Hirdetés
Hirdetés

4015 nap ragyogó északi fény: A Fäviken emlékére nagyívű kötet jelenik meg

SZERZŐ: DiningGuide
2020. augusztus 28.
Az étteremlegenda megszületésének, működésének és elegáns leköszönésének részletekbe menő története, több mint 100 recept és 130 színes képes illusztráció teszi majd vonzó ajándékká az útkereső séfek, tanoncok és étteremrajongók körében az idén ősszel megjelenő Fäviken: 4015 Days, Beginning to End című kötetet.
Hirdetés

2019-ben Magnus Nilsson nagy nemzetközi megrökönyödésre zárta be a Fävikent, amely vastag betűkkel írta be magát a kortárs skandináv konyha kultúrtörténetébe.

Fotó: Phaidon Press

Egy még Svédországban is kietlennek számító vidéken, Norrland országrész Jämtland nevű tartományában működött a világhírűvé lett étterem.

Fotó: Phaidon Press

Az északi Jämtland hangulatának érzékeltetéseként, az egykor Norvégiához tartozott tartomány Magyarország harmadának megfelelő nagyságú területet fed le, de mindösszesen csak ~117 ezren lakják. Mondhatni huszadannyian élnek a hatalmas országrészben, mint Budapesten. Ezen a zord vidéken működött a nordic cuisine ikonikus étterme, a Fäviken, amely a gasztroturizmus célpontjává tette az 1400 fős lakosságú Järpen faluját, amitől még 16 kilométert kellett tenni az étteremig.

Fotó: Phaidon Press

Sokat elárul a helyszín adottságairól, hogy ritkaságnak számító zúzmókkal és mohákkal dicsekedhet a környék, de a cudar éghajlat Skandinávia séfeit köztudottan nem akadályozza meg a fantáziadús alkotásban. Sőt! Az étterem egyébként 2016-tól a 2019 december közepén történt bezárásáig már két Michelin-csillagos státuszban működött.

Fotó: Phaidon Press

A séf, aki egyben az étterem atyja, Magnus Nilsson birodalmát már 2012-ben a legjobbak közé sorolta a The World's 50 Best Restaurants toplistája, és igazi kultétteremmé vált a progresszív gasztronómia értő közönsége körében.

Fotó: Phaidon Press

Az étterem alig több mint egy évtizedes működésének nem a leszálló ágában szűnt meg működni, hiszen a bezárás hírének 2019 májusi bejelentésekor már telve volt a foglalási naptár egész évre. Magnus Nilsson és csapata valóban a csúcson hagyta abba. Mindennek személyes történetébe és a modern északi konyha filozófiájába és mindennapjaiba is beavat a Fäviken: 4015 Days, Beginning to End, amelynek „end” fejezeteiből remélhetőleg pontosabban is kiderül, mik voltak a búcsú okai.

Fotó: Phaidon Press

A keménykötetes könyv megjelenési időpontja 2020 novemberében jelenik meg, és talán nem véletlen a 11. hó 11-i megjelenés, hiszen az étterem 11 évnyi működés után zárta be kapuit. A nagy nevű Phaidon kiadó könyvét itthon is forgalmazni fogja a Cookbooks könyvesbolt, közel 17 ezer forintos áron.

Fotó: Phaidon Press
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram