Hirdetés
Hirdetés

„A kiszállítás nem mi vagyunk” – Boldogan nyit újra a Macok Egerben

SZERZŐ: DiningGuide
2020. május 6.
Közel húsz étellel tér vissza Eger kedvence, a Macok Bisztró péntek délben. Testvérétterme, a Brum brum lényegében büfé egyelőre zárva tart, Macsinka János séf-tulajdonos pedig hétvégente a kinti részen fog grillezni. Új idők új éttermi szokásai. Egerből jelentjük!
Hirdetés

Tudunk olyan hazai kertészetről, amely az utóbbi években teljesen az éttermek ellátására fókuszált mikrozöldekkel, csírákkal. Náluk teljesen leállt az élet a vendéglátás márciusi stopjával. Érdeklődtünk a séfnél, hogy mi a helyzet a Heves megyei régióban:

„Személy szerint olyanról nem tudok, aki tönkrement volna. Sáfrány Lászlótól most rendeltünk pisztrángot, Sándor Tamástól sajtot Mónosbélből, és keleméri bárányt is most akartunk venni, ők most éppen birkát vágnak, hát azt veszünk, és palócleves készül belőle. Az a beszállítónk, aki eddig mikrozöldeket hozott, most palántákra állt át, de a múlt heti bejelentés óta visszaáll a csírákra. Mi eddig is következetesen képviseltük a környék ízeit, és eddig is több kistermelőtől rendeltünk, most pedig tényleg muszáj a helyi alapanyagokra koncentrálnunk, hiszen a nem tömegszállítmányként érkező áru jelenleg nem jut be az országba” – mondja Macsinka János.

„Nem ugyanoda térünk vissza”

Köztudott a vendéglátásban, hogy az utóbbi években sokakaknak – és itt határozott tisztelet a kivételnek! – jóformán derogált a munka. Óriási munkaerőhiánnyal küzdött a szektor, amit sok munkavállaló sajnos nem értelmezett jól, és (tudatosan vagy sem, de) visszaéltek a helyzettel, és gyakori volt a szájhúzás, amikor igazán bele kellett állni a munkába.

Rosenstein Robi mesélte, hogy látványosan máshogy állnak a munkához az alkalmazottaik a járvány óta. Értékelik, hogy van munkájuk, és nagyon lendülettel, sokkal szívesebben végzik el azokat a teendőket is, amelyek régebben esetenként döcögősebben mentek. Mint kiderült, a Macokban is megmutatkozik ez a jelenség:

Hirdetés

„Azok az emberek, akiket meg tudtunk tartani, vagy most vissza tudtunk venni, olyan pozitív a hangulatról, összetartásról tesznek tanúbizonyságot, ami fantasztikus. Bármit kérek tőlük, azonnal megcsinálják, legyen az festés, csiszolás, bármi. Most mindenki csinál mindent. Az embereken is változtatott és a helyzet, és rajtunk is.”

Túrógombóc még mindig az étlapon @Facebook Macok Bisztró

És hogy mit változtatott rajtuk, a tulajdonosokon a helyzet?

„Azt, hogy igenis tartalékolni kell, még többet, mint eddig. Mi eddig is így tettünk, de ez most megviselt mindenkit. Mi mindig próbáltunk építkezni, a berendezést frissíteni, alakítni. Mindig visszaforgattuk a pénzt, és arra törekszünk hogy ne egy lepusztult, elhanyagolt vállalkozást vigyünk, és a vendégek jól érezzék magukat nálunk. Sosem abban gondolkodtunk, hogy külsőségekben képviseljünk egy életformát. A mi életünk a vendéglátás, mindannyian folyamatosan az étteremben vagyunk. Meg kell találnunk olyan új koncepciókat hogy több lábon tudjunk megállni.”

@Facebook Macok Bisztró

Adódik a kérdés, hogy az eredetileg is kedvező árakkal működő Brum brum lényegében büfé nem épp ilyen?

"A Brum brum épp úgy éttermi koncepció, mint a Macok, habár máshová van pozicionálva. Más utakat kell találni. Lehet ez delikátesz, tésztázó, pizzéria, hogy ha bármi ismét efelborítja az életünket, fent tudjuk tartani magunkat és meg tudjuk tartani az embereinket. Az újranyitás után lesznek profilváltásaink.”

@Facebook Macok Bisztró

Jóformán aki csak tudott, átállt kiszállításra, a Macok is így tett idén tavasszal.

„Nem sok választásunk maradt, így mi is így tettünk, de a kiszállítás nem mi vagyunk. Nekünk nem ez a profilunk, mi a Macokban az ételek, italok mellett élményt is adunk. Nagyon megható volt, hogy volt olyan vendég, akitől azt a visszajelzést kaptuk, hogy még a kiszállítós dobozba is sikerült olyan szépen tálalnunk, amiből ráismert a Macokra. Ebben is igyekeztünk olyan munkát végezni, ami nem mondható el bárkire.”

De nem csináltunk például rántott húsokat, hiszen az dobozolva nem tud ropogós maradni. Olyan technológiákat választottunk, amik a kiszállításnál is működőképesek tudnak lenni. Egy olyan étterem esetében azonban, mint amilyen a Macok is, egész egyszerűen nem reaális, hogy eltartson egy boltot a kiszállítás.”

@Facebook Macok Bisztró

Sok vendéglátóhely nem áll készen a kültéri működésre, a Macokban viszont sokkal jobb a helyzet. Van szélvédett terasz, fedett részek, ponyvák. Felkészültek a rapszodikus időjárásra is, hiszen májusban még egészen hűvös is lehet a kinti étkezéshez. Gázmelegítőket állítanak be, bővítik is a teraszukat, sőt, ha nagy az érdeklődés, a szomszédos Brum brum teraszát is meg tudják nyitni a Macok vendégei számára. 50 főt biztonsággal tudnak fogadni a megritkított asztalokkal is, olyannyira, hogy szombati délre már tele is van a terasz.

„Megpróbáljuk visszacsalni a vendégeket, négy előétellel, három levessel, nyolcs főétellel és négy desszerttel indulunk el, plusz a teraszon varázsolunk grillkonyhát, kint fogok grillezni a teraszon péntektől vasárnapig. Várjuk vissza szeretettel a vendégeket!”

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram