjelöléssel, illetve talán nem a legmegfelelőbb konyhai kategória besorolással ("small plates") szerepel a listán. De most már következzenek az eredmények!

A Top 100+ European Restaurants, vagyis a "nagy listán" most tűnt fel először étterem Magyarországról,

a 150. helyen találjuk a Babel Budapestet, amely "modern magyar konyha" megnevezéssel szerepel az impozáns listán. Az első tízből egyébként olyan nagyságok kiszorultak, mint az Osteria Francescana, az El Celler De Can Roca, vagy a Geranium és a Maaemo.
A lazább stílusú helyeket külön rangsoroló Top 100+ European Gourmet Casual listán már tavaly is képviseltette magát Magyarország, a 149. helyen szerepelt a Borkonyha. A 2014 óta Michelin-csillagos éttermünk idén óriásit javított:

a Borkonyha 55 helyet lépett előrébb, és a 94. helyen végzett a listán.

Az OAD legújabb eredményeihez április 16-tól 23-ig az OAD Week eseménysorozata is csatlakozott, ezen esték alkalmával a listán szereplő séfek főztek a gasztrorajongóknak. Büszkén jelentjük, hogy 22-én, vasárnap este Veres István, a Babel séfje is az aznapi 13 jeles között alkothatott:

a rajongott és visszatapsolt, ikonikus fogást, a tojásos galuskát és a szintén emblematikussá vált Hóbort nevű fokhagymás desszertet

prezenálta Londonban a Babel erdélyi származású séfje.
Olyan hírneves európai éttermek konyhafőnökeivel főzhetett együtt ezen az estén Veres István, mint a 2 Michelin-csillagos müncheni Geisels Werneckhof; a legjapánabb norvég, az egy Michelin-csillagos Omakase vagy a szintén egycsillagos olasz Krèsios.
Bízunk benne, hogy a nemzetközi foodie szcéna hamarosan még több pontra értékeli a két szereplőnket a listán, és persze további arra érdemes magyar éttermek is felkerülnek rá!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram