Hirdetés
Hirdetés

A 70-es évek olasz diszkó éráját idézi az Il Ristoro di Cristiano Filippini

2024. május 27.
Amióta 1785-ben a Filippini család megnyitotta az Antica Macelleria Filippini Cristiano-t, az egész világról özönlenek a húsimádók, hogy meglátogassák a toszkán kisváros, Castelfranco di Sopra hentesboltját. Kétszáz éves múltjával, a félúton Arezzo és Firenze között található bolt tagadhatatlanul hangsúlyos szerepet töltött be a környék történelmében és a helyi közösség életében. Az újonnan nyitott Il Ristoro di Cristiano Filippini új koncepcióval viszi tovább a család örökségét.
Hirdetés

A generációról generációra öröklődő hentesüzlet népszerűsége olyannyira megnőtt az elmúlt évek során, hogy a Filippini család új vállalkozásba kezdett és modern éttermet nyitott a bolttal szemben,  a Piazza Vittorio Emanuele másik oldalán. 

Míg a konyha szorosan követi a család hagyományait és elveit, miszerint kizárólag a legmagasabb minőségű alapanyagokkal dolgoznak, az Il Ristoro di Cristiano Filippini designja kortárs szemléletet és az 1970-es évek diszkó stílusát követi.

A visszatükröződő felületek és a geometriai formák hidat képeznek a 18. és a 21. század generációi között.

A TIMOTHEE Studio meglepő és formabontó belsőépítészeti elemei játékosan kapcsolják össze a múltat és a jelent. Cosimo Bonciani, Andrea Mascagni és Niccoló Antonielli tervezők a romantikus építészeti elemeket vegyítették az 1970-es évek dekadens, olasz diszkó érájának jellegzetes színeivel, merész formáival és vadságával. A vibráló piros falak egyszerre szimbolizálják a szerelmet, a szenvedélyt és a Filippini család örökségét: a húst, a vért, az étkezés örömét. A visszatükröződő felületek és a geometriai formák hidat képeznek a 18. és a 21. század generációi között, tovább örökítve a család értékeit, és hentes mesterség tiszteletét.

A rózsaszín, vörös székek és ülőgarnitúrák a húsok árnyalatait idézik.

Az Il Ristoro di Cristiano Filippini nem egy átlagos étterem: a különleges formájú, hatalmas, tükröződő pultban hentes termékek fogadják a vendégeket, látványuk azonnal megadja az alaphangulatot. Az étkező rész hátsó felében egy földig érő vörös függöny kölcsönöz színpadias hangulatot a térnek; a rózsaszín, vörös székek és ülőgarnitúrák a húsok árnyalatait idézik. A mennyezeti világítást neon csövek adják, melyek egyszerre emlékeztetnek a hűtőkamrák hangulatára és a diszkó éra fényeire. Az antik fekete-fehér márványpadló és a márványosra festett falak az épület évszázados történetét őrzik, éles kontrasztban állnak a vörösre festett fal- és padló szakaszokkal. 

A földszinti étkezőből élénk piros lépcsőn jutunk le az alagsorba.

A földszinti étkezőből élénk piros lépcsőn jutunk le az alagsorba. Az egykori pince falait rozsdamentes acélbetétek díszítik, húspultra emlékeztető felületük és a pincehelyiség eredeti, boltíves mennyezetének egyesítése kortárs és kifinomult ízlésre vall. A visszafogott világítás az acélbetétek alól érkezik, de a visszatükröződéseknek hála kellemes fényárban úszik az alagsor. A Superstudio az úgynevezett Quaderna asztalokat eredetileg a világhírű Zanotta olasz design boltnak készítette az 1970-es években. Négyzetrácsos mintájuk a hentesboltok csempéire emlékeztetne; letisztult, egyszerű formájuk meglepő összhangban áll az eredeti mennyezet rusztikus textúrájával. 

Az alagsor túlsó felében elhelyezkedő lounge élénk designja kellemes meglepetést okoz és tovább erősíti a 70’-es évek hangulatát: a karakteres színekben játszó falfestmény és a vörös fotelek szentélyszerű leválasztása melegséget, a kisebb díszítő elemek és berendezési tárgyak pedig némi otthonosságot csempésznek a térbe. 

Fotók: Helenio Barbetta

Forrás: yatzer.com

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram