Hirdetés
Hirdetés

48 + 24 = Michelin-tányér & Bib Gourmand

SZERZŐ: Király Márton
2022. december 15.
Már több mint egy hónap is eltelt az első, egész Magyarországot vizsgáló Michelin-guide megjelenése óta. A kalauz kiadását óriási várakozás, találgatás, és a Dining Guide Sansz névre hallgató esélylatolgató rovat előzte meg. A kalauz megjelenéséről, a benne olvasható jó hírekről aztán örömmel adtunk hírt november harmadikán, most pedig újra felkerestük a korábban megszólaltatott séfeket, hogy elbeszélgessünk korábbi esélylatolgatásunkról.
Hirdetés

Már több mint egy hónap is eltelt az első, egész Magyarországot vizsgáló Michelin Guide megjelenése óta. A kalauz kiadását óriási várakozás, találgatás, és a Dining Guide Sansz névre hallgató esélylatolgató rovata előzte meg. A kalauz megjelenéséről, a benne olvasható jó hírekről aztán örömmel adtunk hírt november harmadikán, most pedig újra felkerestük a korábban megszólaltatott séfeket, hogy elbeszélgessünk korábbi esélylatolgatásunkról. Most Bicsár Attilával, a Sauska48 étterem séfjével, és a Mór24 alapító-tulajdonos párjával, Almás Edittel és Albrecht Tamással beszélgettünk.

Elsőként a villányi séfet kérdeztük:

Augusztusi beszélgetésünk során azt mondta, hogy óriási dolog lenne akár csak bekerülni a Michelin által ajánlott éttermek közé. Ez sikerült, ezúttal is őszintén gratulálunk hozzá. Hogyan látják, a minősítésnek van hatása az étterem forgalmára?

Hirdetés

Bicsár Attila: A vendégek összetételében nem látunk változást, nagyszerű vendégkörünk van, stabil törzsvendég bázissal. Sokan kifejezetten sokat utaznak hozzánk, ami nagyon megtisztelő számunkra. A forgalomban abszolút látszik a változás, egyre több a külföldi vendég és többen érkeznek céltudatosan a kalauz ajánlása miatt. Visszajáró vendégeink büszkék ránk, velünk együtt örültek a sikernek, ami jogos is, mert szeretjük figyelembe venni a véleményüket, kommentárjaikat.

Fotó: facebook.com/ Bicsár Attila

Milyen a vendégek aránya, magyarok vagy külföldiek vannak többen?

Magyar vendégek vannak többségben, körülbelül 70% - 30% az arány a magyarok javára. A horvát vendégek száma eddig is folyamatosan nőtt, ez folytatódik. Egyre több külföldi érkezik távoli országokból, Japánból, Kínából, Amerikából, amit annak tudunk be, hogy számukra fontos az előzetes tájékozódás, a referenciák. A Dining Guide értékelésünk, a Tripadvisor és legfőképpen persze a Michelin ajánlás ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel bíró tájékozódási pontok számukra.

A kalauz hatására változtattak az étterem koncepcióján?

Folyamatosan és finoman újulunk meg, mindig szem előtt tartva, hogy megőrizzük azokat az értékeket, amiért szeretnek az emberek hozzánk járni. Semmi nagy kanyar nem lesz, az étlapunk változik hamarosan szerkezetében és tartalmában is, illetve állandóan dolgozunk azon, hogy a jelentős méretű borlistánk és étlapunk együtt harmonikus, modern és izgalmas legyen. Egy borászatban működik az éttermünk, amit egy pillanatra sem felejtünk el, hiszen ez hatalmas vonzerőnk.

Fotó: facebook.com/ Bicsár Attila

A karácsony utáni szezon nem könnyű időszak egyetlen vendéglátogatóhely naptárában sem, ezt most nehezíti az energiaválság, a bizonytalanság is. Önök hogyan készülnek ezekre a hónapokra?

Mi elég messze vagyunk a Budapesttől, és Pécset leszámítva nincs nagyváros sem a környéken. Azt látjuk, hogy a környék éttermeinek egyre nehezebb a megélhetés. Nehéz a szívünk, keserédes megélni, hogy ahogy egyre többen bezárnak, úgy lesz nálunk egyre több a vendég. A január például jobban alakul, mint vártuk, folyamatosan érkeznek a foglalások, így csak röviden zárunk be.

Éreznek csalódottságot amiatt, hogy nem érkezett Michelin-csillag Villányba?

Jaj, abszolút nem! Mi az ajánlást nagyon pozitív dolognak értékeltük, hiszen ebből látszik, hogy jó az, amit csinálunk. Nagy utat járt be ez a csapat az öt évvel ezelőtti indulás óta, az ajánlás pedig most segített megállni egy pillanatra, összegezni az eddigieket és felskiccelni a jövőt.

Fotó: facebook.com/ Sauska 48

Úgy látszik, már döntöttek is, hogy akarnak-e tovább menni.

Abszolút! Az elismerés feltöltött minket energiával, megyünk tovább.

A Magyar tenger partját igencsak feldíszítette a Michelin-kalauz, ajánlások, kiemelések követik egymást. A balatonfüredi Mór24 elnyerte a remek ár-érték arányt képviselő, kiváló konyháknak járó Bib Gourmand minősítést. Most megkérdeztük az alapító-tulajdonos párt, Almás Editet és Albrecht Tamást, látnak-e változást, ami mögött a vörös könyv értékelése állhat.

Tapasztalnak november óta változást a forgalomban?

Almás Edit: Egyértelműen igen. Tavalyhoz képest mindenképpen erősebbek a hétvégék. Akik jönnek, azok közül nagyon sokan megemlítik, hogy azért vannak itt, mert hallottak a Bib Gourmand értékelésről, követte a Michelin-gálát, és innen hallott rólunk először. Mindenképpen van hatása a forgalmunkra.

Hirdetés

Albrecht Tamás: Már azon a hétvégén is, amikor a Michelin-gála volt, már lehetett érezni valamit, mert már akkor is sokan mondták, hogy szurkolnak nekünk, várják a díjátadót. Az értékelés kihirdetése óta pedig rengeteg új arcot látunk, akik közül tényleg rengetegen mondják, hogy a Michelin-miatt vannak itt.

Fotó: facebook.com/ Mór 24

Külföldiek, vagy hazai vendégek vannak többen?

Edit: A magyarok mintha gyakrabban említenék, hogy tudnak a Bib Gourmand értékelésről, többen is vannak most. Sokkal kevesebb a külföldi vendég, de ez a téli szezonnak is köszönhető, bízunk benne, hogy majd ők is megérkeznek.

Szeptemberben azt mondták, hogy Michelin-értékelés esetén sem változtatnak az étterem koncepcióján. Továbbra is ez a terv?

Edit: Semmit nem változtattunk, úgy gondolom megtaláltuk magunkat. Ugyanúgy megyünk tovább, ahogyan eddig, nincs is tervben semmilyen változtatás.

Fotó: facebook.com/ Mór 24

Tamás: Pontosabban úgy mondanám, hogy változni nem, de fejlődni – természetesen- szeretnénk! Nem a Michelin miatt, hanem mert a természetes fejlődés elengedhetetlen dolog, továbbra is magunkhoz hűen megyünk tovább, ehhez tartjuk magunkat.

Mi a következő fejezet a Mór 24 életében?

Edit: Most először is az épület szerkezetében lesz változás, egy-két apróbb felújítás elkerülhetetlen!

Tamás: Ami az ételeinket illeti, szerintem van egy sajátos, egyedi stílusai az ételeinknek, a tálalásunknak, ezen nem is szeretnénk változtatni, de sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a helyi alapanyagok felfedezésére. További őstermelőket szeretnénk felkutatni, bevonni, hogy minél több környékbeli alapanyaggal dolgozhassunk együtt!

Edit: Amit még ki szeretnénk emelni, az ezzel szorosan összefügg, a fenntarthatóság is olyan terület, ahol szeretnénk még fejlődni, arra annyira odafigyelni, amennyire csak lehet.

Tamás: Továbbra sem fogunk degusztációs menüt csinálni, stílusban nem, csak minőségben fejlődünk!

Fotó: facebook.com/ Mór 24

Milyen érzés, hogy sikerült a Bib Gourmand minősítés?

Tamás: Jó! Nagyon jó! Idő kell hozzá, amíg feldolgozzuk ezt az egészet… De nagyon jó érzés fogadni a törzsvendégek gratulációját, hallani, ahogyan ők is örülnek neki, ahogyan szurkolnak nekünk.

Edit: Szerintem túl szerényen kezeljük, nem mindig tudunk mit kezdeni vele, de hát ezek vagyunk mi! És tényleg nagyon jó érzés!

Fotó: facebook.com/ Mór 24

A balatoni éttermek számára a téli időszak mindig csendesebb. Hogyan fest a tél a Mór24 legénysége számára?

Edit: Mivel mi egész évben nyitva vagyunk, ezért nem sok időnk jut se pihenésre, se fejlesztésre. Nekünk a január és a február erről fog szólni, be fogunk zárni. ebben benne van az is, hogy ez a legcsendesebb időszak, mindenki kiköltekezi magát, kiünnepli magát a karácsony-szilveszteri időszakban. Úgyhogy mi is pihenni megyünk, de ki kell mondani, hogy ez a döntés az energiaárak miatt is praktikus. Most ezt is számításba kell venni. Tavasztól pedig folytatjuk, gőzerővel, megújultan!

Tamás: Pontos dátum még nincs, de március elejére már tervezünk visszatérni!

 Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram