Hirdetés
Hirdetés

11 éve nem múló csábítás – Így lett budapesti brunch úttörő a Villa Bagatelle

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. szeptember 22.
Budapest arculatához mára ugyanannyira hozzátartozik a brunch fogalma, mint bármely más nagyvároséhoz. A divatos reggelizők sorra nyílnak a fővárosban, azonban több, mint tíz éve a Villa Bagatelle az első helyek között volt, amely már akkor is kifejezetten reggelit kínált. A 12. kerületbe franciás hangulatot varázsoló villa mára az egyik legfelkapottabb találkozóhellyé nőtte ki magát, ahol a hírességek épp olyan szívesen fordulnak meg, mint a környékbéli családosok. Hogyan vált a családi vállalkozás a vendégek kedvencévé? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Szente Csilla, a Villa Bagatelle cégvezetőjének segítségével.
Hirdetés

A Villa Bagatelle és a Bagatelle Gardenhouse a Németvölgyi út 17. és 15. szám alatt két különleges villaépület, amelyek építészetileg is jól tükrözik Budapest huszadik századi történelmét. A Villa Bagatelle épületét 1929-ben Bene Vince, a Szent Rókus Gyógyszertár tulajdonosa építtette a családjának. A negyvenes évek végén az épület más budapesti villákhoz hasonló sorsa jutott, több részre lett tagolva, melyek az idők során rengeteg funkciót betöltöttek be. A mai pékség helyén bordélyház is működött, míg a fő épületben az intim bár dolgozóit szállásolták el. Mindeközben a villa egy része a Bene család tulajdonában maradt.

Fotó: Villa Bagatelle

Fotó: www.vegeldaniel.com

„Amikor a jelenlegi tulajdonos házaspár Wirtz Ágnes és Albrecht 2009-ben megvásárolta a villa első részét és elindította a Villa Bagatelle-t, Bene Vince lánya, Erzsike néni még a Villa hátsó oldalán lakott, így rengeteg történetet ismerhettünk meg tőle az épületről. Pár évvel későbbi halála után a gyerekei a Villa hátsó részét is a Wirtz házaspárnak adták el, így került újra egy kézbe az épület” – árulta el Szente Csilla.

Villa Bagatelle brunch 2020-ból

A villa épületének átalakításakor fontos szempont volt, hogy a ház továbbra is tükrözze a múltját, de emellett modernné váljon. Az otthonos és elegáns belső terek elsősorban Wirtz Ágnes ízlését tükrözik. Az épület lelkét pedig a csodálatos kert adja, ahol tavasztól őszig folyamatosan virágzik valami. A villa talán pont attól nőtt a vendégek szívéhez, mert mindenki fel tud fedezni az ízek élvezete és a kiszolgálás élménye mellett olyan apró részleteket, amelyeket magával vihet.

Fotó: Villa Bagatelle

„A Bistro nyitásakor 2010-ben még a budapestiek számára ismeretlen koncepció volt a reggeli, nem értették, hogy ki a célközönsége az egész nap elérhető széles reggeli választékunknak. Büszkék vagyunk rá, hogy úttörőként alakítottuk a város reggeliző kultúráját.”

Idővel az ebéd is kiemelt fókuszt kapott az étlapjukon. A kezdetekben kísérleteztek különböző koncepciókkal, mára azonban letisztult, hogy mit szeretnek a vendégeik. A konyha bisztró jellegű ételekkel, erős alapanyag- és minőségfókusszal működik, a reggeli teltházat egyre inkább az egész napos forgalom váltotta fel. Este hétkor zárnak, a vacsorára nem fókuszálnak, ez a kezdetek óta nem változott.

Brassói / Fotó: Villa Bagatelle

„Pék kollégáink hajnalban dolgoznak, a Brótpékség hétköznap reggel hét órakor nyit, a Bistro nyolc órakor. Azaz igen korán indul nálunk a nap, és teljes lendülettel. Ahhoz, hogy ez a lendület egészen késő estig kitartson, egy olyan működésbeli váltásra lenne szükség, ami nem illeszkedik a jelenlegi koncepciónkba.”

Fotó: Villa Bagatelle

A jelenlegi villa komplexum részei abban is őrzik az épület történeti hagyományát, hogy más-más funkciót töltenek be. A földszinten a szintén 2010 óta működő Brótpékség található, melyben az elsők között lehetett kézműves péktermékeket beszerezni. Csupán két saját üzletükbe termelnek, és a kezdetektől szem előtt tartják, hogy a mennyiség nem mehet a minőség rovására. 2012-ben nyílt meg a Bagatelle Mom Park take-away üzletük egy második Brótpékséggel.

Spontán érésű feketeszezámos-olívás kenyér / Fotó: Villa Bagatelle

„Adalékanyagmentes kenyereket, péksüteményeket készítünk. Csák László pék- és cukrászmesterünk már a Villa Bagatelle tervezésekor jelen volt és a mai napig vezeti a műhelyünket. A kenyerek közül az Ardennert emelném ki, ez a kezdetek óta a legnépszerűbb termékünk, a péksütemények közül pedig a csokis csigatorony az örök kedvenc. A desszert vonalon a legtöbb vendégünk valószínűleg az ikonikus málnás opera szeletet kóstolta.”

A villa legfelső emeletén pedig van egy kis különterem, a Salon, ami a céges és családi rendezvényeknek ad helyet. Tavaly pedig a villa mellett megnyitották hat szobás boutique home-hoteljüket is, a Bagatelle Gardenhouset.

Fotó: Bagatelle Gardenhouse

„A Bagatelle Budapest máig családi vállalkozás, bár mára a kis csapatunk 70 fősre bővült, ami sokakat meglep, ennek az oka, hogy sok olyan kollégánk van, akivel a vendégeink nem találkoznak, de nagyon fontos szerepük van abban, hogy mindig ugyanazzal a magas minőséggel szolgálhassuk ki őket.”

Császormorzsa / Fotó: Villa Bagatelle

Wirtz Albrecht napi szinten vesz részt a Villa Bagatelle működésben. Felesége, Ágnes ma már a Világszép Alapítványon keresztül gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekekért dolgozik a mindennapokban, de a villa finom részletei még mindig az ő figyelmét tükrözik. Az Alapítvány és a villa között több ponton vannak kapcsolódások, közös projektek, így a két munka náluk időről időre összeér.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram