Hirdetés
Hirdetés

2018-as csillaghullás az USA-tól Spanyolországon át Olaszországig

2017. december 1.
Tegnapi cikkünkben a Michelin-kalauz legújabb japán és német kiadásával foglalkoztunk, ma pedig az Egyesült Államokra, Spanyolországra, Portugáliára és Olaszországra összpontosítunk. Olvasta már cikkünk első részét? Csillagok napkeleten-napnyugaton: új Michelin-kalauzok Japánban és Németországban Csillagok háborúja az USA-ban: keleti part vs. nyugati part A Michelin-kalauz jelenleg az USA négy városában érhető el: New Yorkban, Washington D.C.-ben, Chicagóban […]
Hirdetés

Tegnapi cikkünkben a Michelin-kalauz legújabb japán és német kiadásával foglalkoztunk, ma pedig az Egyesült Államokra, Spanyolországra, Portugáliára és Olaszországra összpontosítunk.
Olvasta már cikkünk első részét?
Csillagok napkeleten-napnyugaton: új Michelin-kalauzok Japánban és Németországban

Csillagok háborúja az USA-ban: keleti part vs. nyugati part

A Michelin-kalauz jelenleg az USA négy városában érhető el: New Yorkban, Washington D.C.-ben, Chicagóban és San Franciscóban. Bár Chicago az amerikai Közép-Nyugat gasztronómiai központja, itt található például Grant Achatz Alineája is (hadd ajánljuk korábbi írásunkat: A 3-csillagos Alinea kissé meghaladta az izgalmas desszert fogalmát), a „csillagok háborúja” mégis inkább a keleti parti New York és a nyugati parti San Francisco között zajlik.

Crenn háromféle csokoládéja


Ha a 2018-as évet nézzük, ebből a presztízsküzdelemből San Francisco került ki győztesként: míg New York metropliszában 5 háromcsillagos éttermet találunk, addig a kaliforniai nagyvárosban 7-et. Dominique Crenn San Franciscó-i Atalier Crennje pedig a várakozások ellenére idén sem kapta meg a harmadik csillagot.
San Francisco, amit nem véletlenül szoktak a legeurópaibb amerikai városnak nevezni, diadalmenete évek óta töretlen: 2011 óta a város és környéke 5 háromcsillagos étteremmel lett gazdagabb, míg New Yorkban ez idő alatt egy új éttermet sem értékeltek háromcsillagosra.

A Jean-Georges étterem ételeiből


Sőt, a legjobb New York-i, francia ihletettségű konyhát vivő étteremnek tartott Jean-Georges tíz év után három csillagából egyet el is veszített. A Michelinnél ilyenkor bevett szokás, hogy felhívják a séf figyelmét, hogy az inkognitóban dolgozó tesztelők hiányosságokat tapasztaltak. Így az étteremnek az értékelési periódus lezárása előtt még van lehetősége a javulásra. Michael Ellis, a kalauz igazgatója szerint a Jean-Georges a figyelmeztetés ellenére sem tudta helyrehozni a hibákat, ezért a csillaghullás elkerülhetetlen volt.
Arról tegnapi cikkünkben is írtunk, hogy a Michelin szíve egyértelműen a japán, illetve a francia gasztronómia felé húz, de ez nem korlátozódik erre a két országra.

Ebből kifolyólag lehet New York csillaggal kitüntetett létesítményeinek csaknem húsz százaléka japán étterem.

A statisztikákat nézve a Michelin New Yorkban nem szívesen lép ki a komfortzónájából. A város 71 csillagos létesítményéből mindössze öt étterem helyezkedik el a klasszikus japán-európai gasztronómiai tengelyen kívül: ezek között két koreai, egy mexikói, egy thai és egy kínai (szecsuáni) konyhát vivő éttermet találunk.

Kulináris kalandok az Ibériai-félszigeten: Spanyolország és Portugália

A gasztronómiai nagyhatalom, Spanyolország az elmúlt évben nem ült tétlenül a babérjain (illetve a csillagjain): az ibériai ország 2018-ban két új háromcsillagos étteremmel lesz gazdagabb.

A baszkföldi séf, Elena Arzak továbbra is kuriózumnak számit: egyike a világ azon kevés női séfjének, akik háromcsillagos éttermet vezetnek.

A szomszédos Spanyolországhoz viszonyítva Portugália a csillagok számát illetően ugyan le van maradva, de évről évre új egy-, illetve kétcsillagos éttermek nyílnak országszerte. Jelenleg a portugálok összesen 28 csillaggal büszkélkedhetnek, azonban a három csillagot egyelőre még egy étteremnek sem sikerült megszereznie. Portugáliában a nagyvárosokon – Lisszabonon és Portón – kívül különösen a déli algarvei régió erős a gasztronómiában, illetve a kontinensen kívül Madeira szigetén is találunk csillagos éttermeket.

Csillagok Dél-Tiroltól Szicíliáig: Olaszország

Az olaszok is örülhetnek: jövő évtől 8 helyett már 9 háromcsillagos éttermük lesz. A Dolomitok lábánál, az osztrák határhoz közel található St. Hubertus friss kitüntetése is mutatja, hogy Dél-Tirol nem csupán síparadicsomként, hanem gasztronómiai úticélként is megállja a helyét. Olaszországban 41 kétcsillagos és 306 egycsillagos étterem található, és az összes olasz régió közül Dél-Tirolban található a legtöbb csillagos étterem. Ez nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy a régióban a szomszédos országok gasztronómiájának hatása is érezhető. A séfek emiatt bátrabban feszegetik az olasz kulináris hagyományok nyújtotta kereteket.

Az olasz kalauz közleményében a Michelin kiemeli, hogy a listán szereplő új éttermek harmadát 35 év alatti, feltörekvő, fiatal séfek vezetik.

A kalauznak azonban nem azt szokták felróni, hogy alulreprezentálná a fiatalokat, hanem azt, hogy nem enged elég teret a női séfeknek. Ezt a problémát azonban a Michelin szemmel láthatólag nem igyekszik orvosolni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram