Hirdetés
Hirdetés

19. századi borok, II. Erzsébet Chivas Regal whiskyje bújt meg a görög pincében

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. július 19.
A Tatoi palota nyári felújítási munkálatai közben több mint négyezer üveg görög és külföldi bort, illetve szeszesitalt tártak fel. Az egykori királyi család nyári rezidenciája nem messze Athéntól található. A görög kulturális miniszter szerint „nagy történelmi jelentőségű leletként” említhetjük a váratlan felfedezést.
Hirdetés

Az utolsó görög király, II. Konstantin 1964-es trónra lépését követően három év múlva egy katonai puccs miatt kénytelen volt családjával Rómába menekülni. Távollétében a királyság irányítását a katonai rezsim vette át, helyére régenst neveztek ki. A demokrácia rehabilitációját követően 1974-ben Görögországban hivatalosan is megszűnt a monarchia, sok görög sosem bocsátotta meg Konstantin döntését. Az elmúlt években a görög állam és a volt király viszonya sokat javult, ennek a folyamatnak a része a palota felújítása is.

A nyaraló pincészetében a történelmi borok között 19. századi Château Margaux, Château de Vincennes és Château Mouton Rothschild üvegeket is felfedeztek.

A feltárt értékek között egy limitált kiadású, kerámiaüveges Chivas Regal whiskyt is találtak, ami II. Erzsébet brit királynő 1952-es koronázásának alkalmára készült.

Ez a királynő férjének, Fülöpnek, Edinburgh hercegének görög származásával könnyen magyarázható. Az alkoholos italok mellett dobozos üdítők is előkerültek, még abból a korból, amikor Görögországba nem importáltak ehhez hasonló frissítőket.

A kép illusztráció


A Tatoi palota pincéje nem csupán borászati, de tudományos szempontból is fontos. A restaurációs munkálatok folyamatában a témára szakosodott vegyészek, de borászok is részt vehetnek, akik ritkaság és állapot szerint katalógusba rendezik a feltárt italokat. A szükséges helyreállításokat követően a palotát, a borospincét és az azt körbeölelő kertet a közeljövőben kirándulóhellyé szeretnék alakítani, ahol a tervek szerint meg lehet majd tekinteni a kiállítási darabnak szánt exkluzív italokat is.

Forrás

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram