Hirdetés
Hirdetés

30%-kal nőtt a kereslet a tiltó határozat meghozatala óta a hízott libamáj iránt

SZERZŐ: DiningGuide
2020. január 13.
Az 1920-ban bevezetett Egyesült Államok-beli szesztilalom emléke is eszünkbe juthat a rendelkezés kapcsán.
Hirdetés

Évek óta napirenden van a téma, tavaly november óta pedig már biztosan tudható, hogy állatvédő szervezetek nyomására New Yorkban betiltják a hízott liba- és kacsamáj forgalmazását. A probléma közismert: a hízott májak a madarak tömésével, ezáltal a kínzásukkal jár. A szabályozás 2022-ben lép érvénybe, amikortól is 500-tól 2000 dollárig terjedő büntetést szabhatnak ki azon kereskedelmi egységeknek és vendéglátóhelyeknek, amelyek megszegik a tiltást.

"A tanács egy nagyon kegyetlen és embertelen gyakorlat betiltásáról döntött"- mondta Jeremy Unger, a törvényjavaslatot előterjesztő tanácstag, Carlina Rivera szóvivője" – adta hírül akkor az MTI. Ez egy régóta feszülő vita az állattartók és állatvédők között, ugyanis az előbbiek állítják, hogy humánus körülmények között történik a tömés, nem okozva fájdalmat az állatoknak.

Szakácsok sora emelt szót a hízott májak tiltása ellen, a világhírű séf, David Chang például "idiocracy"-nak, avagy egy hülye ötleten alapuló ostoba döntésnek nevezte a New Yorki-i városi tanács döntését, amelyet egyébként nagy fölénnyel, 42-6 arányban szavaztak meg.

A New York Post év végén mindenesetre arról számolt be, hogy a szabályozásnak köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hízott liba- és kacsamáj iránt. A gyanúsan magyar vezetéknevű Georgette Farkas, a manhattani Upper East Side-on található Rotisserie Georgette tulajdonosa arról számolt be, hogy a novemberi határozat megjelenése után a sajtóban, azok az emberek, akik kedvelik a libamájat és időnként szoktak enni, azonnal ezt akartak enni az éttermekben. Az étteremtulajdonos karakán módon úgy fogalmazott, hogy ez majdhogynem egy politikai állásfoglalás a vendégek részéről, miszerint el a kezekkel a politikának az étkezőasztaloktól.

A Union Square közelében található francia étterem, a Tocqueville tulajdonosa és executive-chefje szerint a New York-iak amint meghallották a hírt tavaly ősszel, az éttermében

minden egyes asztalnál libamájas ételeket rendeltek, sőt még a bárban is.

Marco Moreira 25%-os kereslet-növekedésről számolt be.

Az éttermes szerint nevetséges és dühíti az embereket, hogy fentről akarják meghatározni nekik, hogy mit ehetnek és mit nem. Hozzátette azt is, hogy ha valaki libamájra vágyna, egyszerűen csak át kell ugornia majd érte New Jersey-be, Massachusetts-be vagy Connecticutba.

Forrásaink voltak: 1, 2

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram