Mi történik, ha egy francia konyhát megújítani akaró séf, és egy gyógyfürdőbirodalom örökösnője közösen nyit szállodát? Hogyan lesz egy eldugott fürdőtelepülésből a császári látogatások egykori színvonalához felérő luxusszálláshely? Hogyan lehet négy évtizeden keresztül megtartani három Michelin-csillagot? Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, meg kell ismernünk Michel Guérard életének történetét, melyet megkoronázása a Château-rovat ezen a héten bemutatott szállodája, a Les Prés d’Eugénie.
Talán senki sem sejtette a kis gascogne-i település lakói közül, hogy a városba érkező fiatal párral együtt a változás és a világhír is megérkezik Eugenie-les-Bains-ba. Michel Guérard, és felesége, Christine 1974-es érkezése azonban olyan folyamatokat indított el, melynek eredményeképpen az apró település mára a világ egyik leglátogatottabb gasztronómiai célpontja, és egyik legfontosabb üdülőhelye lett.
Kezdetek
Michel Guérard Franciaország nemzeti kincseinek egyike. Az 1933-ban született, idén 89. születésnapját ünneplő séf igazi élő legenda, akinek kalandos élettörténetében számos fordulat, vívmány, eredmény, kitüntetés, és említésre méltó fejezet akad. Az, hogy 1974-ben az egyik legkiválóbb francia luxusszálláshely alapjait is lerakta, kis túlzással csak hab egy igencsak lenyűgöző tortán.
Guérard Párizs egyik külvárosában született, és mindössze hat éves volt, amikor kitört a második világháború. Frontszolgálatra behívott édesapja helyett ő segített édesanyjának a családi hentesüzlet vezetésében, húsok, élelmiszerek között nőtt fel.
14 éves korában munkába állt. Nem meglepő módon, követve a családi hagyományokat ételközpontú munkahelyet választott, egy normandiai cukrászdában helyezkedett el. Itt kitanulta a szakma alapjait, szárnyalását csak rövid időre fogta vissza a kötelező sorkatonai szolgálat, fejlődését azonban az első adandó alkalommal folytatta, hiszen, miután leszerelt, visszatért a cukrászpult mögé. Normandia után Párizsba utazott, ahol az ötvenes években igen nagy névnek számító Maxim’s-ban, a Le Meurice-ban, majd a Hotel de Crillon-ban dolgozott.
Első sikerére, szakmai fejlődésének bizonyítékára nem kellett sokat várni, hiszen alig huszonöt évesen a Hotel de Crillon vezető cukrásza lett, 1958-ban pedig, cukrászat kategóriában elnyerte a Meilleur Ouvrier de France címet, mely a francia állam által adható legmagasabb kitüntetések egyike.
Nouvelle Cuisine
Guérard nem ült sokat a babérokon. A cukrászat mellett főzni is tanult, végigjárta a Le Lido konyhájának minden lépcsőfokát, hogy aztán 1965-ben újabb nagy lépésre szánja el magát, és megnyissa első saját éttermét.
A Párizs egyik külvárosában található Le Pot au Feu 1971-re elnyerte második Michelin-csillagát.
A siker mögött a Guérard által képviselt új irányzat, a Nouvelle Cuisine állt.
A hatvanas években ez a radikálisan új irányzat, melynek többek között Paul Bocuse is elkötelezett híve volt, céljául a francia konyha megújítását, modernizálását tűzte ki, miközben annak hagyományait maximálisan tiszteletben tartotta. Az új stílusban a könnyedség, az elegancia, a tálalás mind igen nagy hangsúlyt kapott. Olyan fordulat volt ez a francia konyha történetében, melynek a hatása még ma is, és az egész világon érezhető. Ennek a megújulásnak az egyik kiemelkedő alakja Michel Guérard, aki aztán felhasználva a Nouvelle Cuisine alapjait, azon belül is kialakította saját stílusát.
Egy szálloda újjászületése
1972-ben azonban a séf életében újabb fontos esemény történt. Megismerkedett leendő feleségével, Christine Bartheley-vel, a Bartheley gyógyfürdő- és szállodabirodalom örökösnőjével. A pár rövidesen összeházasodott, és úgy döntöttek, új, közös feladatba vágnak bele.
A Barthely család birtokában volt egy Eugenie-les-Bains faluban található 16 hektáros birtok, amin egy csekély forgalmat bonyolító, jelentéktelen termálszálloda állt. 1974-ben azonban megérkezett Michel és Christine Guérard, és ezzel mind a szálloda, mind pedig a falu életében új fejezet kezdődött.
Eugenie-les-Bains falu, a Guérard család szállodája előtt egyetlen dologról volt híres. A környéken feltörő termálvizek körül fürdőhelyek alakultak ki, melyeket nyaranta gyakran felkeresett III. Napóleon francia császár felesége, Eugénia Mária császárnő is. A falu is az ő nevét viseli, ahogyan a Michel Guérard által alapított szálloda is a császárnő nevét vette fel.
1974-ben tehát megnyílt a Les Prés d’Eugénie Hotel, egy szálloda, ahol minden az egészséges kényelemről, a feltöltő pihenésről szól.
A szálláshely
A szálloda épülete 1862-ben épült, és a felújítások is megőrizték annak vidéki, patinás eleganciáját. Az épület jellegzetes francia birtok közepén áll, a kőutakat rózsakertek szegélyezik, az ösvények kőhidakban ívelnek át a patakok felett, a teniszpályát és a kültéri medencét sövény szegélyezi, szökőkutak, eldugott pavilonok várják a kertben a pihenésre vágyókat.
A 45 szobából 33 a főépüetben, az 1863-ban épült szállóban található, 12 pedig a birtokon álló többi épületben. Ezek azonban nem egyszerű melléképületek, hiszen az egyik egy átalakított, 17. századi kolostor, a másik pedig patinás, kőfalú épület. Az itteni szobák nagyobbak, csendesebbek, különleges hangulatúak. Minden szoba a kényelem legmagasabb fokát nyújtja a berendezés pedig kifinomult ízléssel összeválogatott, világos fabútorokból, áll, a falakon lógó 17. századi olajfestmények pedig Guérardék személyes gyűjteményéből származnak.
A fürdő
A szobák kényelmes békéje mellett a Les Prés d’Eugénie Hotelt két dolog emeli ki a luxusszállodák mezőnyéből, és teszi világhírűvé, kihagyhatatlanná, és megkerülhetetlenné. Az első a spa-, és wellnessrészleg, amit Guérardék a kezdetektől fogva nagyon komolyan vesznek. A személyre szabott kezelések, pakolások, balneológiai szeánszok megalkotásában Michel és Christine is részt vettek, a séf állította össze a gyógypakolások receptjeit, Christine pedig beletette a Bertheley-család minden fürdőtudományát. A Les Prés d’Eugénie wellnessterápiái hihetetlenül magas színvonalúak, és mind-mind a pihenést, és egészséget szolgálják.
Az étterem
A hotel másik fő tartópillére pedig nem más, mint az itt található étterem. A Le Pot au Feu kétcsillagos étteremben kikísérletezett Nouvelle Cuisine itt változott át Michel Guérard keze alatt Cuisine Minceur stílussá. A Cuisnie Minceur a séf által kidolgozott saját irányzat, mely a megújított francia konyha ételeit még könnyedebbé, még egészségesebbé változtatja.
Michel Guérard évtizedek óta folyamatosan egyeztet orvosokkal és dietetikusokkal, hogy a francia konyha klasszikusait a lehető legkifinomultabb, legkönnyedebb és legegészségesebb formában tálalhassa vendégeinek.
Így alkotta meg azt a menüsort, mely a gyógyfürdővel együtt kombinálva az egészséges életmód szentélyét eredményezte Eugenie-les-Bains-ban. A Cuisine Minceur alatt azonban nem ízetlen fitneszverziókat, „mentes”-változatokat kell érteni, nagyon komolyan vett fine diningról van szó, amit mi sem jelez jobban annál, hogy Guérard konyhája 1977-re három Michelin-csillag büszke birtokosa lehetett. A legmagasabb gasztronómiai kitüntetést elérni önmagában is óriási bravúr, de talán még nagyobb feladat megtartani azokat. Ezt Michel Guérard tökéletesen teljesítette, hiszen étterme egén immár 45 éve (!) folyamatosan ott tündököl a három csillag.
A kivételes kényelmet kínáló szobák, a világszínvonalú termál-kezelések és a megújított, egészségcentrikusan, háromcsillagos minőségben tálalt francia ételek azt eredményezték, hogy az egykori jelentéktelen falucskában álló szállodából mára Franciaország egyik legfontosabb szálláshelye lett.
A Guérard család pedig a mai napig azon dolgozik, hogy a szálloda, a konyha fejlődjön, és a lehető legtökéletesebb kikapcsolódást nyújthassa a vendégeinek. Ebbe beletartozik az állandó kutatás-fejlesztés, a tapasztalatok összegyűjtése a család által birtokolt 22 gyógyfürdőből, a dietetikusokkal való egyeztetés.
És legfőképpen az is, hogy a nyolcvankilenc éves séf, kifogástalan, hófehér szakácsruhában, jellegzetes kék lakkcipőjében továbbra is személyesen üdvözli minden vacsoravendégét, minden asztalt felkeres, hogy néhány szót váltson a látogatókkal.
Forrásaink voltak:
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.