Áprilisban találkoztunk utoljára. Hogyan alakult az utóbbi, közel egy éved? Milyenek a tapasztalatok az Eastwin megnyitása kapcsán?
A nyár elég mozgalmas volt, és az Eastwin megnyitása körüli időszak is. Az eddigi tapasztalatok pozitívak, úgy érzem egyre többen kezdenek kezdenek felfedezni minket, az újdonság ereje még mindig jelen van. A vendégektől nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, szinte mindenki elégedett. Azonban vannak kihívások is, mivel a vendégek, bár jönnek, nem minden esetben fogyasztanak annyit, mint ahogyan azt várnánk. Azt tapasztaljuk, hogy az árak mindenhol emelkednek itt a kínai negyedben is, és bizonyos ételek, mint a hot pot, népszerűek, de viszonylag drágák.
Hol található pontosan Kínában az a terület, amellyel az Eastwinben megismerkedhetnek a vendégek?
Yunnan tartomány Kína középső részén, Szecsuán közelében található. Az ottani ételek is híresek a csípősségükről, azonban a két konyha között vannak lényeges különbségek. A szecsuáni konyha zsírosabb, olajosabb, míg a yunnan konyha ugyan csípős, de tiszta, éles, csípős ízvilágot kínál, amely teljesen más élményt ad.
Hogyan alakítjátok ezeket az ételeket a magyar vendégek ízléséhez?
Igyekszünk mérsékelni az ételek csípősséget, hogy a vendégek saját ízlésük szerint választhassanak – legyen az enyhe, normál vagy nagyon csípős fokozat. A célunk, hogy alapvetően ne legyen túl erős egy étel, hogy a vendégek ne érezzék magukat rosszul. Ha pedig valaki nem szereti a csípőset, akkor őket is ki tudjuk szolgálni anélkül, hogy megterhelné a gyomrukat, vagy rossz élménnyel távoznának.
Hamarosan elérkezik a holdújév napja. Készültök ebből az alkalomból valamilyen ünnepi programmal vagy menüvel?
Idén a holdújév január 28-29-én lesz. Az Eastwin ünnepi menüjében a hagyományos újévi ételek szerepelnek majd. Kínában az újévi vacsora alkalmával kötelező fogás a hal és a csirke, mert a hagyományok szerint ezek szerencsét hoznak. Érdekesség, hogy például Kínában a csirkeláb szimbolikus jelentése az, hogy megragadja a pénzt – míg Magyarországon is ugyanez a szimbólum épp az ellenkezőjét jelenti.

Jelenleg melyek a legnagyobb kihívások, amelyekkel étteremtulajdonosként meg kell küzdened?
Az egyik legnagyobb kihívás jelenleg az, hogy bár sokan jól érzik magukat nálunk, az étteremi étkezések iránti kereslet nem mindig egyenletes. Az árak folyamatosan emelkednek - mind az alapanyagot, mind a munkaerőt tekintve - amely minden vendéglátóhelyet érint, nemcsak a mi éttermünket. De úgy gondolom, hogy az a fajta minőség és az élmény, amit biztosítani tudunk, hosszú távon mindig vonzó tud maradni.
Véleményed szerint milyen piaci trendek határozzák meg a hazai vendéglátást 2025-ben?
A vendéglátás szerintem két fajta irányba fog elmozdulni: vagy a luxus és a prémium éttermek, vagy az olcsóbb és gyorsabb szolgáltatások felé. Az is jól látszik, hogy az emberek sokkal inkább az élményeket keresik - az éttermeknek pedig alkalmazkodniuk kell, hogy megtartsák a vendég körünket. Az tény, hogy minden egyes krízis - a koronavírus és a háború kitörése - után történt valami, ami nagyban befolyásolta a fejlődést, ezért nehéz előre jelezni a dolgokat. Mindenki elfáradt már abban, hogy jóslatokat tegyen, mert mindig jön egy új helyzet, amit kezelni kell. Sokan próbálnak a rövid távú célokra koncentrálni, de én a hosszú távú növekedésben hiszek, hiszen az étterem folyamatos fejlődése kulcsfontosságú.
Vannak már konkrét terveid, amelyeket meg szeretnél valósítani?
Bár valóban sok a nehézség, aminek egyelőre csak várni tudjuk a végét, most is vannak terveim. 2025-ben egy új szintre lépünk és a prémium éttermi kategória felé fogunk nyitni egy új egységgel. Egy új étterem kialakításán dolgozunk, amely a pekingi konyha legjavát mutatja be: a pekingi kacsát például a lehető legautentikusabb módon fogjuk elkészíteni – a kacsát pedig egyenesen Kínából szerezzük majd be. Így biztosítjuk a legjobb minőséget, hogy a vendégek valóban eredeti élményben részesülhessenek. Persze, a jövő mindig egy nyitott kérdés, és jelenleg is sok bizonytalanság van a világban, de úgy érzem, hogy a következő év sikeres lehet, ha ugyanezt az irányt tartjuk.
További olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.