Hirdetés
Hirdetés

Holnap a konyhában – innováció és környezettudatosság

SZERZŐ: Égető Eszter
2016. november 15.
A napokban ért véget az európai Maker Faire innovációs kiállítás Rómában, ahol az étel szekcióban is igen érdekes újításokkal lehetett találkozni. A tavalyi milánói világkiállítás óta csak Európában 133 millió eurót költöttek élemiszertechnológiai fejlesztésekre, és a terület egyértelmű trendje a fenntarthatóság és a saját, otthoni termelés. A kiállításon egy pár igen érdekes újítással lehetett találkozni.

Hirdetés
  1. FUNGHI ESPRESSO

Az újrahasznosítás egyik legszebb példája: a Funghiespresso nevű olasz startup rájött, hogy a kávézacc tele van olyan asványi és egyéb tápanyagokkal, amelyek tökéletes talajt jelentenek bizonyos gombák termesztéséhez. A cégnek több kávézóval van szerződése, ahonnan hetente kétszer elhozzák az egyébként kidobásra váró kávézaccot. Ebbe ültetik el a spórákat, és dobozokban árulják, amiket otthon a leírás szerint (nagyon egyszerűen) kell vízbe meríteni és vízzel spriccelgetni, és pár hét múlva gyönyörű, nagyon finom gombáink lesznek. A műveletnek gyakorlatilag nincs ökológiai lábnyoma, sőt a végén megmaradó kávézaccot sem kell kidobni: kitűnő minőségű komposzt lesz belőle. A cégtől éttermek is rendelhetnek.
 
kepernyofoto-2016-11-15-12-37-52

  1. NŪFOOD

A Dovetailed fiatal angol csapat, elképesztő fejlesztése pedig egy gyönyörű designú, okostelefonnal irányítható 3D-s kis nyomtató, a Nūfood. Ez a minden konyhában elférő robot apró golyócskákat gyárt, amelyeket a kiválasztott folyadékkal tölt meg, illetve abból készít – ez lehet gyümölcslé, alkohol, különböző ízű krémek. Egy app segítségével választjuk ki a formát, amivé a felületüket borító anyagnak köszönhetően összeállnak. Kísérletezhetünk ízek vegyítésével is, és a forma egészen addig egyben marad, amíg bele nem harapunk: akkor következik az ízrobbanás.
kepernyofoto-2016-11-15-12-42-55

  1. ESKESSO

Ez a találmány is okostelefonnal irányítható, de nem ez a legnagyobb előnye. Az Eskesso sous vide technológiával készíti el az ételt: beletesszük az előkészített (akár a náluk vásárolt, akár saját magunk által összeállított, vákuummal lezárt) zacskót egy fazék vízbe, majd belemerítjük az Eskesso lelkét jelentő hengert is, amit a megfelelő időben – akár a távolból is – az okostelefonunkról bekapcsolunk, beállítjuk a főzési időt, és mire hazaérünk, az étel készen vár. A technológiának köszönhetően a lakás nem lesz ételszagú, az ízek százszázalékosak, és az egész sokkal egészségebb.
kepernyofoto-2016-11-15-12-44-47

  1. REVOILUTION

Saját préselésű olívaolaj: ez is lehetséges. A Revoilution tulajdonképpen egy otthoni olajsajtoló, amibe csak bele kell illeszteni az előre elkészített (megvásárolható), az olajbogyók húsát tartalmazza kockát, megnyomni a gombot, és már csöpög is kifelé a frissen, hidegen sajtolt olívaolaj. Az olaj aromájának intenzitását is be lehet állítani, maga az íz pedig üde és friss, kicsit sem fás (mint némelyik, rosszabb minőségű olívaolaj).
kepernyofoto-2016-11-15-12-46-00
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram