Hirdetés
Hirdetés

13 forintból indult a Csaba utcai Artigiana Gelati, idén 31 éve árulják olasz fagylaltjukat

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. június 24.
Kijelenthetjük, hogy most már nem nehéz jó fagylaltra lelni Budapesten és az országban, ha tudjuk, hol keressük a minőségi helyeket. Különleges ízek, tradicionális eljárással készült hűsítő desszertek persze nem teremnek minden sarkon, de tényleg jobb a helyzet, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. És akkor itt van nekünk a Csaba utcai Artigiana Gelati, ami egy valódi legenda: már 31 éve üzemelnek, és generációk nőttek fel olasz fagylaltjukon.
Hirdetés
Kézműves, before it was cool

Budán, a Csaba utcában, a Széll Kálmán téri metrómegállóhoz közel találjuk az Artigiana Gelati kézműves fagylaltozót, ahol eredeti olasz főzött fagylaltot árulnak majdnem 40 ízben. A családi vállalkozás 13 forinttal indult, és ma már 31 éve működik. Ez volt az első kézműves fagylaltozó, az artigiana kifejezést is a tulajdonos, Dani Julianna magyarosította, hogy aztán nevükben hitelesen használják.

„Eredetileg a kézműves megjelölést Olaszországban csak olyan helyek használhatják, ahol valóban helyben készül a fagylalt. Magyarországon olasz mintára fagylaltos lapátot és pasztörizáló gépet is mi használtunk elsőként. Ekkor még kevés fagylaltalapanyaggal foglalkozó cég volt jelen az országban. Sok olyan hozzávalót is használtunk, ami még nem volt akkoriban forgalomban, ezért ezeket egyenként be kellett minősítenem" — mesélte Julianna.  

Családi vállalkozás, generációkon át

A családi vállalkozás kialakításához hosszú út vezetett: Julianna férje megbízást kapott Magyarországon, az olasz származású úriember pedig fejébe vette, hogy külföldi mintára nyitni kéne itthon egy fagyizót. Mára pedig ott tartunk, hogy az Artigianában most Julianna fia készíti a fagylaltokat: reggel ötkor kezd dolgozni a masszákkal.

Tradicionális módon végzik a fagylaltkészítést, az alapok a régi hagyományos módon készülnek, és a pasztörizálás után még egy napig érlelik a fagylalt masszát.

Fotók: Artigiana Gelati Facebook
Tradíciók, sikerek és inspiráció

Ettől függetlenül a fejlődés állandó, és fontos, de a stabil alapokat sosem írják felül. Bár sokféle fagylaltjuk van, egyikből sincs túl nagy mennyiség. Ez nem okoz problémát mivel, ha az utolsó gombócig minden elfogyna egy ízből, hamar tudnak utánpótlást készíteni, a hátsó üzemben. Estére természetesen kifogynak a tárolók, így megy ez, már 31 éve.

„Volt egy nagy evolúció a fagylaltkészítésben, de mára már egyszerűbb módon is előállíthatóak a termékek. Ez megkönnyíti a helyben készítést, ezért elkerülhető, hogy a fagyalaltkínálatot az üzletek mástól szerezzék be.”

2005-ben megnyerték az Év fagylaltja versenyt:  egy kötelező íz és egy szabadon választott a verseny témája. A kötelező 2005-ben a csokoládé volt, az Artigiana szabadon választott íze pedig az Amedan, ami egy olasz sajtkülönlegességről mintázott fagylaltdesszert gorgonzolával, mascarponéval és dióval. A két győztes íz mai napig szerepel a kínálatukban. A hétvégi fagylaltmenüben találjuk a Csaba utcai specialitást, ami egy nugátos, fehércsokis pisztácia fagyi, és az Operát, a négymagos fagylaltot pisztáciából, mogyoróból, mandulából és fenyőmagból.

Képünk illusztráció

Az első budapesti kézműves fagylaltozó több, mint 30 éves fennállása alatt másoknak is példával szolgált:

„Sokan mondják, hogy más fagylaltozókat is inspiráltunk. Ennek nagyon örülök, mert úgy gondolom, ha tartottak annyira, hogy átvegyenek bizonyos ízeket tőlünk, akkor tudtunk hatást gyakorolni a kínálatra. Emellett pedig folyamatosan kihívások elé is állítanak" — tette hozzá a tulajdonos.

Az Olasz specialitás örök

Hétköznapokon 36 különböző ízzel töltik meg a pultot: tejszínes nutella, málnás fehércsoki, epres sajttorta, citromos túrótorta,  őszibarack, snickers, karamell, kávé, tiramisú, angol puncs — m ind népszerű ízek. 31 éve mindennap kínálják az Olasz specialitást, ami vanília és tejszín alapra építkező, csokis nugátos öntettel, készített fagylalt. A majdnem 40 ízből négyfajtát tartanak rizstej alappal de van cukormentes fagylaltjuk is.

„Egy fagylaltozó színvonalát, az alapízek-a vanília, a csokoládé, a citrom, az eper és a mogyoró határozzák meg”

tartja Dani Julianna, ezzel pedig mi sem tudnánk vitatkozni. Ahogy egy pizzériában is a margherita a kötelező tétel, ami mindent elmesél a hely minőségéről, hitvallásáról.

Barack baba, citrom baba

Esetükben a közösségformáló erő nem puszta üres frázis, hanem valóság. Park, általános iskola, gimnázium, uszoda veszik körbe a fagyizót: a vendégeik leginkább szülők, nagyszülők és a velük érkező legfiatalabbak. 

„Amikor 1990-ben megnyitottunk még csak tíz percenként ment el itt egy autó. Majdnem minden vendégemet személyesen ismerem. Akik 30 éve ide jártak a Városmajori gimibe, most már a saját gyerekeikkel jönnek vissza fagylaltozni. Tudom azt is, amikor az anyukák már a babákkal térnek vissza, hogy ő volt barack, a görögdinnye, vagy a citrom, mert a várandósság alatt a kismama végig azt kérte.” 

Artigiana Gelati

Cím: 1122 Budapest, Csaba utca 8.

Artigiana Gelati Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram