Hirdetés
Hirdetés

5+1 desszert, amivel édesebbek az ünnepek – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. december 23.
Engedjétek meg nekem, hogy a szorgalmasan vezetett heti rovatomban most egy kis desszert "best-offal" álljak elő. Mi, édesszájú olaszok, akik reggelire is legszívesebben édes falatokat választunk, naná, hogy az ünnepekkor sütünk és nassolunk. 5+1 édesség következik, amiket jó szívvel ajánlok nektek is az olasz gasztronómiából!
Hirdetés

A kötelező: panettone (vagy pandoro)

Talán megállja a helyét az összehasonlítás: ami Magyarországon a bejgli, az Olaszországban a panettone. Az alábbi cikkben az olaszok másik ikonikus karácsonyi kuglófjáról, a kevésbé ismert pandoróról is meséltem. Én szeméy szerint remek karácsonyi ajándéknak is tartom, gyönyörű dobozokban, ínyenc ízesítésekben is kapható. Mi napokon át ezt reggelizzük!

Gesztenyeszerelmeseknek

Határozottan nem egy böjti eledel a marron glacé, amiben az (is) jó, hogyha a tömény gesztenyés édességből már sok lenne egyszerre a karácsonyi lakomák idején, el is tehetjük a szirupos finomságot. Álmos januári reggeleken egy egészséges reggeli müzlire vagy kására szórva feldobhatjuk vele az étkezésünket!

Egy személyes kedvencem: Pasta di mandorle (recepttel)

A mindössze 5 hozzávalós roppanós édességgel gyorsan karácsonyi hangulatot varázsolhatunk az ünnepi asztalra. Leírtam, hogyan készítem, a következő cikkben pedig a legtökéletesebb párt ajánlom hozzá!

Az isteni mártogatós: Zabaglione (recepttel)

A pasta di mandorle egyszerű volt? Mutatok még egyszerűbbet! Csupán három hozzávaló alkotja a finom borhabot, ami olyan egyszerű és időtakarékos édesség, hogy nem egy karácsonyi vacsorát mentettek meg vele a háziasszonyok. Ha épp kicsúsztunk az időből, netán nem sikerült a bonyolultabb receptünk, ez egy tökéletes zárása az ünnepi vacsorának.

Zuppa inglese

Az édesszájúak számára nem lehet kérdés, hogy a zuppa inglese nem leves, sőt az anol eredet sem 100%-ig biztos. A szó szerint angol levest jelentő finomság emlékeztet egy másik angol édességre, a trifle néven ismert pudingos desszertre, emiatt sokan az angol eredet pártján állnak. Én az olasz gyökerekre szavazok, és el is meséltem nektek az alábbi cikkben!

+1: Panettone gastronomico

Nem tévedés, a világsztár panettone lehet sós is. A panettone gastronomicót itt, Magyarországon szinte alig ismeri valaki. A magasra tornyozott "szendvics" csak pár évtizede lopta be magát az olasz gasztronómiába. Itt az ideje megismerni az édes, mazsolás panettonék sonkával és zöldségekkel töltött párját!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és azt is, hogy egész évben olvassátok a rovatomat!
Boldog karácsonyt kívánok!
Ölelés: Gianni
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram