Hirdetés
Hirdetés

Bezár Ausztrália egyik legnagyszerűbb étterme, gasztrokulturális szentélye

SZERZŐ: diningguide
2020. október 21.
Hét éve üzemel a Jock Zonfrillo konyhafőnök vezette Orana, az Ausztrál kontinens egyik legfigyelemreméltóbb étterme. A koronavírus azonban őket sem kímélte, a végleges bezárás mellett döntöttek.
Hirdetés

Várható volt, hogy az év végének közeledtével még több étterem, bár, kávézó dönt úgy, hogy vagy ideiglenes szünetre mennek, vagy végleg szögre akasztják a kulcsokat. Szomorú ilyen hírekről olvasni, pláne akkor, amikor világszinten is elismert, nagy formátumú éttermekről beszélünk. Amilyen az Orana is.

Fotó: restaurantorana.com

Az Adelaide-ben található étterem 2019-ben az ausztrál Good Food Guide Awards – amely nem összekeverendő a BBC GoodFood ausztrál kiadásával —  kedvence lett, ezzel pedig maga mögé utasította az Atticát is, ami a World’s 50 Best Restaurants 20. helyén áll. Nem kis teljesítmény ez, Jock Zonfrillo őshonos alapanyagokra, az ausztrál bennszülöttek kultúrájára, a vadon ehető kincseire alapozó konyhájától.

Fotó: restaurantorana.com
A Gambero Rosso étteremkalauz online platformjáról értesültünk a hírről, hogy az Orana, az Ausztrál kontinens egyik gasztronómiai ékköve bezár. Nem szünetre megy, hanem végleg megszűnik.

"A bérletünk hamarosan lejár és a jelen szigorítások, korlátozások minket is térdre kényszerítettek. Így nem tudunk üzemelni, nem tudunk megélni, ezért a bezárás végleges. A nemzetközi turizmus és vendéglátás bizonytalan helyzete sajnos nem túl inspiráló, ezért szó sincs az Orana 2.0-ról, a későbbiekben a tudományos gasztronómiai munkámat végzem" — nyilatkozta a séf.

Hatalmas veszteség ez, mivel Zonfrillo olyan forrásokhoz nyúlt az Orana kapcsán, ami példátlan volt a szigetország életében.

Fotó: restaurantorana.com
Komoly kulturális küldetés volt, amit a séf sikeresen teljesített: egy elfeledett és mostohán kezelt ősi kultúrát emelt be a köztudatba.

"A küldetésem nem más, mint beilleszteni a modern időkbe a valódi, hamisítatlan ausztrál szakácsművészetet, technológiákat, amiket az ország 60 000 éves civilizációjának köszönhetünk. Az ő kizárásuk a konyhaművészetekből és úgy általában a történelemből, teljességgel elfogadhatatlan" — mondta 2018-ban a skót születésű, olasz felmenőkkel bíró Basque Culinary Prize díjas topséf, aki jelenleg az ausztrál Master Chef-ben zsűrizik.

Jock Zonfrillo előadást tart a kutatásairól Fotó: restaurantorana.com

Állításához mai napig ragaszkodik és annak ellenére, hogy az Orana-idők sajnos véget érnek (már a hivatalos honlapon is publikálták a szomorú hírt), ő kitart a meggyőződése mellett. Köztudott, hogy létezik az Orana Alapítvány, ami elsősorban a bennszülöttek gasztrokultúrájával foglalkozik (The Indigenous Food Database néven). Immár körülbelül 1400 hivatkozást tartalmaz a fontos kulturális antropológiai gyűjtemény, ami a séf nélkül sosem jöhetett volna létre. A projekt állami támogatást és egyetemi segítséget is kapott, ám addig nem lehet nyilvános, míg a bennszülött közösségek nem bólintanak rá.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram