Hirdetés

Igaz történet, amelynek a főszereplője még egy kitört fogat sem bánt volna.

Hirdetés

Manhattan ikonikus főpályaudvara, a Grand Central sok menő gasztrokezdeményezés mellett néhány valódi klasszikusnak is helyet ad. Az úgynevezett suttogó árkádok alatt, ahol arccal a sarok felé forduló emberek rebegnek kedves szavakat az átellenes oldalon álló társuknak, hogy megbizonyosodjanak a kis tér különleges akusztikájáról, nos, itt működik egy híres intézmény, az Oyster Bar. Ahol most valakinek nagy szerencséje volt.

New York Cityben osztrigázni sok helyen lehet, személyes kedvencem a Chelsea Market Lobster Place nevű helye, ahová utastársaimat is rendszeresen beterelem, hogy itt veszítsék el osztrigaszüzességüket, de baráti vacsorára a Mermaid a biztos választás. Az Oyster Bar sok esetben öltönyös üzletemberek és átutazók félig laza, félig business jellegű találkozóinak színhelye, mely szintén remek és nagyon friss osztrigát kínál.

Valakinek már karácsony van Manhattanben, ugyanis ebben az étteremben egy szerencsés vendég igazgyöngyöt talált az osztrigájában. Rick Antosh rendszeres vendége a helynek, és általában ugyanazt rendeli. Az igazgyöngyre ráharapva rémület fogta el: azt hitte, a foga törött le. A rossz érzés helyét azonban a következő pillanatban átvette az izgatottság, amikor kiderült, hogy egy fehér, kerekded gyöngyszemet rejtett osztrigája.

Elenyésző az esélye ilyesminek, az Oysert Bar rengeteg osztrigát szolgál fel, napi ötezer darab fogy náluk, de csak egyszer történt náluk hasonló eset az utóbbi 28 év alatt. Igazgyöngy természetes úton úgy keletkezik, ha a kagylóba szennyeződés jut, amit a kagyló kalcium-karbonáttal von be, pusztán önvédelmi célból. (A mesterséges is ugyanígy képződik, de ott a szennyeződést erőszakkal juttatja be az ember a kagyló belsejébe.)

Természetes úton képződött gyöngyszemet találni igen nagy kiváltság.

A gyöngyszem értéke 2-4000 dollár, azaz 570.000–1.140.000 forint lehet, így bármennyire drága Manhattanben a fogorvos (egy gyökérkezelésre 600 dollárt érdemes félretenni, vagyis 170 000 forintot), Ricknek még erre is futotta volna a göngy árából. De szerencsére nem volt rá szüksége. A történet egyébként feltüzelte a vendéget, aki ezután még gyakrabban fog erre a helyre járni.

A hírverésnek köszönhetően vélhetően meg fog ugrani az Oyster Bar látogatottsága, bár a Garp szerint a világ című könyvből tudjuk, azzal a házzal, amire egyszer véletlenül rázuhant egy repülőgép, valószínűleg már soha nem fog ilyesmi történni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS