Hirdetés
Hirdetés

22 hazai étterem, cukrászda, kocsma, melyek nevei mosolyt csalnak az arcunkra

2021. szeptember 12.
Évjáratfüggő, hogy ki melyik étteremnév korszakban cserepedett. A Vadrózsa Vendéglők, Paprika Csárdák és Ibolya Presszók is jelzik a korszellemet, aztán bekopogtatott a nyugat. Egyszercsak Manhattan Pubokban és Dallas Sörözőkben találta magát a nép lazulni vágyó fia esténként, és sajátos magyar jelenségként a gombamódra szaporodó pizzériákat és persze magukat a pizzákat is sokan mind a mai napig z-vel ejtik.
Hirdetés

A 2000-es évek után egy igazán dicséretes új jelenség ütötte fel a fejét: megjelentek a bátor és szellemes, vagy akár szellemeskedő nevek a vendéglátóhelyek portáin. Abszurd szópárosítások, többletjelentést sugalló nevek tucatjai jelezték az új irányt: avítt érzet nélkül is nevezhetjük hétköznapi magyar szavakkal a menő cukrászdánkat, vendéglőnket. 2021-re már sok tucat ilyen helyet ismerünk. Külön kasztot alkotnak a humorizáló kocsmák – hiszen náluk lakik a múzsa –, valamint a kézművessör-forradalom szóviccelő gyermekei. 22 elnevezést hoztunk el, némi derűkeltés céljával.

A nagy előd: Anyukám Mondta

Ipacs Géza ötletét először csak ízlelgették a Dudás-testvérek, csak azután szerettek bele. Na, nem így a közönség, akiket azonnal megfogott, és azóta sem ereszt a sarki pizzériából az ország egyik topéttermévé avanzsált encsi műintézmény.

Hirdetés
Igazán éheseknek csak PKV: Pizza, Kávé, Világbéke

Ha azt gondolnánk, hogy a pizza és a kávé mellett világbékét nem is árusítanak, tévedünk. Állításunkat tesztelni a miskolci, az egri és immár a dereceni pizzabárban is lehetséges. Szintén a brandépítő Ipacs Géza szülötte a név, és még a lokáció is frappáns, ugyanis a Brum Brum lényegében büfé helyiségét alakították át az egri Pizza, Kávé, Világbékévé.

A Bestia és a Bazilika

A helyszín Budapest egyik legfőbb turistamágnese, egyúttal kissé humorossá is teszi az étterem elnevezését. A Szent István Bazilika szinte atyai szigorral tornyosul fölé. A Bibliában a bestia alatt magát a Sátánt értsük, ahhoz pedig jó néhány Gin-tonic-kal kísért Aperol Spritz szükségeltetik a Bestia teraszán, hogy ilyen magasságokig/mélységekig jusson a társalgás.

PléhCsárda, alias DeszkaCsárda, avagy a Bádog Gundel

Egy önjáró entitás Kül-Pesten, a XV. kerületben. Filozofikus kérdésfeltevések helyett a PléhCsárda csupa közlés, kijelentés. Így például: "Házirendünk: Nincs borravaló. Ne is próbálkozz, nem fogadjuk el. Nincs Cola, viszont van házi-szörp. Nincs fél adag, ne szórakozzunk már! A Mercedes szalonban adnak félautót?” Gigászi rántott húsuk tudvalevőleg a legfontosabb állításuk. Az útszéli létesítmény egyszerre öntudatos és önironikus, örökérvényű büszkeségük, hogy forgatot és evett náluk az azóta eltávozott amerikai író-szakács-tévés, Anthony Bourdain.

Hirdetés
Karthágó Keszthelyen: Dübörgő Elefánt

Eszünkbe juthat Schobert Norbert ikonikus nyilatkozata, és a keszthelyi étterem jön is dübörgő léptekkel. A Dübörgő Elefánt elnevezése persze régebbre nyúlik vissza, és esetükben lehetséges, hogy a forgalmi zaj ihlette a nevet, mivel egy összekötő út mentén találjuk a helyet.

Fapuma: „Miért Üvegtigris? Mér, mi legyen? Fapuma?”

A Rudolf Péter és Kapitány Iván rendezte vígjáték több idézete a magyar kultúrkincs része lett. Természetesen az Üvegtigrisről van szó, az ikonikus fapuma pedig Lali, azaz maga Rudolf Péter szájából hangzott el. Azóta Tiszafüreden és Rácalmáson is találunk Fapuma büfét, Pestszentlőrincen ABC-t.

Óbudai abszurd: Harapó Mókus

Az óbudai vendéglő elnevezése alapján hirtelen nehéz eldönteni, hogy kit is harap meg ez a bizonyos mókus – vagy netán mi vagyunk a mókusok? A Mókus mindenesetre régi bútordarab a kockás abroszos vendéglős városrészen, megbízható törzsközönséggel, akiknek már valószínűleg már fel sem tűnik az elnevezés.

Bamba Marha

Nem éppen vegánbarát szópár, ahogy persze a burgerező sem az. Szegény bamba marhákból jó pár csordányi végezte már a budapesti éttermekben. Mindamellett, hogy nem szép dolog lebambázni az ebédünk, vacsoránk áldozatait, kétségkívül rímel.

Mennyország Szíve

És ha már vegán. A Mennyország Szíve imádnivalóan giccses, akár egy neonszínben villogó Krisztus-feszület. Vicces is a mondat, hogy "ugorjunk ki ebédre a Mennyország Szívébe". Plusz geg, hogy a Mennyország Szívét a Keleti pályaudvar melletti lepukkant városrészen találjuk. Facebook-oldalukon olvasható nevük így hangzik: Mennyország szíve Bio Bolt Organic Health Food & Coffee Shop. Mentségükre szóljon, hogy egy expat család üzemelteti, akik Malájziából költöztek Magyarországra.

"Varjúságok" tárháza: VakVarjú

A VakVarjú-vendégek jól tudják, hogy az étterem csupa geg, csupa humor. Viccesen van megírva az egész étlap, kitalált sztorikkal és nagymamákkal. Egy károgó varjús papíralátéten kérdezik ki a vendégek véleményét az ételekről és a kiszolgálásról.

Egy komoly ígéret: Lesz vigasz

A gondterhelt vendég vállát szimbolikusan átkaroló elnevezés több tulajdonosnak is eszébe jutott, így jó pár helyhez fordulhatunk vigaszért országszerte. Naná, hogy habos sütemények, de még inkább az alkoholkínálat jelenti a legfőbb vigaszt.

Nekünk csak Dezső: Neked csak Dezső

Sörhabos-borgőzös estékhez tökéletesen illő név. Bemutatkozások után elfelejtett nevek, tisztázatlan magázások-tegezések, finom (vagy nem finom) kötözködések, korsók feletti instant barátságok születésének lenyomata. A Neked csak Dezső azonban nem egy talponálló, korrekt konyhát vivő izgalmas kisüzemi sör lelőhely.

Nemdebár – vagyis?

„A posztindusztriális szürreálbarokk és a bóvliart találkozása a Moszkva téren. Goromba személyzet, elviselhetetlen zene” – írják magukról, és nincs is több kérdésünk az elnevezés kapcsán. A Nemdebár elnevezés mindazonáltal sok kérdést felvethetett már a kultkocsmában ivó vendégekben. Kíváncsiak lennénk a megfejtéseikre. Mindenesetre a bár szó szerte az országban összetételek ihletője, a Nemdebártól a Habárig.

A VakVarjú rokona: Vakegér

Sólyomszemként érkezhetünk, vakegérre ihatjuk magunkat a szegedi bárban. Az állatneveket országszerte különösen preferálják az italkimérés-tulajdonosok.

Ami az olasznak dolce vita, nekünk Édesmindegy

Ha Újlipótváros kedvelt desszertbárjának ajtaján belül találjuk magunkat, már tényleg édesmindegy, vagy csak a sütizés után lesz az? Végülis Édesmindegy.

Három Tarka Macska

A gyermekdalban megörökített három, malomban dolgozó macska tevékenységéből jövedelmező újhullámos pékség született Újlipóciában. (Bár önmagában az Újlipótvárosra használt Újlipócia név is megérne egy misét.)

Lel Ki Főzde

Úgynevezett "mindenmentes" finomságok Keszthelyen, lelki aspektusokkal. Ugyan nem kifőzde, de a kategóriájában jóféle torták és sütemények lelőhelye.

Pengeélen táncoló szellemeskedés a szocialista szellem vasútján: Marxim
"Marximalizmus. Itt csak a külsőségek idézik a szocializmus. Minden más a velejéig romlott kapitalizmus" – vallja a Kis Rókus utcai törzshely. Nem biztos, hogy minden magyar állampolgár jó ízűnek tartja a Marxim humorát és álnosztalgiáját, mindenesetre 30 éve bérelt helye van a belbudai kocsmázók szívében.
Kő kóla? És fagyi? – Kő Fagyi?

A Káli-medence kultikus fagylaltozója immár Budapesten is osztja a gombócokat. A kősárkány jelezte észak-balatoni hely tulajdonosai úgy nyilatkoztak, hogy nem akarnak beállni a helyi, "kő"-kezdetű elnevezések sorába, aztán tessék.

Már Vártalak

Először a könyvesbolt nyílt meg, majd egy pékséggel, pékséggel, kávézóval egészült ki. Nem csak egy kedves invitálással ér fel az elnevezés: itt valóban ráérünk, az ehető-iható finomságok mellett társasjátékok és könyvek garmadával várnak.

Nemes egyszerűséggel: Neked főztem

Ugye milyen kedvesen közvetlen és egyszerű? Ha sok már az egymást érő "bistrók", "restaurantok", "brasserie"-k és "wine barok" nagyvilágiaskodásából, jó néha célba venni olyan barátságos helyeket, mint a zánkai Neked Főztem, de sok más szereplő mellett ilyen a balatonfenyvesi Konyhám vagy a Káli-medence több helye, például a Kővirág.

Megszegett Ígéret

Tökéletes elnevezés egy bűnös helynek, avagy egy igazi szénhidrátbarlangnak: az egyébként kiváló kovászos pékműhely nevében a végzetünk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram