Hirdetés
Hirdetés

2017 bortrendje lesz: a narancs bor

SZERZŐ: DiningGuide
2016. december 8.
A narancsszínű bor frissítő, mint a fehér és gazdag, mint a vörös; nem csoda, hogy egyre népszerűbb. A narancshoz viszont semmi köze, nincs benne citrusféle – nevét a színéről kapta. Úgy készül, mint a fehérbor, de a készítés során a szőlő héját nem választják le a húsról, hanem egy héttől egy évig terjedő időtartamra még […]
Hirdetés

A narancsszínű bor frissítő, mint a fehér és gazdag, mint a vörös; nem csoda, hogy egyre népszerűbb. A narancshoz viszont semmi köze, nincs benne citrusféle – nevét a színéről kapta. Úgy készül, mint a fehérbor, de a készítés során a szőlő héját nem választják le a húsról, hanem egy héttől egy évig terjedő időtartamra még a héjon erjesztik a szőlőt, ettől lesz a színe narancsos, a világosabbtól az egészen sötétig. Az eljárás során ritkán használnak további adalékanyagot (például élesztőt), ezért a kész bor jóval diósabb és gyümölcsösebb ízű, valamint vaskosabb is, mint a fehérbor.
A narancsszínű bor idén már feltűnt a tekintélyesebb boros listákon: nyáron a londoni Ritz szálló adott öt narancsszínű bort hagyományos, 800 tételes Livre di Vin listájához, és a Bloomberg szerint New York-i borkereskedők is kezdenek betárazni belőle.
A narancsszínű bor egyébként nem teljesen új: az eljárást már évszázadokkal ezelőtt kifejlesztették Grúziában, az utóbbi években pedig Olaszországban és Szlovéniában kezdtek kísérletezni vele.
Szakértők szerint savassága és gyümölcsössége miatt kiválóan lehet társítani sajtokhoz és indiai, etiópiai, perzsa és marokkói ételekhez, de mivel kis tételben gyártják, szupermarketekben ne nagyon keressük, egyelőre inkább csak borszaküzletekben fogunk találkozni vele.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram