Hirdetés
Hirdetés

3:2:1 – Aperol Spritz, csak tökéletesen!

SZERZŐ: DiningGuide
2017. augusztus 1.
A megunhatatlan nyári sláger, a fröccs nem az, amiből kétszer, hajszálra ugyanolyat tudunk készíteni, hiszen ahány bor, annyi fröccs sülhet ki belőle, arról nem is beszélve, hogy sok helyen (sajnos) ásványvízzel készítik szódavíz helyett, ami más irányba viszi a végeredményt. Az Aperol Spritz esete annyiban lényegesen más, mint a fröccsé, hogy a készítőiknek – járjunk a világ bármely táján –, tartaniuk kell magukat a hivatalos sztenderdhez, az előírt készítési módhoz.
Hirdetés

Mindebből az is következik, hogy ha bizonytalanok vagyunk egy hely koktélkínálatában, az Aperol Spritz-cel nem tévedhetünk, a minőség biztosított. A Spritzről egyébként az elmúlt nyarakon jól megtanulhattuk már, hogy a fröccs rokonaként nem más, mint egy aperitívként fogyasztott long drink, amely már nem csak Északkelet-Olaszországban (Triveneto), de nálunk is népszerű.

A hajdani venetói borokat kezdetben azért is vizezték, mert a megszálló osztrákok erősnek tartották őket, és így akarták könnyebbé, alacsonyabb alkoholtartalmúvá tenni. Az olasz fröccsök, a Spritzek frontján az igazi áttörés akkor kezdődött, amikor az üvegből készült szódásszifonok a 20. század elején megjelentek. A szódázott és ezzel könnyebbé tett alkoholos italok a 20. század elején már az arisztokrata hölgyek számára is szalonképessé váltak, ami ezen az úton is divatot teremtett és tovább növelte a formálódó Spritzek népszerűségét.

Lassan kialakult, hogy a menet közben kipróbált olasz gyomorkeserűk, vermutok, likőrök közül melyiket érdemes igazán Spritznek használni. Ebben a kísérletező kedvű evolúcióban az 1919 óta piacon lévő, az 1950-es évektől felkapottá vált Aperol könnyűlikőr az egyik legnépszerűbb Spritz-komponens lett. Kezdetben északon, különösen a Spritzek szülőföldjén, Velencében és környékén fogyasztották, később már másutt is.

A Trattoria Pomo D’oro Aperol Spritze

A Spritz a prosecco, valamiféle kesernyésebb ital, mint az Aperol, valamint buborékos ásványvíz, még inkább szóda keveréke. Az Aperol Spritz-készítés univerzális törvénye a 3:2:1 arányban testesül meg. Közismert az is, hogy az Aperol Spritzet (általában) borospohárban, narancskarikával díszítve, jégkockákkal szervírozzák. Eddig minden egy irányban mutathat, bárhol is készítsék az Aperol Spritzet, vagy ahogy 2011 óta a Nemzetközi Bártender Szövetség (IBA) hivatalosan nevezi, a Spritz Venezianot, vagy csak röviden, a Venezianot.

A Trattoria Pomo d’Oro Aperol Spritze 6 cl Prosecco, 4 cl Aperol, egy spriccelésnyi szódavíz, jég és narancskarika felhasználásával készül. Fontos: az ízére, a minőségérzetre jelentősen kihat, hogy a Pomo D’oroban a ház proseccója, amit az Aperolhoz is használnak, a kiváló Ruggeri prosecco di Valdobbiadene, és ez bizony fontos és meghatározó minőségi különbség azokkal az Aperolokkal szemben, amelyeket költségtakarékos szempontoktól vezérelve, olcsó tömegproseccóval készítenek.

A Pomo D’oro Aperol Spritze a minőségi proseccónak és a gondos, arányokat betartó készítésnek köszönhetően hozza a helytől teljes joggal elvárható színvonalú velencei olasz stílust. Harmonikus, összetett, kellően mély és telt ízű, étvágyat gerjesztően keserűlikőrös, visszafogottan édes, intenzíven buborékos, finoman hideg. Behízelgő és kívánatos ez az Aperol Spritz, nem is akarunk neki ellenállni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram