A Covid-világjárvány miatt bezárásra kényszerült étterem nyitását a törzsvendégek várták a legjobban.
Ha nem a várbusszal közelítjük meg, egy kisebb edzésnek is megfelel felsétálni a Várba a meredek utcákon. Mire megérkezünk, pont meg is éhezünk. Meg kell állapítanunk, hogy igenis érdemes a Budai Várnegyedben sétálgatni, mert napszaktól és attól függően, hogy milyen típusú ételre vágyunk, változatos és ígéretes éttermeket találhatunk. Itt van például a nemrég újranyitott Pierrot, amelynek fiatal és elhivatott séfjével hamarosan interjút is olvashatnak a Dining Guide-on vagy a 21, amelyről pedig itt írtunk. Ezek az éttermek mind a Zsidai Csoporthoz tartoznak, a tulajdonos, Zsidai Roy egyengeti az útjukat.
Most pedig az újranyitott Baltazár Grillről, amelyet Zsidai Roy a fiáról nevezett el, és amely két dologról biztosan ismert: a spanyol Josper Grillről és a törzsvendégeiről. Amikor 2020 márciusában minden bezárt, majd nyáron a vendéglátóhelyek egy része ismét kinyitott, többek között a Baltazárnak is nagyon drukkoltunk, de hiába, 3 évet várnunk kellett erre a pillanatra.
A Baltazár nem csak étterem, az épület felső része egy 11 szobás butikhotel, amely egyébként a pandémia alatt is fogadott vendégeket.
A belső tér nyitásával szinte egy időben a teraszra is ki lehet majd ülni, a várnak a Bécsi kaputól a Mátyás Templomig tartó része sokkal nyugodtabb, el lehet mélázni egy pohár bor felett zavartalanul.
Hiszen az étteremhez egy bár is tartozik, szemrevaló borlappal és különféle spiritekkel, az éttermi asztalok pedig nem egy tömbben, hanem szépen elosztva helyezkednek el. Az élénkpiros színű csempék és a sötétbarna fapadló is egészen egyedivé teszi a belső teret. Van egyfajta hasonlóság a Spílerrel, talán nem véletlenül.
Na de essen szó az ételekről is! Mint írtuk, a hangsúly a grillfogásokon volt, és ezt az irányt az újranyitás után is tartják. Az étterem büszkesége a kézzel készített katalán Josper Grill, amelyre a konyha is épült. Itt sülnek 500 fokra hevített faszénen a hamburgerhúsok, az argentin marhából készült steakek, a halak és a zöldségek. Mert ugyan nehéz ellenállni egy komoly hússal kínált hamburgernek, de a Baltazár tekintettel van a nem csak trendként egyre inkább elterjedt zöldséghangsúlyos, illetve vegetáriánus étrendet követőkre is, a grillre így különféle zöldségek is felkerülnek. A menüben magyar klasszikusok is fellelhetők, de nem viszik el a fókuszt, ha ilyen ételekre vágyunk, csak sétáljunk át bátran a néhány utcával arrébb lévő 21-be. A Baltazár séfje Habuczki Gábor, a kreatív séf pedig a nyitás óta itt dolgozó Pipoly Attila, aki szenvedélyesen mesélt nekünk a Josper grillről, és hogy mennyire más egy ilyen jellegű konyhában dolgozni.
Itt a gyorsaság kulcs, ilyen magas hőfokon ugyanis pár másodperc is számít.
A Baltazár a pandémia előtt a Michelin által ajánlott étterem volt, kíváncsian várjuk, hogy az újranyitás után hogyan fogják értékelni
Az ebéden és a vacsorán túl már nem csak a hotel vendégeit várják reggelivel. Aki a Várban szeretné elkölteni a nap első étkezését, annak itt a lehetőség kipróbálni, milyen ebben a környezetben enni az Eggs Benedictet vagy a shaksukát.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.