Szánt szándékkal nincs csokor, vagy vörös szín a borítón, hiszen a válogatásban sűrűn megjelenik majd. 2020 februárjában egy kritikus hangvételű cikket írtunk arról, hogy a nők nem a gejl pink cupcake kreációkra vágynak, de nem volt sűrű a Dining Guide életében a Valentin-napi tartalom. Főleg a topéttermek ajánlataival foglalkoztunk, hiszen a szerelemmel hintett angolszász hagyomány nálunk nem akkora történés, mint a húsvét, a karácsony vagy az újév (pláne nem gasztronómiai szempontból).
2021-ben felül kellett írnunk a saját Valentin-napi tartózkodó attitűdünket, hiszen minden felértékelődik, ami kicsit más, mint a monoton hétköznapok.
A New York-i emberek például a lezárások utáni első "szabad" éttermi vacsoráikat ünnepelhetik meg a szerelmes hétvégén, de sajnos nálunk még elmarad a megkönnyebbülés. Most nincs utolsó pillanatos asztalfoglalás, az első éttermi randevú helyszínére, Michelin-csillagokkal sem lehet elkápráztatni a kedvest, ahogy a fedett rooftop báros koktélozás sem jöhet össze. Van helyette házhoz szállítás, kreatív ötletek, különleges ajánlatok a Bálint-napi hétvégére. A teljesség igénye nélkül a Dining Guide Á la carte & Home adatbázisában szereplő éttermek mellett továbbiak is szerepelnek a gyűjteményben.
Olimpia Vendéglő
Ádám Csabáék konyhája a kiszállítós idők ellenére elképesztő pörgésben van, szerencsére nekik még ez az új műfaj is jól áll. Beszálltak a Valentin-napba, 5-fogásos vacsoramenükkel, erőltetett romantika helyett a saját hangjukkal találják el a szíveket és érzékeket.
A legizgalmasabb tételek: kacsamáj terrine gyümölcsmustárral, kávé espumával és marhapofa karamellizált körtével, sült zellerrel jus-vel
Ár: Az 5-fogásos vacsoramenü 11990 forintba kerül.

Fotó: Olimpia Vendéglő
Párisi Passage Café & Brasserie
Párisi L'Amour néven fut a város egyik legpatinásabb épületében található étterem ajánlata. Lutz Lajos executive és csapata kétféle opciót kínál: otthon közösen befejezendő ételeket, illetve egy előre elkészített ételsort. Az ajánlatról bővebben is írtunk, tetszik, hogy mindenre gondoltak, hiszen online streamelt zongoraszót is biztosítanak.
A legizgalmasabb tételek: vaníliában pácolt tigrisrák, narancsos saláta, pirított kesudió és az érlelt bélszín, gratin burgonya, roppanós zöldég, ördögszekér gomba, vörösboros jus.
Ár: Az otthon elkészíthető csomag ára 23 990 Ft, 5 szálas rózsacsokorral 29 190 Ft, 10 szálas rózsacsokorral pedig 34 490 Ft. A menü három fogásból áll, amit a három fő kategóriából lehet összeválogatni, ez két fő részére 23.990 Ft. A menü tartalmaz 2 db 0,2l-es Mionetto Prosecco DOC Brut pezsgőt is!

Fotó: Párisi Passage
Stand25 Bisztró
"A Valentin-nap nemcsak a szerelmeseké. Mindenkinek jár egy különleges hétvége, akinek van szíve" — így vezette fel Széll Tamás és Szulló Szabina bisztrója a különleges hétvégi ajánlatukat. Stílszerűen egy két főre hangolt villásreggelit, illetve ebédet/vacsorát készítenek, amit mindenképp otthon kell befejeznünk, a frissesség és a maximális élvezeti érték miatt.
A legizgalmasabb tételek: füstölt lazac tormával, fél töltött kapirgálós csirke, pecsenyelé, grillezett zöldségek
Ár: a reggeli 2 főre 12 500 forintba kerül, a 3-fogásos ebéd/vacsora szintén 2 főre 24 500 forint, és mindkét ajánlat mellé a ház ajándéka egy 0,2 l-es Canella Bellini/prosecco.

A kép illusztráció / Fotó: Stand25 Bisztró
Trattoria Pomo d'Oro
Olaszország már magában romantikus választás, de most Amalfi vagy Cinque Terre partjei helyett a gasztronómiát kell segítségül hívnunk. Kétszemélyes tálakat és komplett menüt is készítenek a Pomo d'Oro-ban. Mindkét esetben nekünk kell otthon megmelegíteni az ételeket, ezzel minimális erőfeszítéssel kerül friss étel az ünnepi asztalta.
A legizgalmasabb tételek: házi tésztarolád tengeri finomságokkal töltve, Együtt szívdesszert
Ár: 2-személyes tálak 5900 forinttól, 3-fogásos menüsor két főre 8900 forintért.

Fotó: Trattoria Pomo d'Oro
Textúra Étterem
Sárközi Ákosék 3-fogásos menüsorának záróakkordja egy kifejezetten kétszemélyes desszertkreáció. Nem mentek el az extremitások felé, éppen annyira szabták romantikusra, ami jól illeszkedik hozzájuk. Elegáns fogásokra mutatós formákra készüljünk.
A legizgalmasabb tételek: báránygerinc és pofa francia rakott burgonyával és málnás pezsgő mousse fehércsokoládéval
Ár: A menü ára két főre 20 000 forint, a ház ajándéka pedig egy palack Orsolyák Heaven’s Door gyöngyöző bor.

A kép illusztráció / Fotó: Textúra Étterem
Petrus Restaurant
Az egyetlen hazai Bib Gourmand-ajánlású étterem 6-fogásos degusztációs menüvel teszi szebbé és finomabbá a szerelmesek hétvégéjét. Klasszikus ínyencségek kaptak helyet az ételsorban, Feke Zoltán és a Petrus most sem hazudtolja meg önmagát, stílusánál marad, még otthoni körülmények között is. A Valentin-nap mindig teltházas esemény náluk, idén kicsit másképp, de lázasan készülnek rá.
A legizgalmasabb tételek: füstölt pisztráng mousse, zeller, Granny Smith alma és szarvasgombás kacsa Wellington cassisos körtével
Ár: A 6-fogásos menüt 20 000/fő áron lehet előrendelni.

A kép illusztráció / Fotó: Petrus
Schieszl Vendéglő és Borház
A budakalászi családi vendéglő úgy találta ki a gyertyafényre optimalizált 3-fogásos menüjét, hogy azt a párok együtt/egymásnak készítsék el, néhány utolsó simítással, imitálva a valós éttermi élményt.
A legizgalmasabb tételek: kacsamáj gerbeaud, marinált gránátalma, fahéjas briós és sós karamellás brownie, chilis eperchutney, rosé habcsók
Ár: A 3-fogásos vacsora két főre 17 300 forintba kerül, borsorral együtt pedig 24 300 forintos áron érhető el.

Fotó: Schieszl Vendéglő
Kollázs Brasserie & Bar
„Je t’aime” à la Kollázs — A Kollázs Valentin-napi üzenete egy négyfogásos (+desszert ) ünnepi menüben ölt testet, a brasserie & bar ismert stílusához illőn a francia-magyar konyhából merítve. A karmester Győrffy Árpád, a pezsgő és bor-ajánlatért Becker Gábor vezető sommelier felel (az italok nem képezik a menü részét).
A legizgalmasabb tételek: fehérrépa velouté, fügével töltött bresaola „ravioli”, pillow cake
Ár: A 4 fogás + desszert ára 2 főre 24 000 forintba kerül, a borok/pezsgők palackja pedig 6500-25 000 forintos áron kapható.

Fotó: Kollázs
Múzsa
Aligha volt ideje kibontakozni a Four Seasons Hotel Gresham Budapest eszményi koktélbárjának, a lezárások miatt sajnos hamar le kellett hunynia a szemét egy időre. Nyitás előtt jártunk náluk és nagyon kedveltük az ázsiai vonalat, amit most az úgynevezett Múzsa Love Box Menüben mutatnak meg, 9-féle fogással. Rédli Ádám, a Múzsa vezető bartendere házhoz szállított koktélokat is megálmodott a kifinomult szetthez.
A legizgalmasabb tételek: wagyutatár umami szósszal, tonhal & ananász tekercs
Ár: A Múzsa Love Box ára 2 főre: 31 000 Ft (a mellé ajánlott koktélcsomagot nem tartalmazza).

Fotó: Múzsa
Essência Restaurant - Tiago & Éva
Eleve egy házaspár szerelme ihlette az éttermet, természetes, hogy élnek az ünnep adta lehetőségekkel. Afordiziákumok köré szervezték a Bálint-napi menüsort, ami 8-fogást foglal magába és Tiago Sabarigo konyhafőnök mellett felesége, Jenei Éva is "megjelenik" az ételsorban.
A legizgalmasabb tételek: tőkehal, édeskömény, vérnarancs, római saláta és Éva citromos tortája
Ár: A 8-fogásos menü, két fő részére, borkíséret nélkül 23 900 forintba kerül

Fotó: Essencia Restaurant
ÉS Bisztró (Kempinski Hotel Corvinus Budapest)
Forralt borozásra, tematikus desszertek kóstolására és külön az alkalomra megálmodott elegáns gourmet boxok rendelésére hív az ÉS Bisztró, illetve az ÉS Deli. A fantázianéven hívott dobozokba modern nemzetközi bisztróételeket válogattak.
A legizgalmasabb tételek: a "Box Kupidó" bébicsirkés-mangós szingapúri tekercse chilivel és ropogós mogyoró salsával, a "Box Erósz" posírozott borjúja tonhalszósszal és kapribogyóval.
Ár: A boxok Vylyan rozéval 20 000 forint, Moët & Chandon Brut pezsgővel 30 000 forintba kerülnek, a hütte forralt bor-street food kínálata a megszokott árakon érhető el.

Fotó: ÉS Bisztró
Ensō
Egy progresszív, fiatalos ázsiai kocsma-bisztró is ünnepelheti a jeles napot, csak az ő stílusuktól távol állnak a szirmok és a szirupok. Helyette megszokott kínálatukban lévő ramenjeik mellé szőke csoki-narancs és hópihe étcsoki-bourbon vanília trüffeljeiket is házhoz viszik.
A legizgalmasabb tételek: szőke csoki-narancs trüffel
Ár: a trüffelek visszaváltható üvegcsékben érkeznek, 1850 forint/12 db.

Fotó: Ensó/Horváth Ádám
Arany Kaviár
Nem maradhat ki az ünneplésből az Arany Kaviár sem — 2020 októberében már megtapasztaltuk náluk az új időszámítást, Valentin-boxuk is ehhez a szellemiséghez igazodik. Értékes falatokkal, igazi ízbombákkal készülnek, és nem marad el a kaviárválogatás sem. Az előre összeállított csomag mellé pezsgőt és friss osztrigát is rendelhetünk, ha ezen a vonalon indulnánk el.
A legizgalmasabb tételek: kaviáros marhatatár, tejcsokoládés diópraliné
Ár: A Valentin-napi ízelítő doboz 2 főre 29 900 forintba kerül, a finomságok mellé egy szál rózsa is jár a csomaghoz.

Fotó: Arany Kaviár
SALT Budapest
Nem tér le a gourmet delikát vonalról a SALT. Miért is tenné, ha a kiszállítás korában ez a koncepció áll nekik jól, ezzel tudják a legjobb minőséget biztosítani a törzsvendégeknek. Valentin-napi csomagjuk csatosüveges kencéket, kenyeret, édességet, egy palack pezsgőt és egy tulipáncsokrot tartalmaz.
A legizgalmasabb tételek: tojáskrém kaviárral, zúzával, ehető virágokkal, málnás Babo Bakes trüffel
Ár: a 2 főre összeállított SALT Valentin-napi csomag 29 500 forintba kerül, pezsgővel, virágcsokorral.

Fotó: SALT
Könyvbár Restaurant
A Dob utcai Könyvbár koncepciója nyomán mindig egy-egy regény köré tervezik a kínálatukat. Most nem egy könyvet, hanem rögtön négyet "tálalnak fel" az otthoni asztalokra. Joanne Harris Csokoládéja és Shakespeare Rómeó és Júliája is a 4-fogásos menü inspirációs forrásai voltak.
A legizgalmasabb tételek: mediterrán zöldséges halleves, és fehércsokoládé mousse, szilva, mandula
Ár: A két főre megálmodott 4-fogásos menüsor 25 000 forintba kerül.

A kép illusztráció / Fotó: Könyvbár
KIOSK Budapest
Nincs az az ünnep, amit ne ragadnának meg a KIOSK Budapestnél, minden alkalomra komplex szolgáltatást nyújtanak, békeidőben rendszerint nagy partykkal. Mi elsősorban kétféle, 3-fogásás (vegán opciót is készítenek) vacsoramenüjükre figyeltünk fel.
A legizgalmasabb tételek: erdeigombás ravioli kacsacombbal, Kiosk szíve desszert málnás mangóval, csokoládéval
Ár: A 3-fogásos vacsoramenük 9500 és 8500 forintba kerülnek, melléjük virágcsokrok, desszertes dobozok, borok és pezsgők is választhatók.

Fotó: KIOSK
Mandragóra
Az alkalomra szabott együttműködésekkel készül a Mandragóra: a Cocó7 bonbonok és a Fű-Fa-Virág virágai segítségével kínálják a Valentin dobozukat. 5-fogásos vacsorát, pezsgőt és habzóborokat, csokoládékat és kellemes virágdekort lehet átvenni náluk, de igény szerint házhoz is viszik a rendelést.
A legizgalmasabb tételek: kacsamáj paté, briós, málna és csokifondant, ananász csili desszert
Ár: Az 5-fogásos menü, két személyre hangolva 19 500 forintba kerül, ami nem tartalmazza a külön hozzáadható italokat.

Fotó: Mandragóra
Costes Downtown
Bálint-napon is házhoz megy a séf, a Michelin-csillagos Costes Downtown az ünnepi hétvégén különleges, az alkalomra hangolt menüt főzi a szerelmesek, baráti társaságok otthonában. Extra dekorral készülnek.
A legizgalmasabb tételek: Szivárványos pisztráng, lassan főtt, káposzta és tarlórépa, "Cozido" mártás és étcsokoládé-mousse, paprika, málna
Ár: 6-fogásos kóstoló menü borpárosítással együtt 65 000 forint/fő.

Rubra Art Lounge, Vác
A Vörösházban található intézmény a brit pub-kultúrát hozza el Vácra. Ők is ránk bízzák az utolsó lépéseket, a frissen tálalt fogásokra esküsznek. Kivételt képeznek a pizzák, melyeket a Valentin-napra való tekintettel szívalakban is elkészítenek a környékbeli pároknak.
A legizgalmasabb tételek: füstölt pisztráng, zöldalma, majonéz, tökmagolaj és fogas, cukkini, laska gomba, szezámolaj, kuszkusz, karfiol, cékla, sült paprika
Ár: A Rubra Art Lounge Valentin-napi doboza 4 fogást foglal magában, és két főre hangolták. Egy palack Pannonhalmi rozé is jár hozzá.

Dűlő, Miskolc
Nem dőlhet be a Valentin-nap a miskolci Dűlőben sem, ezért ők csak "Szerelmi menünek" nevezik a kacsamájjal, eperrel, pezsgővel és fehércsokoládé alapanyagokkal is megtámogatott ételsort, amit ezúttal az otthon melegében fogyaszthatunk el.
A legizgalmasabb tételek: hízott kacsamáj, karamellizált körte, cékla-karamell, házi kalács és pezsgő mousse
Ár: A Dűlő 4-fogásos Szerelmi menüje 7990 forint/fő áron érhető el.

Viator Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma
A Viator sosem feledkezik meg a jeles ünnepekről, Valentin-napra is előre készültek, egy könnyed, kortárs fogásokat felvonultató ételsorral. Pannonhalma és 30 kilométeres körzete élvezheti a Pannonhalmi Apátsági Pincészet referenciaéttermének menüjét.
A legizgalmasabb tételek: Serpenyőben sült kacsamáj és kacsamell calvadosos almával, káposztás gnocchival és tonkababos fehércsokoládé mousse eperzselével és áfonyával
Ár: 3, illetve 4-fogásos menüsor közül lehet választani. Előbbi 12 990 forint/2 fő, utóbbi 15 990 forint/2 fő áron rendelhető.
További információk

Fotó: Viator
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.