Hirdetés
Hirdetés

3 Michelin-csillagos étterem égett földig a tűzvészben

SZERZŐ: DiningGuide
2020. szeptember 30.
Néhány hét leforgása alatt temérdek borászatot, éttermet és üdülőhelyet károsított meg a Kaliforniában idén is ismét tomboló erdőtűz. A sok más kár és kitelepítés mellett egy 3 Michelin-csillagos étteremet is teljesen leégett.
Hirdetés

Kalifornia államban évről évre erdőtüzek pusztítanak az év ezen időszakában. Idén az eddigieknél is korábban indult a tűzvész, az alacsony páratartalmú, száraz idő és az erős szél pedig nagyban nehezíti az oltást. A lángok elviselhetetlen hőséget okoznak a közvetlenül érintett területeken kívül is, San Francisco felett – bár nem érte a tűz – vörösen izzik az ég, szeptember második hetében pedig az a döbbenetes hír került napvilágra, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjainál tomboló tűzvész okozta füst egészen Európa partjaihoz elért, füstcsíkokat kirajzolva a radartérképen.

A San Franciscótól északra pusztító tűz miatt háztartások százezrei maradtak áram nélkül, kórházat kellett átköltöztetni, a kár nagysága pedig már most túllépte a 2018-ban mért adatokat, jóllehet nem tudható, hogy mikor lesz vége.

A bokor- és erdőtüzek, mint minden mást, úgy a természetközeli emberi építményeket sem kíméli. A Napa-völgy szőlőültetvényein és borászatain kívül számos pihenő- és üdülőhelyet perzselt végig tűz. A 3 Michelin-csillagos The Restaurant at Meadowood egy luxusüdülő, a St. Helena luxury resort részeként működött. A rendkívül elegáns étteremhez saját 3,5 hektáros konyhakert csatlakozott, a tűzvészben elpusztult különleges borgyűjteménnyel pedig külön jelképes kár érte Kalifornia világhírű borvidékét.

 

Az amerikai sajtóban jelenleg hosszan elemzik, hogyan érhette ekkora a kár a resortot. Elhangzott érv mieszerint az üdülőhely több más nagy épületét sikerült megmenteniük a tűzoltóknak, ezek szerint az étteremben nem tettek meg minden szükséges intézkedést a biztonság érdekében. A tulajdonosok tilatkoznak ez ellen, a The Restaurant at Meadowood konyháját több mint tíz éve vezető Christopher Kostow séf pedig nem nyilatkozott ez ügyben.

"Bármi is legyen szükséges az újjáépítéshez és újranyitáshoz, meg fogjuk tenni" – nyilatkozta az étterem vezetősége.

The Restaurant at Meadowood néhány képen:
Fotó: www.therestaurantatmeadowood.com
Fotó: www.therestaurantatmeadowood.com
Fotó: www.therestaurantatmeadowood.com
Fotó: www.therestaurantatmeadowood.com
Fotó: www.therestaurantatmeadowood.com
Fotó: www.therestaurantatmeadowood.com
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram