Hirdetés
Hirdetés

A Babel bejelentette, ki a titokzatos csúcsséf az étterem élén – de mit is kell tudni róla?

2021. október 10.
Babel Budapest, új fejezet.
Hirdetés

Hlatky-Schlichter Hubert étteremtulajdonos tavasszal jelentette be (ekkor még név nélkül), hogy a Babelt egy észak-európai, több Michelin-csillagos konzultáns séffel nyitja újra. A Váci utca melletti Piarista-közben működött étterem 2019-ben kapott Michelin-csillagot, és 2020 márciusa, a járvány első hulláma óta zárva tart. Komoly fordulat volt az étterem életében, hogy a Babel konyhája élén Michelin-csillagot szerzett Veres István séf tavaly nyáron leköszönt a séfposztról, és azóta nincsen hivatalos séfje (és csapata) az étteremnek, jelenleg is toboroznak.

A Michelin Guide mindezek és a hosszúra húzódó szünet ellenére meghagyta az étterem csillagát, ezzel komoly bizalmat szavazva az újraépülő Babelnek.

Hlatky-Schlichter Hubert bejelentésével egy izgalmas éttermi kísérlet is kezdetét veszi. A skandináv topséffel ugynis közlésük szerint nem csupán a Babelt élesztik újra, hanem "céges és személyes tanácsadóként több projekten" is dolgozni fognak. Kiderül, hogy milyen csapatot verbuválnak Daniel Berlin köré. Érdekes kérdés, hogyan nyúlnak hozzá a Babel korábbi monarchikus, majd erdélyi magyar konyha koncepciójához, és kiemelkedik-e hazai tehetség is a svéd konzultáns mellett.

De mit is érdemes tudni az étterme bezárásáig két Michelin-csillagos Daniel Berlinről?

Daniel Berlin a MÁK-ban, 2017 / Fotó: Pintér Árpád

2 Michelin-csillag, 15 vendég egy vidéki faházban, Svédországban – Daniel Berlin Krog

A Daniel Berlin Krog már a 2018-as White Guide-ban, az észak-európai éttermeket listázó kalauzban a skandináv éttermek tíz legjobbja között szerepelt a 9. helyen. Olyan csúcséttermek mellett kapott helyt az élbolyban, mint a 3 Michelin-csillagos Geranium (Koppenhága), a Maaemo (Oslo) és a Fäviken (Jämtland, Svédország).

A World’s 50 Best Restaurants így ajánlotta a Daniel Berlin Krogot (a krog pubot, kocsmát jelöl): „Képzelje el, hogy egy barátja vidéki házában vacsorázik, és ez a barát az ország egyik legjobb séfje.” A skandináv vidéki báj és a régi házikó barátságos keretet adott az ott zajló komoly műhelymunkának, az étlapra pedig olyan, igazi kísérletező fogások kerültek, mint a nyers bárányhártyába burkolt, zúzott vadnövények vagy a vadkacsa májából készített fahéjas mousse.

A Krog egyik fogása volt: nyírfaparázson, ökörfarkzsíron és fekete ribiszkével grillezett cékla

Ma már a Daniel Berlin Krog és az említett Fäviken is véglegesen bezárt; Daniel Berlin jelenleg egyedi, otthoni gasztronómiai élmények szolgáltatásával van jelen a piacon, és a pandémia utáni (közbeni) új éttermi helyzetben bizonyára jelentős energiái szabadultak fel, hogy egy olyan felkérésnek tegyen eleget, mint Hlatky-Schlichter Huberté.

Daniel Berlin dolgozott már magyar tehetséggel, és adott vacsorát Budapesten

A jelszó: MÁK. Mizsei János, az étterem séfje több ízben is sztázsolt a Daniel Berlin Krogban, Svédországban. 2017-ben meghívták a séfet Budapestre, aki az étterem csapatával együttműködve adott vacsorát a MÁK-ban. A Dining Guide-nak ekkor adott interjújában így filozofált:

„Az északi konyha talán legfontosabb üzenete az, hogy találd meg a saját utadat a főzésben. Mindegy, hogy hol vagy, legyél büszke az alapanyagaidra. Magyarországnak is ezt kell tennie: büszkének lennie arra, amije van. Húsz évvel ezelőtt mi is Franciaországból rendeltünk minden minőségi alapanyagot, mostanra azonban eljutottunk oda, hogy nagyon jó saját alapanyagaink vannak, amelyekre valóban büszkék lehetünk."

Balra Mizsei János, jobbra Daniel Berlin. MÁK, 2017 / Fotó: Pintér Árpád

Daniel Berlin arról, hogy Franciaország még mindig etalon-e a világ gasztronómiájában?

„Európában igen. Elképesztő tudatossággal nyúlnak az alapanyagokhoz, nemcsak éttermi, hanem felhasználói szinten is. A franciák tudják, mi az a minőség, míg a svédekre ez nem jellemző. Franciaországban minden szinten jót lehet enni, ez nálunk még egyáltalán nincs meg. Vannak nagyon nagy múltú nemzetek, de vannak értékek az olyan helyeken is, mint Magyarország.

Tegnap a Rosensteinben vacsoráztunk, és volt egy olyan étel, ami hasonló volt ahhoz, amit nagymamámnál ettem régebben vasárnaponként. Vannak kapcsok közöttünk, és ez nem nemzetfüggő, ezeket a hasonlóságokat bárki megtalálhatja a nemzetek konyhája között."

Daniel Berlin a MÁK konyháján, 2017 / Fotó: Pintér Árpád

Mizsei János a skandináv tapasztalatok után és a kinti mentalitásról:

„Amikor hazajöttem, és beléptem a hetedik kerületbe, mintha felhőkarcolókat láttam volna. Kint egy nagyon letisztult dolgot kaptam, nagyon tudatos világot. Ott jött el az a pont, hogy az éreztem, felnőttem."

„Amikor először kint jártam Daniel Berlinnél, és megkérdeztem, hogy neki mit jelent a skandináv konyha, azt mondta, hogy neki nincs olyan, hogy skandináv konyha. Ő azt főz, amit ő is szívesen megenne. Ha ez nincs meg az ételében, ha neki nem tetszik, azt ki sem adja. Ugyanez vonatkozik a személyzeti étkezésre is. Náluk ezt nem is személyzetinek, nem is csuminak, hanem family mealnek hívták."

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram