Hirdetés
Hirdetés

A Kollázs, a Rosenstein és az ÉS Bisztró vállalja: egészben sült pulyka karácsonyra

2020. december 9.
A pulykát otthon a szárnyas méreteiből adódóan csak kevesen állnak neki megsütni egyben, jóllehet az ünnepi húsételek egyre népszerűbb szereplője nem csak finom, hanem kifejezetten mutatós is a karácsonyi asztalon. 3(+1) hazai éttermet ajánlunk, akik elvégzik helyettünk a munka dandárját, nekünk a konyhánkban már csak annyi dolgunk lesz vele, hogy a sütőben való melegítést követően egy elegáns mozdulattal tálaljuk a pulykát.
Hirdetés

Az otthoni sütőből óvatosan kihúzott, egyben sütött pulyka képe mindannyiunk számára ismerős még akkor is, ha a családban nem szokás a szárnyast így készíteni. Elsősorban az angolszász kultúra térnyerésének és az amerikai filmeknek köszönhetően lett világszerte az év végi ünnepek nagyvonalú fogása. Nagyvonalú, mert méretétől függően sok embert jóllakat – de a lakomára rá is kell költenünk. Jellemzően több további étkezésre elegendő, a maradék pulykasült ötletes felhasználási módjaira receptek garmadát találjuk az interneten.

Az éves pulykafogyasztás jelentős hányada koncentrálódik az év végi hónapokra világszerte, maga az állat is az amerikai kontinensről került egykor Európába. Míg a tengerentúlon a hálaadási vacsorák sztárja (amit a pulyka fontos szerepe miatt Turkey-day-nek, illetve T-day-nek, azaz pulykanapnak is neveznek), Európában karácsonykor kerül előtérbe.

A hálaadást Kanadában október második hétfőjén, az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökjén ünneplik, Nagy-Britanniában pedig karácsonyi fogás. Az angolok körében olyannyira összeforrt a pulyka a karácsonyi étkezéssel, hogy idén még a járványügyi beutazási korlátozásokat is enyhítették annak érdekében- A Közép-Kelet-Európából beutazó vendégmunkásoknak ugyanis el kell látniuk a feladataikat a tenyésztelepeken és feldolgozó üzemekben ahhoz, hogy ne legyen hiánycikk a nemzeti ételnek számító pulyka.

Míg Magyarországon évszázadok óta hagyományosan a liba volt az ünnepi asztalok szárnyasa, az utóbbi évtizedekben egyre többen újítanak itthon is a pulykával. A jó kötésű fehér szárnyashúshoz tradicionálisan édeskés-fanyarkás ízvilágú, őszi-téli szezonális hozzávalókat rendelnek, úgy a pulyka belsejébe kerülő töltelékben, mint a vele együtt sütött zöldségek-gyümölcsök sorában. Kedvelt kísérői az alma, birsalma, gesztenye, sárgarépa és más gyökérzöldségek, mogyoróhagyma, valamint az igencsak megosztó kelbimbó. Körítése leggyakrabban a burgonya- vagy édesburgonyapüré, valamint az  elmaradhatatlan áfonyaszósz. A pulykát az angol-amerikai konyhában a sütéshez juharszirupos mázzal kenik le az édesen ropogós kéreg érdekében.

Pulykalakoma az ÉS Bisztróból

Az Erzsébet téri Kempinski Hotelben működik a NOBU-lánc budapesti egysége mellett az ÉS Bisztró is. Telente hüttével és igazán hangulatos karácsonyi dekorációval várnak. Ha beülésről-ottlétről idén nem is lehet szó, és a hétvégi brunch-ok is elmaradnak "Budapest nappalijában", az ÉS ételeit és forralt bort is kérhetünk elvitelre. Az adventi dekoráció a belváros terein és utcáiban, a nem messzi pesti rakpart látványa a fényvillamosokkal idén sem tűnhet el a decemberi városképből.

Fotó: ÉS Bisztró / Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Ropogósra sütött egész pulyka saját szaftjával, köretként alma mousse, tőzegáfonya chutney, glasszírozott sárgarépa, kelbimbó, burgonyapüré és töltelék – szól az ÉS Bisztró 8-10 főt jóllakató ajánlata, ami tartalmaz egy sütőtökös sajttortát és egy üveg fehér- vagy vörösbort is. A pulyka mellett libával is készülnek (ár/fő arányban hasonló összegre jön ki mindkettő): egészben sült liba saját szaftjával, vöröskáposzta, kelbimbó, burgonyagombóc és hagymás tört burgonya alkotja ezt a bőségtálat.
A Kempinski Hotellel közösen működtetett étterem a Zsidai-csoport része.

Fotó: ÉS Bisztró / Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Rendelés a készlet erejéig, december 26-ig kínálják az ünnepi fogásokat. A rendelésleadás után 72 órával átvehető vagy kiszállítható.
A menü itt elérhető.
Megrendelés: +36 20 474 5065 és az info@esbisztro.hu e-mail címen
Helyszín: V. Budapest, Erzsébet tér 7-8.
Árak: a pulykás menüsor 8-10 főre 49.000 Ft + 8.000 Ft szállítási költség

Akikre minden ünnepen számíthatunk: Rosenstein Vendéglő

Advent, hanuka, karácsony, húsvét és pészah... A Rosenstein-család minden magyar és zsidó ünnepen készül évszázados hagyománnyal bíró különlegességekkel, az advent, karácsony és szilveszter pedig természetesen a legnagyobb volumenű. Rosensteinék közismerten szívesen inspirálódnak az amerikai gasztrokultúrából. A holnap beizzított pop-up megmozdulásuk, a Rosenstein Drive ötletét is egyenesen Brooklynból adaptálták a 8. kerület tűzfalai közé. Konyhájuk nemzetközi sokszínűségét pedig hűen jelzik a karácsonyi menü szárnyasai is, ugyanis az angolszász stílusban sült szép nagy pulyka mellett ott vannak az itthon ismerősebb ízesítések is: töltött pulykát is kínálnak, mégpedig háromféle töltelékkel: libamájas, gesztenyés és aszaltszilvás verziókban. Az egyszerűségében nagyszerű karácsonyi sült libacomb pedig ugyancsak a magyar és zsidó kulináris hagyományokat élteti.

Libacomb krumplival, párolt lilakáposztával / www.rosenstein.hu

Határidő nincs, rendelni addig lehet, amíg a készlet tart.
A teljes menü itt elérhető.
Megrendelés: +36 1 33 33 492
Átvétel: december 23-án, szerdán reggel 9 órától este 6 óráig; december 24-én, csütörtökön reggel 9 órától délután óráig
Helyszín: VII. Budapest, Mosonyi u. 3.
Árak: 5500 Ft/kg (6-8 kilogrammos egy pulyka)

Pulykán kívül egyben sült libával és kacsával is készül a Kollázs

A Gresham-palotában működő Four Seasons szálloda éttermi csapata idén (is) kitett magáért. A járvány következtében idén a nemzetközi vendégköre javát asztalhoz ültetni nem tudó hotel igyekezett alkalmazkodni a "new normal"-hoz, és tematikus programok sorával, baráti árú speciális menükkel újítottak folyamatosan. Sőt, a minden tekintetben nagyszabású projektjüket, a Múzsa megnyitását sem halasztották szebb időkre, és megnyitották lenyűgőző új bárjukat a palotában. (Kategóriateremtő koktélbár nyit a Gresham Palotában — betekintés a szecessziós Múzsa világába – korábbi írásunk.)

Séfkezekben / Fotó: Kollázs Brasserie & Bar

Határidő: 2021. január 1-ig folyamatosan, a rendelésleadás után 72 órával átvehető
A teljes menü itt elérhető.
Megrendelés: +36 1 268 52 10, +36 30 663 9691 vagy a festivity.budapest@fourseasons.com e-mail címen
Átvétel helyszíne: Four Seasons Hotel Gresham-palota, Kollázs Brasserie & Bar
Budapest V. kerület, Széchenyi István tér 5-6.
Árak: a teljes ünnepi menü + desszerttel 5-7 személyre 69.500 Ft

+1: Egy húsnagyágyú: Plus 52 Event&Gastro Hall

Füst és buborék by Stoller Márton, szól a szlogen, kijelölve az etyeki intézmény legfőbb irányultságait. A Pest-közeli BBQ-sok olyan erős felhozatallal rúgták be a decembert, hogy extra ajánlatként helyet szavaztunk nekik a cikkben. Habár sült pulykát nem kínálnak, és nem is illik a füstös koncepcióhoz, de az értő kezek alatt készülő marhanyelv-pastrami (!!!), a BBQ marhaszegy, a porchetta és az örökzöld pulled pork egyike sem fog csalódott arcokat okozni egy húsimádó családban. A marhaszegyet akár egészben is kérhetjük, a nagycsaládos szelekcióba 1,5 kilogramm húst válogathatunk. Pazar.

Árak: 5000 Ft/0,5 kg porchetta – 20.000 Ft/2-2,5 kg egész marhaszegy
További részletek itt elérhetők.

Ingerkeltés az etyeki Plus 52 Event Gastro Halltól

És egy adventi gondolat:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram