Hirdetés
Hirdetés

Hogyan lehet omlós a kacsamell? Pecsenyekacsa vagy tömött kacsa? Bicsár Attila receptjével!

SZERZŐ: DiningGuide
2017. október 15.
A kacsa igazán gazdagon méri a javakat: az ízletes comb- és mellhúson kívül értékes a mája, a zsírja, remek töpörtyűt lehet készíteni belőle, és felhasználhatjuk az aprólékot is. 5 kérdés – 5 válasz a kacsáról és egy recept Bicsár Attilától!
Hirdetés

Miért eszünk viszonylag ritkán kacsát?

Sokan mind a mai napig tartanak a sütésétől, pedig a sötét húsú szárnyas, akár a liba és a galamb, egy igazán izgalmas, "vadas" aromákkal teli hús. Az ára sem luxus, érdemes kifejlesztenünk egy-két jól bevált kacsareceptet, amelyet elővehetünk, ha el akarunk szakadni egy kicsit az itthon bevett csirke-sertés-marha tengelytől.

Egészben sült kacsa

A szárnyas összsúlyának viszonylag nagy részét teszik ki a csontok (ellentétben a csirkével), ez is magyarázat arra, hogy kisebb kedvvel tenyésztik. Nem így Kínában, ahol több kacsát esznek, mint csirkét; a világon elfogyasztott kacsahúsmennyiség több, mint 60%-a Kínában fogy el.

Pekingi kacsa

Sokan mind a mai napig tartanak a sütésétől. Ha nem egyben sütjük a kacsát, érdemes a könnyebben elkészíthető combbal kezdeni (lásd alább Bicsár Attila mindössze három hozzávalóból álló receptjét), ezután biztosan megjön a kedvünk megtanulni jól elkészíteni a kiszáradásra, rágósságra hajlamos kacsamellet is.

Pecsenyekacsa vagy tömött kacsa? 

Pecsenyekacsának a fiatal állatot nevezzük. A gyorsan növekedő szárnyas már 7 hetes korától vágható. Ekkor 2 kg körüli a súlya. A hízott kacsamájért való tömést csak később lehet kezdeni, 6-8 hónapos korukban, a hízlalás legfeljebb három hétig tarthat. Naponta kétszer-háromszor tömik őket áztatott kukoricával, ezalatt a súlyuk másfél, majdnem kétszeresét érik el. Ha méretes, 4-6 kilós kacsát látunk a hentespultban, azok a tömött kacsák.

Kacsamájpaté

A pézsmaréce, valamint a mulardkacsa hízott mája jelentős exportcikkünk is. Az utóbbi években többször előkerült téma, hogy hízott libamájként értékesítenek hízott kacsamájat. Valójában a piacon fellelhető hízott májak 80-90 százalékát teszik ki a kacsamájak, és csak kis részét az ínyencség egyik szimbólumát jelentő hízott libamájak.

A pecsenyekacsát mindenesetre sokkal könnyebb otthon elkészíteni. Maga az állat kisebb, a húsa porhanyósabb, egész egyszerűen könnyebb a dolgunk vele.

Kacsamell előkészítve

Hogyan lehet omlós a kacsamell?

A jelszó: rozé. Vagyis nem szabad átsütni, ha nem szeretnénk, hogy rágós legyen. Ha elveszíti rózsaszínes árnyalatát, biztosak lehetünk benne, hogy száraz hús kerül a tányérra. A jó rozé kacsamellhez először is kisebb méretű mellet kell választani, legfeljebb 25 dekásat. A nagy, hízott kacsamellet nem lehetetlen, de sokkal nehezebb finoman elkészíteni. Akár egykilós hízott kacsamellek is kaphatók.

Kacsamell Köveskálon / Fotó: MI A KŐ

Irdaljuk vagy ne irdaljuk?

Az irdalás (a felületének bemetszése) jó mód arra, hogy a mell ne száradjon ki. A bőrös húsoknál bevett bevagdosásnál azonban arra kell ügyelnünk, hogy a kis bemetszések ne hatoljanak túl mélyre. Elég a bőrréteget bemetszenünk, nem kell a zsírt is, és különösen nem szabad a húsig metszenünk. Ezzel az eljárással ugyanis még inkább száraz húst fogunk kapni. Az irdalás célja, hogy a bőr alatti zsír kisüljön, és persze a bőr is ropogósra süljön. A sütés során keletkező zsírt ki ne dobjuk!

Irdalt kacsamell

Miért nem eszünk kacsatojást?

Magyarországon tilos kacsatojást értékesíteni. Persze ha éppen mi tartunk kacsát, vagy hozzájutunk házi szárnyas tojásához, elfogyaszthatjuk, de nem ajánlott. A kacsát nem éppen a legtisztább állatok között tartják számon, a tojása pedig többek között szalmonellával és paratífusszal fertőzött lehet, ezért is tilos a forgalmazása. Ha valaki mégis kacsatojásra vágyna: a tojásnak legalább negyed órán át tartó, intenzív, magas fokon történő hőkezelésen kell átesnie, főzés vagy sütés által. Lágy tojás és tükörtojás tehát kizárva. A kacsatojás egyébként kb. kétszer akkora, mint a tyúké (100 gramm körüli). Ázsiában mind a mai napig tenyésztik a kacsát tojása miatt is. A híres száznapos tojás is kacsatojásból készül.

Bicsár Attila egyszerű és nagyszerű sült kacsacomb receptje

Az éttermek bevett szokása szerint a kacsacombot konfitálják, a kacsamellet szuvidolják. Én most egy pofonegyszerű, otthon is könnyen elkészíthető, jól bevált receptet adok. Otthon mi is így sütjük a kacsacombot. Speciális eszközt nem igényel, csak egy tepsire és egy sütőre lesz szükségünk hozzá.

  • A kacsacombokat besózzuk, és a tepsibe annyi zsírt teszünk, hogy – legfeljebb – félig ellepje őket.
  • A sütést 120-140 C fokon indítjuk, légkeveréses üzemmódban. A combokat nem kell lefedni.
  • Figyeljük, hogy mikorra puhul meg a hús. Ha a villát beleszúrva picit már megmozdul a csonton a hús, vegyük ki a sütőből.
  • A zsírból öntsünk le (a comb is fog zsírt ereszteni), majd tegyük vissza a sütőbe, állítsuk át 200 C fokra, és pirítsuk szép pirosra a combokat. Azért öntsünk le a zsírból, hogy ne csak a húsok legteteje legyen piros, ropogós, hanem minél nagyobb része.

Nem lesz sok munkánk vele, és nagyon ízletes sült fog a tányérra kerülni!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram