Hirdetés
Hirdetés

500 fokon hevülő faszén, marhahúsok, zöldségek: három év szünet után újranyit a Várban a Baltazár

SZERZŐ: Szász Eszter
2023. március 17.
Három évig vendégek nélkül, üresen álltak a termek, de most újra kinyitott a Baltazár Grill a Budai Várban.
Hirdetés

A Covid-világjárvány miatt bezárásra kényszerült étterem nyitását a törzsvendégek várták a legjobban. 

Baltazár Grill / Fotó: Facebook

Ha nem a várbusszal közelítjük meg, egy kisebb edzésnek is megfelel felsétálni a Várba a meredek utcákon. Mire megérkezünk, pont meg is éhezünk. Meg kell állapítanunk, hogy igenis érdemes a Budai Várnegyedben sétálgatni, mert napszaktól és attól függően, hogy milyen típusú ételre vágyunk, változatos és ígéretes éttermeket találhatunk. Itt van például a nemrég újranyitott Pierrot, amelynek fiatal és elhivatott séfjével hamarosan interjút is olvashatnak a Dining Guide-on vagy a 21, amelyről pedig itt írtunk. Ezek az éttermek mind a Zsidai Csoporthoz tartoznak, a tulajdonos, Zsidai Roy egyengeti az útjukat. 

Most pedig az újranyitott Baltazár Grillről, amelyet Zsidai Roy a fiáról nevezett el, és amely két dologról biztosan ismert: a spanyol Josper Grillről és a törzsvendégeiről. Amikor 2020 márciusában minden bezárt, majd nyáron a vendéglátóhelyek egy része ismét kinyitott, többek között a Baltazárnak is nagyon drukkoltunk, de hiába, 3 évet várnunk kellett erre a pillanatra.

A Baltazár nem csak étterem, az épület felső része egy 11 szobás butikhotel, amely egyébként a pandémia alatt is fogadott vendégeket. 

A belső tér nyitásával szinte egy időben a teraszra is ki lehet majd ülni, a várnak a Bécsi kaputól a Mátyás Templomig tartó része sokkal nyugodtabb, el lehet mélázni egy pohár bor felett zavartalanul. 

Baltazár Grill / Fotó: Facebook

Hiszen az étteremhez egy bár is tartozik, szemrevaló borlappal és különféle spiritekkel, az éttermi asztalok pedig nem egy tömbben, hanem szépen elosztva helyezkednek el. Az élénkpiros színű csempék és a sötétbarna fapadló is egészen egyedivé teszi a belső teret. Van egyfajta hasonlóság a Spílerrel, talán nem véletlenül. 

Na de essen szó az ételekről is! Mint írtuk, a hangsúly a grillfogásokon volt, és ezt az irányt az újranyitás után is tartják. Az étterem büszkesége a kézzel készített katalán Josper Grill, amelyre a konyha is épült. Itt sülnek 500 fokra hevített faszénen a hamburgerhúsok, az argentin marhából készült steakek, a halak és a zöldségek. Mert ugyan nehéz ellenállni egy komoly hússal kínált hamburgernek, de a Baltazár tekintettel van a nem csak trendként egyre inkább elterjedt zöldséghangsúlyos, illetve vegetáriánus étrendet követőkre is, a grillre így különféle zöldségek is felkerülnek. A menüben magyar klasszikusok is fellelhetők, de nem viszik el a fókuszt, ha ilyen ételekre vágyunk, csak sétáljunk át bátran a néhány utcával arrébb lévő 21-be. A Baltazár séfje Habuczki Gábor, a kreatív séf pedig a nyitás óta itt dolgozó Pipoly Attila, aki szenvedélyesen mesélt nekünk a Josper grillről, és hogy mennyire más egy ilyen jellegű konyhában dolgozni.

Itt a gyorsaság kulcs, ilyen magas hőfokon ugyanis pár másodperc is számít.

A Baltazár a pandémia előtt a Michelin által ajánlott étterem volt, kíváncsian várjuk, hogy az újranyitás után hogyan fogják értékelni

 Az ebéden és a vacsorán túl már nem csak a hotel vendégeit várják reggelivel. Aki a Várban szeretné elkölteni a nap első étkezését, annak itt a lehetőség kipróbálni, milyen ebben a környezetben enni az Eggs Benedictet vagy a shaksukát. 

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram