A Tészta Világnapját 1995-ben tartották meg az első World Pasta Congress alkalmából, amelyet Rómában szerveztek. Az eseményen a világ számos tésztagyártója és gasztronómiai szakértője találkozott, hogy megvitassák a tészta iparági trendjeit, népszerűsítésének lehetőségeit és jövőjét. Innen indult el a hagyomány, hogy ezt a napot a tészta ünnepének szenteljék.
A Tészta Világnapja célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tészta sokoldalúságára. A tészta nemcsak Olaszországban népszerű, hanem az egész világon elterjedt, és sokféle formában, szószokkal és ízekkel készítik el. A világnap alkalmával gyakran szerveznek különféle eseményeket, például főzőbemutatókat, tésztafesztiválokat, kóstolókat és jótékonysági rendezvényeket, amelyek során a helyi közösségeket is bevonják, hogy együtt ünnepeljék ezt a kedvelt ételt.
A Tészta Világnapján figyelmet kapnak a fenntarthatósági kérdések is: a tésztagyártók egyre inkább igyekeznek környezetbarát módon termelni, csökkenteni a csomagolóanyagok használatát és az élelmiszerpazarlást. Így nemcsak a tészta szeretetét ünnepeljük, hanem annak fenntartható jövőjét is.

Nyári tésztasaláta Keve Mártontól – nemcsak nyárra
„Azért szeretem ezt a receptet, mert a végtelenségig lehet kombinálni, és bármivel jól illik, ami épp a hűtőben a kezünkbe akad, nincs semmiféle kőbe vésett szabály.” – meséli a 101 éttermek séfje az instant tésztasaláta receptjéről, amit könnyen beszerezhető hozzávalók segítségével otthon is elkészíthetünk.

Bárányoldalas, gombás tészta, karfiol – Mogyorósi Donát receptje
A Platán Bisztró séfjének receptje egy fokkal összetettebb, de megéri rászánni az időt, és pontosan beszerezni a hozzávalókat. Mogyorósi Donát egy nagyon különleges kacsazsírban konfitált bárányoldalast készít, amihez gomba velouté, sült, marinált karfiol és házi tészta készül.
Citromos, kakukkfüves gombócok házi tésztával – Kiss Zaida receptje
Kiss Zaida a borongós napokra ajánlja citromos, kakukkfüves húsgombócos tésztáját, amit a fettuccine al limone és a mediterrán életérzés inspirált. Különleges, mégis könnyen elkészíthető a Zincenco Kitchen lakásétterem séfjének receptje, amihez előszeretettel használ magyar citromot.

Spagetti bélszín tatárral – A Fausto’s étterem receptje
A Fausto’s idei nyári étlapjára meleg, tésztás fogást készített Pfluger Ákos. Az olasz bélszín tatár ízvilágában némileg eltér a hazánkban megszokottól, mert az olívaolaj, a kapribogyó, az aszalt paradicsom és a mustármag egyvelege könnyed, mediterrán ízvilágot kölcsönöz neki. A séf a tatárt rendhagyó módon spagettivel párosította.
Ha a tészta és szósz párosításokról olvasnánk
Több száz tésztaféle létezik, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szósszal fogyasztjuk őket. Olaszországban lényegében szentségtörésnek számít, ha nem megfelelő módon párosítjuk a szószt és a tésztát, de bőven vannak praktikus okai is a választásnak.
A Laskha tésztaműhely 7 parancsolata a tésztafőzést illetően
„Minél kevesebb a lépés egy receptben, annál fontosabb, hogy azokat pontosan betartsuk." Hammer Zoltán, a Lashka Tésztaműhely séfjel és alapítója hét fontos tanácsot szedett össze, hogy tökéletes legyen a tésztánk.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.