Hirdetés

Szóltunk már a mettről, a furcsa, de a hazájában nagy népszerűségnek örvendő német szendvicsfeltétről. Azonban Németország egyéb kötelező köröket is tartogat. Ezt az évet a németek a gasztronómiának szentelték, és bele is húztak rendesen ahhoz képest, hogy Németországba általában nem enni megyünk.

Hirdetés

Gasztroév ide vagy oda, léteznek olyan klasszikusok, amiket kimondottan érdemes felvenni a bakancslistánkra, és megkóstolni, ha alkalmunk adódik. Hozzátartoznak ugyanis a német kultúrához és hétköznapokhoz, tehát ha igazán magunkba akarjuk szívni a kinti hangulatot, nem maradhatnak ki. Nézzük a három legnagyobb slágert!

Aminek még múzeumot is szenteltek: Currywurst

Mi mással kezdhetnénk a sort? Herta Heuwert háziasszony 1949-ben jól kitalálta ezt a berlini örökzöldet. Angol katonáktól szerzett hozzá ketchupot és curryt. Mára ez az első számú utcai kedvenc Németországban, még múzeuma is létezik. Évi 800 millió adag kel el belőle, Berlinben és Hamburgban különösen népszerű street food.

A nokedli németül: Spätzle

Tulajdonképpen sajtos nokedli, mégis tud újat mutatni. Az egyszerű nokedlitésztát kifőzve, hagyományosan sajttal tálalják. Eredetileg köret volt, mára önálló fogássá küzdötte fel magát, ebben a formában gyakran kerül pirított hagyma, netán szalonna is rá. Akkor az igazi, ha egy picit meg is pirítják. Baden-Württenberg az igazi hazája, Stuttgartban sok helyen megtaláljuk, de nekem legjobban egy hegyi menedékházban ízlett, ahol utánozhatatlan kilátás is járt mellé (és már a vasat is megettük volna…). Egy igazi hütteklasszikus.

Sajt, sonka, szalámi helyett egy igazán helyi szendvicsfeltét: Fischbrötchen

Aki a natúr ízvilágú, sós tengeri halat szereti, az a németek klasszikus halas szendvicsét is szeretni fogja. Azóta tartozik Észak-Németország kulináris hagyományai közé, mióta a halászat is: szóval nagyon régóta készítik és fogyasztják. Az Északi- vagy a Balti-tenger frissen fogott halaiból az igazi, általában heringgel vagy lazaccal készül, a hagyma és a savanyú uborka pedig kifejezetten illik hozzá. Hamburg igazi ínyencparadicsom, elveszhetük a jobbnál-jobb éttermek közt, a de a halas szendvics akkor az igazi, ha a csípős észak-német szélben az utcán falatozzuk.

Olvassa el a bajor fehér kolbász és a currywurst sztoriját is!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS