45 év a császári fürdőhelyen - A Les Prés d’Eugénie Hotel - Maison Guérard története

SZERZŐ: Király Márton
2022. december 11.
a Château rovat
támogatója a
Talán senki sem sejtette a kis gascogne-i település lakói közül, hogy a városba érkező fiatal párral együtt a változás és a világhír is megérkezik Eugenie-les-Bains-ba. Michel Guérard, és felesége, Christine 1974-es érkezése azonban olyan folyamatokat indított el, melynek eredményeképpen az apró település mára a világ egyik leglátogatottabb gasztronómiai célpontja, és egyik legfontosabb üdülőhelye lett.
Hirdetés

Mi történik, ha egy francia konyhát megújítani akaró séf, és egy gyógyfürdőbirodalom örökösnője közösen nyit szállodát? Hogyan lesz egy eldugott fürdőtelepülésből a császári látogatások egykori színvonalához felérő luxusszálláshely? Hogyan lehet négy évtizeden keresztül megtartani három Michelin-csillagot? Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, meg kell ismernünk Michel Guérard életének történetét, melyet megkoronázása a Château-rovat ezen a héten bemutatott szállodája, a Les Prés d’Eugénie.

Talán senki sem sejtette a kis gascogne-i település lakói közül, hogy a városba érkező fiatal párral együtt a változás és a világhír is megérkezik Eugenie-les-Bains-ba. Michel Guérard, és felesége, Christine 1974-es érkezése azonban olyan folyamatokat indított el, melynek eredményeképpen az apró település mára a világ egyik leglátogatottabb gasztronómiai célpontja, és egyik legfontosabb üdülőhelye lett.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

Kezdetek

Michel Guérard Franciaország nemzeti kincseinek egyike. Az 1933-ban született, idén 89. születésnapját ünneplő séf igazi élő legenda, akinek kalandos élettörténetében számos fordulat, vívmány, eredmény, kitüntetés, és említésre méltó fejezet akad. Az, hogy 1974-ben az egyik legkiválóbb francia luxusszálláshely alapjait is lerakta, kis túlzással csak hab egy igencsak lenyűgöző tortán.

Guérard Párizs egyik külvárosában született, és mindössze hat éves volt, amikor kitört a második világháború. Frontszolgálatra behívott édesapja helyett ő segített édesanyjának a családi hentesüzlet vezetésében, húsok, élelmiszerek között nőtt fel.

14 éves korában munkába állt. Nem meglepő módon, követve a családi hagyományokat ételközpontú munkahelyet választott, egy normandiai cukrászdában helyezkedett el. Itt kitanulta a szakma alapjait, szárnyalását csak rövid időre fogta vissza a kötelező sorkatonai szolgálat, fejlődését azonban az első adandó alkalommal folytatta, hiszen, miután leszerelt, visszatért a cukrászpult mögé. Normandia után Párizsba utazott, ahol az ötvenes években igen nagy névnek számító Maxim’s-ban, a Le Meurice-ban, majd a Hotel de Crillon-ban dolgozott.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

Első sikerére, szakmai fejlődésének bizonyítékára nem kellett sokat várni, hiszen alig huszonöt évesen a Hotel de Crillon vezető cukrásza lett, 1958-ban pedig, cukrászat kategóriában elnyerte a Meilleur Ouvrier de France címet, mely a francia állam által adható legmagasabb kitüntetések egyike.

Nouvelle Cuisine

Guérard nem ült sokat a babérokon. A cukrászat mellett főzni is tanult, végigjárta a Le Lido konyhájának minden lépcsőfokát, hogy aztán 1965-ben újabb nagy lépésre szánja el magát, és megnyissa első saját éttermét.

A Párizs egyik külvárosában található Le Pot au Feu 1971-re elnyerte második Michelin-csillagát.

A siker mögött a Guérard által képviselt új irányzat, a Nouvelle Cuisine állt.

A hatvanas években ez a radikálisan új irányzat, melynek többek között Paul Bocuse is elkötelezett híve volt, céljául a francia konyha megújítását, modernizálását tűzte ki, miközben annak hagyományait maximálisan tiszteletben tartotta. Az új stílusban a könnyedség, az elegancia, a tálalás mind igen nagy hangsúlyt kapott. Olyan fordulat volt ez a francia konyha történetében, melynek a hatása még ma is, és az egész világon érezhető. Ennek a megújulásnak az egyik kiemelkedő alakja Michel Guérard, aki aztán felhasználva a Nouvelle Cuisine alapjait, azon belül is kialakította saját stílusát.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

Egy szálloda újjászületése

1972-ben azonban a séf életében újabb fontos esemény történt. Megismerkedett leendő feleségével, Christine Bartheley-vel, a Bartheley gyógyfürdő- és szállodabirodalom örökösnőjével. A pár rövidesen összeházasodott, és úgy döntöttek, új, közös feladatba vágnak bele.

A Barthely család birtokában volt egy Eugenie-les-Bains faluban található 16 hektáros birtok, amin egy csekély forgalmat bonyolító, jelentéktelen termálszálloda állt. 1974-ben azonban megérkezett Michel és Christine Guérard, és ezzel mind a szálloda, mind pedig a falu életében új fejezet kezdődött.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

Eugenie-les-Bains falu, a Guérard család szállodája előtt egyetlen dologról volt híres. A környéken feltörő termálvizek körül fürdőhelyek alakultak ki, melyeket nyaranta gyakran felkeresett III. Napóleon francia császár felesége, Eugénia Mária császárnő is. A falu is az ő nevét viseli, ahogyan a Michel Guérard által alapított szálloda is a császárnő nevét vette fel.

1974-ben tehát megnyílt a Les Prés d’Eugénie Hotel, egy szálloda, ahol minden az egészséges kényelemről, a feltöltő pihenésről szól.

A szálláshely

A szálloda épülete 1862-ben épült, és a felújítások is megőrizték annak vidéki, patinás eleganciáját. Az épület jellegzetes francia birtok közepén áll, a kőutakat rózsakertek szegélyezik, az ösvények kőhidakban ívelnek át a patakok felett, a teniszpályát és a kültéri medencét sövény szegélyezi, szökőkutak, eldugott pavilonok várják a kertben a pihenésre vágyókat.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

A 45 szobából 33 a főépüetben, az 1863-ban épült szállóban található, 12 pedig a birtokon álló többi épületben. Ezek azonban nem egyszerű melléképületek, hiszen az egyik egy átalakított, 17. századi kolostor, a másik pedig patinás, kőfalú épület. Az itteni szobák nagyobbak, csendesebbek, különleges hangulatúak. Minden szoba a kényelem legmagasabb fokát nyújtja a berendezés pedig kifinomult ízléssel összeválogatott, világos fabútorokból, áll, a falakon lógó 17. századi olajfestmények pedig Guérardék személyes gyűjteményéből származnak.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

A fürdő

A szobák kényelmes békéje mellett a Les Prés d’Eugénie Hotelt két dolog emeli ki a luxusszállodák mezőnyéből, és teszi világhírűvé, kihagyhatatlanná, és megkerülhetetlenné. Az első a spa-, és wellnessrészleg, amit Guérardék a kezdetektől fogva nagyon komolyan vesznek. A személyre szabott kezelések, pakolások, balneológiai szeánszok megalkotásában Michel és Christine is részt vettek, a séf állította össze a gyógypakolások receptjeit, Christine pedig beletette a Bertheley-család minden fürdőtudományát. A Les Prés d’Eugénie wellnessterápiái hihetetlenül magas színvonalúak, és mind-mind a pihenést, és egészséget szolgálják.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

Az étterem

A hotel másik fő tartópillére pedig nem más, mint az itt található étterem. A Le Pot au Feu kétcsillagos étteremben kikísérletezett Nouvelle Cuisine itt változott át Michel Guérard keze alatt Cuisine Minceur stílussá. A Cuisnie Minceur a séf által kidolgozott saját irányzat, mely a megújított francia konyha ételeit még könnyedebbé, még egészségesebbé változtatja.

Michel Guérard évtizedek óta folyamatosan egyeztet orvosokkal és dietetikusokkal, hogy a francia konyha klasszikusait a lehető legkifinomultabb, legkönnyedebb és legegészségesebb formában tálalhassa vendégeinek.

Így alkotta meg azt a menüsort, mely a gyógyfürdővel együtt kombinálva az egészséges életmód szentélyét eredményezte Eugenie-les-Bains-ban. A Cuisine Minceur alatt azonban nem ízetlen fitneszverziókat, „mentes”-változatokat kell érteni, nagyon komolyan vett fine diningról van szó, amit mi sem jelez jobban annál, hogy Guérard konyhája 1977-re három Michelin-csillag büszke birtokosa lehetett. A legmagasabb gasztronómiai kitüntetést elérni önmagában is óriási bravúr, de talán még nagyobb feladat megtartani azokat. Ezt Michel Guérard tökéletesen teljesítette, hiszen étterme egén immár 45 éve (!) folyamatosan ott tündököl a három csillag.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

A kivételes kényelmet kínáló szobák, a világszínvonalú termál-kezelések és a megújított, egészségcentrikusan, háromcsillagos minőségben tálalt francia ételek azt eredményezték, hogy az egykori jelentéktelen falucskában álló szállodából mára Franciaország egyik legfontosabb szálláshelye lett.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

A Guérard család pedig a mai napig azon dolgozik, hogy a szálloda, a konyha fejlődjön, és a lehető legtökéletesebb kikapcsolódást nyújthassa a vendégeinek. Ebbe beletartozik az állandó kutatás-fejlesztés, a tapasztalatok összegyűjtése a család által birtokolt 22 gyógyfürdőből, a dietetikusokkal való egyeztetés.

Fotó: facebook.com / Les Prés d’Eugénie

És legfőképpen az is, hogy a nyolcvankilenc éves séf, kifogástalan, hófehér szakácsruhában, jellegzetes kék lakkcipőjében továbbra is személyesen üdvözli minden vacsoravendégét, minden asztalt felkeres, hogy néhány szót váltson a látogatókkal.

Forrásaink voltak:

1

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram