Hirdetés
Hirdetés

422 étterem, köztük 2 új, kétcsillagos étterem a Michelin Guide Tokyo 2023-ban

SZERZŐ: Király Márton
2022. november 16.
Tokió, mint globális, kozmopolita megapolisz a nyitottságáról és kulináris kontrasztjairól is ismert, a hagyományok és az innovatív ételkoncepciók, valamint az ősi készségek és a modern,  nemzetközi tudás itt gyönyörűen keveredik
Hirdetés

A Myojaku és a SÉZANNE két Michelin-csillagot, 16 új étterem pedig egy Michelin-csillagot nyert, míg a Bib Gourmand minősítésnek 38 új étterem örülhet.

A Michelin november 14-én mutatta be a Michelin Guide Tokyo 2023-as kiadását. Az ellenőrök által gondosan összeállított új válogatásba 422 étterem - 200 Michelin-csillagos és 222 Bib Gourmand - került be.

Közülük 2 új étterem két csillagot, 16 új étterem egy Michelin-csillagot, 38 új vendéglátóhely pedig Bib Gourmand-minősítést kapott. A 32 különböző stílust képviselő konyhák között a nemzetközi ízektől a tipikus japán ízeket bemutatókig mindent megtalálhatunk.  A japán fővárosának szentelt 16. kiadás kiemelkedik sokszínűségével és hitelességével.

Fotó: www.facebook.com/ SÉZANNE

"Tokió éttermi színtere idén is kulináris kategóriák és koncepciók sokszínűségét mutatta. A tény, hogy összesen 55 új étterem kapott csillagot vagy Bib Gourmand-t válogatásunkban, tökéletesen tükrözi a város dinamizmusát, valamint a séfek szüntelen törekvését a kiválóságra. Tokió, mint globális, kozmopolita megapolisz a nyitottságáról és kulináris kontrasztjairól is ismert, a hagyományok és az innovatív ételkoncepciók, valamint az ősi készségek és a modern,  nemzetközi tudás itt gyönyörűen keveredik" - magyarázta Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauzok nemzetközi igazgatója.

Két új étterem kapott két Michelin-csillagot

A 2022 áprilisában megnyílt Myojaku egyből csatlakozik is a két Michelin-csillaggal jutalmazottak csapatához. Hidetoshi Nakamura séf konyhája a harmóniát, az egyszerűséget és a tisztaságot ünnepli, legyen szó akár a letisztult ízekről, akár az ételek eredeti prezentációiról.

Fotó: facebook.com/ Myojaku

A SÉZANNE egyről két Michelin-csillagosra emelkedett. Itt Daniel Calvert séf olyan ételeket főz, amelyek állandó átjáróként szolgálnak a gasztronómiai kultúrák és kulináris technikák között, és amelyeket a séf nemzetközi karrierje inspirált.

Az új érkezők mellett a 37 másik, két csillaggal kitüntetett étterem is megtartotta minősítési szintjét Tokióban, ahogyan az itt található 12 háromcsillagos étterem is.

Fotó: www.facebook.com/ SÉZANNE

16 új étterem kapott egy Michelin-csillagot.

Az egycsillagos éttermek számát 149-re emelve 16 új étterem csatlakozik a 2023-as válogatáshoz. Közülük 5 étterem kínál magas szintű japán konyhát, kreatív ételeket. Ilyenek a Guchokuni, a Torakuro, a Shigeyuki vagy a Yakumo Uezu éttermek. De találunk hagyományosabb menüket, például a Ginza Kousui étteremben.

4 új sushi étterem is először kap egy Michelin-csillagot: a tradicionális Edomae Sushi Hanabusa, amely kizárólag a tonhalkészítésre összpontosít; a kifinomult és rendkívül személyes Oku és Sushi Ichijo; és végül a kreatív UDATSU SUSHI. Ez utóbbiban Hisashi Udatsu séf a hagyományokat modern vonásokkal csavarja meg, új elemeket adva a sushihoz.

Fotó: facebook.com / UDATSU SUSHI

A nemzetközi konyhák is jól szerepeltek: Az Ippei Hanten izgalmas gasztronómiai hidat kínál Hongkong és Japán között, míg a GUCCI OSTERIA da Massimo Bottura a japán alapanyagokból készült kortárs olasz konyhát képviseli, amelyet a helyi technikák és receptek inspiráltak. A francia konyha sem marad el 4 újonnan díjazott étterem, az Amarantos, NéMo, Élan és PRUNIER képviselik ezt az irányt.

Fotó: facebook.com/ GUCCI Osteria Tokyo

38 új Bib Gourmand étterem

A 2023-as Bib Gourmand választék összesen 222 étteremből áll,  38 új étteremmel gazdagodott, amelyek 14 konyhafajtát vagy konyhai kategóriát képviselnek. Közülük 20 nemzetközi konyhát visz, mint például az indiai SANTOSHAM étterem, a szecsuáni Nogizaka yui, az olasz AlCeppo, a spanyol Flowers & Spanish Sonrisa vagy a francia Mono-bis.

Fotó: wwww.facebook.com/ Edomae Sushi Hanabusa

A többi 18 étterem tipikus japán finomságokat készít - a ramentől a szobáig, a szusitól a tonkatsuig, a tempurától az unagiig. A Tachigui Sushi Tonari, egy stand-up sushi étterem, ahová a vendégek lazán beugorhatnak, és egyenként rendelhetik meg kedvenceiket. Az IRUCA TOKYO nevű ramen étteremben a tulajdonos-séf az umami szinergikus hatását kutatva egy levesújdonságot fedezett fel. Csirkéből, sertéshúsból, garnélarákból és kagylókból készült dashi-kat, alapleveket keverve olyan levest hozott létre, amely rétegről rétegre tartalmazza az umamit. A Kurobuta Tonkatsu Horiichit egy Kagosimából származó házaspár nyitotta meg, akik Tokióba költöztek, hogy népszerűsítsék a helyi Kurobuta sertéshús vonzerejét. Az eredmény egy egyedi tonkatsu étterem.

Tokiói éttermek a fenntarthatóbb gasztronómiáért

A tény, hogy a korábban Zöld Csillaggal kitüntetett 12 étterem mind megőrizte kitüntetését, továbbra is bizonyítja, hogy a helyi séfek és csapatok a fenntarthatóságot helyezik koncepcióik középpontjába.

A Michelin Service Award és a Michelin Mentor Chef Award a tehetséges szakembereket tünteti ki

A Michelin Service Award és a Michelin Mentor Chef Award célja, hogy kiemelje az elkötelezett szakemberek tehetségét, tudását és szenvedélyét, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a kellemes kulináris élmények felejthetetlen gasztronómiai utazásokká váljanak, vagy hogy pozitívan fejlesszék az éttermi ágazatot.

A Michelin Service Awardot Emi Hasegawa kapta a Den étteremtől. Emi Hasegawa összefogja a kiszolgáló csapatot, és hídként működik a vendégek és a konyha között. Elkötelezett a vendégek személyre szabott kiszolgálása iránt, és néha még a séfek és szakácsok is csatlakoznak a kiszolgáláshoz.

Hirdetés

A Michelin Mentor Chef Awardott Hideki Ishikawa kapta a Kagurazaka Ishikawa étteremtől. Az Ishikawa csoporthoz tartozó éttermekben Ishikawa séf számos fiatal séfet képez ki, és lehetőséget teremt számukra, hogy valódi vezetőkké váljanak. Emellett figyelmet fordít az élelmiszerek és a természeti környezet fenntarthatóságára is. Például a személyzet minden tagja minden évben részt vesz egy rizstermesztési tapasztalatszerzési projektben, hogy a jövő generációinak átadja az élelmiszer és az éghajlat közötti kapcsolat fontosságát.

Fotó: facebook.com/ SÉZANNE

A Michelin Guide Tokyo 2023 étteremválasztéka számokban:

- 12 háromcsillagos étterem

- 39 kétcsillagos étterem (2 új)

- 149 egycsillagos étterem (ebből 16 új)

- 12 Michelin Zöld Csillag étterem

- 222 Bib Gourmand étterem (ebből 38 új)

Forrásunk volt:

1

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram