Az ország jelenleg is egyetlen két Michelin-csillagos étterme, az Onyx és testvére, a több mint 160 éve működő Gerbeaud Café és Cukrászda a hazai vendéglátás két ikonikus szereplője. A Gerbeaud történelme révén egy fogalom a magyar cukrászdák és kávéházi kultúra életében, az épületébe lépve megérint az Osztrák-Magyar Monarchia hangulata. A főváros sok más legendás vendéglátóhelyével ellentétben a Vörösmarty téri cukrászdában fennmaradt a kontinuitás, és napjainkban is épp úgy presztízs a hazai, mint a külföldi közönség számára ellátogatni a nemzetközi hírű kávéházba.
Az Onyx volt az első hazai étterem, amely magyar séf vezetésével nyert el Michelin-csillagot, majd hét évvel később, 2018-ban elsőként szerzett nem csak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában két Michelin-csillagot. 2020-ban komoly átalakulás vette kezdetét az étterem falai között Onyx Metamorfózis néven. Az Utolsó vacsora eseménnyel a gasztrosajtó keretein túllépve a teljes magyar média foglalkozott, a járványhelyzet alakulása következtében pedig tavaszig kell várni az Onyx csapatának következő lépéséig.
2. felvonás: ONYX SITT
A tavaly novemberi Utolsó vacsora egy filmforgatással egybekötött unikális esemény volt, amellyel teátrális keretek között megkezdődött a fine dining étterem teljes átalakulása. A szombati nap estéjén, a szó szerinti utolsó vacsora legutolsó „fogásaként" egy damasztszalvétával letakart tányéron érkező kalapácsokkal, vésőkkel, spaklikkal kezdődtek meg a bontás első lépései a különleges alkalmon részt vevő vendégek által – a forgatócsport jelenlétében.
A rombolás után következnek az újjápítés fázisai, ami február helyett májusra tolódott. Az ONYX SITT eseményen a bontás befejezését ünnepli meg az étterem az érdeklődő vendégek bevonásával.
Beltéri esemény helyett biztosra megy az Onyx csapata, és a Vörösmarty téri Oroszlános kúthoz invitálja a vendégeket, ahol egy street fine dining minifesztivál keretében három fogással, ONYX14 születésnapi tortával és pezsgővel köszöntik az új időszámítást.
Helyszín: Budapest V. kerület, Vörösmarty tér, Oroszlános kút
Időpont: 2021. május 6. csütörtök // Esőnap: május 13. csütörtök
A Facebook-esemény itt elérhető
Mit tartalmaz a SITT kóstolómenü?
ONYX best-of péksütemény-válogatás 450 Ft
Cékla, répa, sáfrány | 1 200 Ft (vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes fogás)
Sauska Rosé Extra Brut Magnum | 1500 Ft
Wagyu, piquillo paprika, friss gyomnövénysaláta | 2 100 Ft (gluténmentes, laktózmentes fogás)
Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum | 1 500 Ft
Csokoládé, dió, barack | 1 400 Ft (vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes desszert)
Kreinbacher Extra Dry Magnum | 1 500 Ft
ONYX14 minitorta | 800 Ft
A SITT menü ára elővételben 7 500 Ft, a helyszínen 8 500 Ft.
A menü fogásai külön-külön is elérhetőek lesznek a helyszínen a készlet erejéig.