Hirdetés
Hirdetés

7 testet-lelket melengető leves 7 kiváló budapesti étteremből

SZERZŐ: DiningGuide
2021. január 19.
A pandémia minket is arra kényszerít, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. A jócskán akadályoztatott étteremtesztelések idején mi is új feladatokat kerestünk magunknak, így elindítottuk a Dining Guide À la carte & Home aloldalunkat, ahol az ország legjobb éttermeinek elviteles–házhoz szállításos kínálatát ajánljuk, segítve őket is ebben a nehéz időszakban, és segítve az otthonra szorult vendégeket a választásban. Kiváló leveseket ajánlunk a budapesti éttermi felhozatalból, hiszen olyan jólesnek ilyenkor.
Hirdetés

A KIOSK kakashúslevese

Kakashús, főtt zöldségek, házi passatelli tészta – szólnak a hívószók az egy pillanatra sem pihenő belvárosi KIOSK ajánlatában. A téli zimankóban kifejezetten jólesik a kakas levének mélyebb, karakteresebb íze a csirke- és húslevesénél. Az édes és földes ízjegyű zöldségek mellett a nagy truváj az olasz tésztabetétben rejlik. A passatelli egy kis teltséget és plusz ízeket csempész a húslébe: parmezán, vaj, zsemlemorzsa, szerecsendió és citromhéj adja össze a tartalmas tojásos tészta ízét. A heti ajánlatban naponta változnak a levesek, az állandó étlapon találjuk a kakaslevest.

A KIOSK ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: KIOSK

A Fricska Gasztropub ázsiai orjalevese

Ha most kihalt is a bulinegyed, igenis vannak konyhák-műhelyek, ahol zajlik a munka. A mindig megbízható színvonalon teljesítő Fricskát szerencsénkre közöttük tudhatjuk. A vacsorakínálatukban szereplő, mangalicából készült orjaleves első olvasatra klasszikusnak tűnhet, de Giczi Andorék húsos gerinccsontból főzött levese erősen ázsiai ihletésű. Nagyon jól áll neki a koriander, az angol zeller és az újhagyma – a zöldektől felfrissül az átható ízű, forró fogás. Öröm ráharapni a cukorborsóra, a rizslisztből készült tészta és hús mellett shitake gomba és fürjtojás is kerül bele. Kifinomult ázsiai leves ropogós zöldségekkel, ami nem igényli, hogy csípőst adjunk hozzá.

A Fricska Gasztropub ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: Dining Guide

A Párisi Passage bajai halászleve

A Ferenciek terénél magasodó ikonikus épületben 2019-ben megnyitott Párisi Passage töretlenül működik a pandémia ideje alatt is. Bár a helyszín adta impozáns élményt egyelőre nem tudják felszolgálni az ételek mellé, az executive chef, Lutz Lajos ízek terén igen magabiztosan teljesítő ételei házhoz mennek. Hamarosan egy önálló cikket is szentelünk a tesztelt ételsornak, ebbe a válogatásba pedig a séf egyik szíve csücskét, a halászlevet emeltük be, ami nem csak nyáron és karácsonykor érvényes választás. Ha Lutz Lajosra hallgatunk hallé kérdésben, egy bajai fog az asztalra kerülni. A füstölt paprikával fűszerezett vöröslő levest házilag gyúrt gyufatészta, irdalt ponty, szürkeharcsa és halbelsőségek teszik laktatóvá.

A Párisi Passage ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: Párisi Passage

Pho tiroli májgombóccal a budai Buja Disznó(k)-ból

Bíró Lajos fúziós levese teljesen egyértelművé teszi a séf imádatát az ázsiai levesek iránt. A friss zöldektől illatozó, rendkívül mély ízű vietnámi húslevesben szinte meghökkentő a tiroli májgombóc mérete és masszív szerkezete. A keményre gyúrt májas gombóc egyszerre krémes, mégis feszes harapású – gyakorlatilag egy ízbomba az önmagában is remek pho levesben. Mindenféle bántalomra bátran ajánlható egy esetleges nátha, másnaposság, de még szerelmi bánat esetén is.

A Buja Disznó(k) Buda ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: Buja disznó(k)

A Pasztell tejfölös burgonyalevese debrecenivel

Erdei János konyhafőnök házhoz szállítós ételeit decemberben már egy teljes cikkben méltattuk. Az a kifinomultság, ami a Pasztell stílusát jellemezte a normál nyitvatartás idején, a szükséges kompromisszumokkal, de a házhoz jövő verzióban is egyértelműen megmutatkozik. Az emlékezetes "krumplileves legyen krumplileves" mondás sugallta puritán magyar gasztronómia gondolatára még a bedobozolt verzióban is rácáfol a Pasztell krumplilevese. Szinte sziporkáznak az ízek benne, a debreceni kolbász roppan, és csak azt sajnáljuk, hogy nem a mi konyhánkban áll a fazéknyi leves többi része. Egy igazán egyszerű, népi étel ínyenc átértelmezése, ami egy kis éttermi élményt csempész az asztalunkra.

A Pasztell ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: Pasztell

A Textúra almás zellerkrémlevese

A többi izmos, húsos-paprikás versenyző mellett egy lágyabb vonalat képvisel a Textúra zöldség-gyümölcs alapú, mégis nagyon téliesre hangolt levese. A Sárközi Ákos és Puskás Csaba vezette csapat konyhájában készülő krémleves vegetariánusoknak is jó választás, tejszínes alapú, benne zeller- és zöldalmakockákkal, a tetején petrezselyemolajjal. A telt ízvilágban a zeller selymesen – nem a túl erős, szinte csípős mivoltában – jelenik meg, ezt frissíti az édes-fanyarkás zöldalma, és dió is roppan benne. Az ünnepi trakták után könnyedebb fogásokra vágyóknak favorit.

A Textúra ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: Textúra

Bableves de lux a Dérynétől

A Déryné luxy bableveséről már cikk is született a Főzz a Séffel!-sorozatunkban. Ha a heritage babok beszerzéséhez és a pontos főzési technika elsajátításához most épp nem érzünk kellő energiát, a Déryné házhoz szállítós étlapján ott találjuk a ház ikonikus levesét. Ha az év ezen időszakában nem is a receptben megadott húsvéti sonka levében fő a bableves, a füstölt sonka, a kolbász és a gyökérzöldségek összereje átsegíthet a januári komorságon. Akár nem kevés tejföllel és jó minégű (pléldául Dérynés) kovászos kenyérrel csak jót tehetünk vele.

A Déryné ajánlata a Dining Guide À la carte oldalán.

Fotó: Déryné

Ha mégis főznénk, tartsunk a Macok Bisztró séfjével!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram