Hirdetés
Hirdetés

3 perc Peter Gilmore-ral

SZERZŐ: Lami Juli
2016. október 25.
Az ausztrál legendát, a sydney-i Quay séfjét a San Pellegrino Young Chef versenyén kaptuk el három percre, ahol mentorként működött közre. Milyen volt a fiatal Peter Gilmore? Tisztán emlékszem arra az időre, amikor magam is fiatal séf voltam. Úgy gondolom, van egy bizonyos öt év, amíg egy szakács belerázódik a szakmába. Amikor azonban ez az […]
Hirdetés

Az ausztrál legendát, a sydney-i Quay séfjét a San Pellegrino Young Chef versenyén kaptuk el három percre, ahol mentorként működött közre.
Milyen volt a fiatal Peter Gilmore?
Tisztán emlékszem arra az időre, amikor magam is fiatal séf voltam. Úgy gondolom, van egy bizonyos öt év, amíg egy szakács belerázódik a szakmába. Amikor azonban ez az idő letelik, megfogalmazódik benne, hogy itt az idő mutatni valamit. Velem is így történt. Az olyan versenyek, mint például a San Pellegrino Young Chef versenye, erre kiváló alkalmat adnak.
Milyenek a mai fiatalok?
Most sokkal szorosabb a kapcsolattartás közöttük. Élhet egy séf a világ bármely pontján, csak felmegy az Instagramra vagy a Twitterre, és azonnal látja, mit csinálnak mások a világ másik felén. Amikor én voltam fiatal, sokkal elszigeteltebben dolgoztunk, és leginkább szakácskönyvekből tájékozódtunk másokról. Az elszigeteltség különben jó is tud lenni, mert jobban enged fókuszálni a saját dolgaidra. Néha, ha túl sok információ érkezik, nehéz hű maradni a saját ötletünkhöz – legalábbis én így látom. Most azt tapasztalom, hogy hatalmas lelkesedés övezi a mi szakmánkat. Viszont nehéz olyan fiatalt találni, akinek nem jelent gondot hosszú órákon keresztül állni és dolgozni. A mostani fiatalok kényesebbek az egyensúlyra az életükben, de azért vannak elkötelezett, szenvedélyes, nagy reményű fiatal séfek.
Önnek mit jelent a vendéglátás?
Számomra az a gondolat van a középpontban, hogy a vendéget boldoggá kell tenni. Élményt kell neki adni, olyat, ami nem mindennap történik meg vele. Most sokkal szórakoztatóbb a csúcsgasztronómia, mint 10-15 évvel ezelőtt.
Mennyire befolyásolják a trendek?
Senki nem él burokban, az ötletek és a trendek jönnek-mennek. A legfontosabb, hogy hű legyél magadhoz, és elsősorban a természet inspiráljon, és csak utána a trendek. Számomra az a lényeg, hogy az ételeimmel a természetre reflektáljak, és harmóniát teremtsek a tányéron.
Egy mondatban hogyan mutatná be Ausztráliát, gasztronómiai szempontból?
Az ausztrál konyha hihetetlenül multikulturális alapokon áll, a vendégek pedig nagyon jól informáltak és nyitottak. Jó otthon séfnek lenni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram