Hirdetés
Hirdetés

7 pizzázó Budapesten, akik miatt már mást értünk egy isteni „nápolyi" alatt!

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 21.
Nemrég tíz kiváló nápolyi pizzázót ajánlottunk országszerte, most jöjjön a műfaj hazai úttörője, Budapest!
Hirdetés

Kevés szomorúbb jelenség van a gasztronómiában a pocsék pizzáknál, és kevés bosszantóbb a nápolyi pizza hullámot megnyergelni vágyó szerencselovagoknál. Akik a nápolyipizza-készítés tudományát nem tisztelve – netán nem is ismerve – sütnek pizza napoletana helyett valamiféle pizza hungaricanákat, csak szégyent hoznak a dél-olasz pizzastílusra, viszont Budapest után országszerte is egyre több helyszínen bukkannak felkiváló nápolyi pizzások.

IGEN

2015-ben pizzatörténelmet írt az ekkoriban csúcsra járó Madách téren az IGEN, ahol Vidó Nóri műhelyének köszönhetően megugrott a nápolyi pizza sajátosságait – és élményét – ismerők köre. A kis pizzabárból tágas étterem lett immár Budán. A gasztronómiailag is egyre színesebb képet mutató Margit körúton üzemelnek 2019 óta. Ugyanebben az évben Magyarországon elsőként kiérdemelték az AVPN, azaz az Associazione Verace Pizza Napoletana minősítést a Nápolyi Pizzaszövetségtől.

Fotó: IGEN

19-fajta pizzájuk közül választhatunk, a mortadella, ricotta és pisztácia hármasa igen jó találat náluk, de a szezonálisra mindig érdemes rámenni – éppen padlizsánossal, valamint hártyavékony szalonnással ünneplik a szeptembert.

Fotó: IGEN

Digó Pizza (/Pizzák)

A nápolyi pizza pop-up fenegyerekeiként robbantak be a köztudatba, majd a belváros több helyszínére, és ez ma sem áll tőlük távol. Ők is emeltek a téten, és Gerendai Károllyal együttműködésben a bulinegyed (egyik) főutcáján, a Kazinczy utcában nyitottak mutatós éttermet. Idén nyáron a Balatonon két helyszínre is kitelepültek, Szigliget és Balatonakarattya után pedig ismét Budapest az egyetlen bázisuk.
Nincs nápolyi pizza szakavatott pizzamester nélkül: saját pizzaiolo képzésükre folyamatosan várják a jelentkezőket.

Fotó: Digó Pizza

Donna Mamma Pizza Napoletana

A Bamba Marha Burgerező olasz melójaként látott napvilágot a Donna Mamma Pizza Napoletana. Gyorsan beírták magát magukat a budapesti nápolyi pizzázók elitjébe, ugyanis az IGEN után 2020-ban másodikként érdemelték ki az AVPN minőségbiztosítási jelölését.
Ismerve a Bamba Marha sikerét, nem csodálkoznánk, ha franchise lánccá nőné ki magát a burgerező nagytestvér nyomdokain.

Manu+

A Pizza Manufaktúra immár tíz éve pizzázik a IX. kerületben – nem a nápolyi vonalon. A hozzájuk köthető Manu+ csapata 2018-ban köteleződött el a nápolyi pizza mellett, és nyitották meg a Manu+-t egy csöpp helyiségben. Bár nem az olaszos életérzést, sokkal inkább a Budapest belvárosi hangulatot gazdagítja, hogy az Ybl Miklós által tervezett Unger-házban nyitottak meg. A kultikus, duplabejáratú udvarban működött anno a Könyvudvar, most a Manu+ öregbíti hírnevét. Klasszikusokban utaznak!

+ Felicita Budapest

A XII. kerületi Felicita Budapest pizzáinak tésztáit, elsősorban a széleit némileg puhábbnak találtuk a nápolyi sztenderdnél, de alapanyagokban és stílusukban a nápolyiakhoz soroljuk. Marcello Verdoia 16 éves torinói vendéglátós múltat tudhat maga mögött, szenvedélye a pizzakészítés, és tekintve, hogy a Felicita egyik fontos pillére a némileg saját képre formált nápolyi típusú pizza, meg is osztotta velünk a legfontosabb szabályt, amit minden itt készült pizzánál alapvetés. (Tovább olvasok: http://Felicita Budapest – Igen, meg tudsz enni egy egészet!)

Fotó: Felicita Budapest

A Belli di Mamma

Az újbudai Amore di Napoli Pizzériát a közelmúltban mutattuk be:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram