Engedjétek meg nekem, hogy a szorgalmasan vezetett heti rovatomban most egy kis desszert “best-offal” álljak elő. Mi, édesszájú olaszok, akik reggelire is legszívesebben édes falatokat választunk, naná, hogy az ünnepekkor sütünk és nassolunk. 5+1 édesség következik, amiket jó szívvel ajánlok nektek is az olasz gasztronómiából!
A kötelező: panettone (vagy pandoro)
Talán megállja a helyét az összehasonlítás: ami Magyarországon a bejgli, az Olaszországban a panettone. Az alábbi cikkben az olaszok másik ikonikus karácsonyi kuglófjáról, a kevésbé ismert pandoróról is meséltem. Én szeméy szerint remek karácsonyi ajándéknak is tartom, gyönyörű dobozokban, ínyenc ízesítésekben is kapható. Mi napokon át ezt reggelizzük!
Gesztenyeszerelmeseknek
Határozottan nem egy böjti eledel a marron glacé, amiben az (is) jó, hogyha a tömény gesztenyés édességből már sok lenne egyszerre a karácsonyi lakomák idején, el is tehetjük a szirupos finomságot. Álmos januári reggeleken egy egészséges reggeli müzlire vagy kására szórva feldobhatjuk vele az étkezésünket!

Egy személyes kedvencem: Pasta di mandorle (recepttel)
A mindössze 5 hozzávalós roppanós édességgel gyorsan karácsonyi hangulatot varázsolhatunk az ünnepi asztalra. Leírtam, hogyan készítem, a következő cikkben pedig a legtökéletesebb párt ajánlom hozzá!

Az isteni mártogatós: Zabaglione (recepttel)
A pasta di mandorle egyszerű volt? Mutatok még egyszerűbbet! Csupán három hozzávaló alkotja a finom borhabot, ami olyan egyszerű és időtakarékos édesség, hogy nem egy karácsonyi vacsorát mentettek meg vele a háziasszonyok. Ha épp kicsúsztunk az időből, netán nem sikerült a bonyolultabb receptünk, ez egy tökéletes zárása az ünnepi vacsorának.

Zuppa inglese
Az édesszájúak számára nem lehet kérdés, hogy a zuppa inglese nem leves, sőt az anol eredet sem 100%-ig biztos. A szó szerint angol levest jelentő finomság emlékeztet egy másik angol édességre, a trifle néven ismert pudingos desszertre, emiatt sokan az angol eredet pártján állnak. Én az olasz gyökerekre szavazok, és el is meséltem nektek az alábbi cikkben!
+1: Panettone gastronomico
Nem tévedés, a világsztár panettone lehet sós is. A panettone gastronomicót itt, Magyarországon szinte alig ismeri valaki. A magasra tornyozott “szendvics” csak pár évtizede lopta be magát az olasz gasztronómiába. Itt az ideje megismerni az édes, mazsolás panettonék sonkával és zöldségekkel töltött párját!