Hirdetés
Hirdetés

108 éves, jól érzi magát, és néha már reggel fél 8-kor kér egy pohár vörösbort

2022. február 28.
Az igazán szép kort megélt emberek jobb, ha hozzászoknak, hogy a fiatalabb generációk arról faggatják őket, mi a hosszú élet titka? A sajtóban rendre fel is bukkan egy-egy megmosolyogtató vallomás, legutóbb Nagy-Britanniából.
Hirdetés

Ha egy szépkorú (Magyarországon a 90. életévét betöltött) ember arról számol be, hogy ő a sok mozgásra, nagy alvásokra, húsmentes étkezésre, netán a sok hal- vagy gyümölcsfogyasztásra esküszik, azzal még nem szokás a címlapokra kerülni. Azzal viszont titkon talán mindnyájan rokonszenvezünk, ha egy 100 évet megért idős emberről kiderül, hogy közel sem folytat aszkéta életmódot.

Most a 108 esztendős Julia Iversont kapta fel a sajtó, akiről azt mesélik az idősgondozói, hogy olykor már reggel fél nyolckor kér egy pohár vörösbort. Nem mindegy persze, hogy milyen egészségi állapotban éri meg valaki az idős kort, de a lánya, Rosalind Barclay szerint "olyan fitt és erős, hogy az ember elfelejti, hogy ennyi idős. Gyönyörű a haja és gyönyörű a bőre."

Hirdetés

Julia Iverson Nagy-Britanniában, a cheshire-i Warringtonban él, a Brampton Lodge idősek otthonában. Az első világháború évében, 1914-ben született, vagyis mindkét világháborút és az 1918-as spanyolnáthát is túlélte, de immár a 100. születésnapja után is szépen vizsgázott az egészsége, ugyanis már kétszer is elkapta a Covidot.

https://www.instagram.com/p/CadG7nDoRxD/

Debbie Davison, a Brampton Lodge idősotthon vezetője Julia egy kis titkát is kikotyogta a helyi lapnak. "Minden nap szeret egy pohár vörösbort, néha már reggel fél nyolckor." Bár a vonatkozó tudományos kutatások egymásnak ellentmondó eredményekre jutnak, hallottunk már ilyet, hogy a hosszú élet titka legalább napi egy pohár vörösbor.

Julia kedvenc fajtái a Merlot és a Rioja, és

az idősgondozók azzal viccelődtek, hogy észreveszi, ha próbálják a bort felhigítani.

A férfimentes élet, mindennapi gin és a nyers tojás éltető ereje

A közel 96 esztendős, szellemileg teljesen ép, közfeladatait ma is ellátó II. Erzsébet angol királynő minden lépését figyeli a világ, napirendje pedig tartogat ínyencségeket. Néhány évvel ezelőtt az a hír járta be a médiát, hogy minden nap (!) fogyaszt egy kis gint, vörösbort és Martinit. Emellett köztudottan igen egészségesen táplálkozik, főétkezései alapja a hal vagy a csirke zöldségekkel, és soha nem eszik tésztaételeket vagy krumplit.

Emlékezetes a 109 esztendőt megélt skót Jessie Gallan vallomása, aki

minden nap egy tál zabkására és a férfimentes életre esküdött.

Öt évvel ezelőtti halálakor az olasz Emma Morano volt a legutolsó ember, aki a 19. században született. A fantasztikus kort, 117 esztendőt megélt hölgy egykori orvosára hallgatott, akinek tanácsára – koleszterinnel való ijesztgetés ide vagy oda – napi három tojást fogyasztott.

Nem is akárhogy, ugyanis két tojás nyersen evett meg reggelire, a harmadikat pedig omlettként ebédre.

Agnes Fenton Amerika New Jersey államában dolgozta ki a maga hosszú élet receptjét. Agnest megpróbálta az élet, 40 évesen ugyanis daganatot diagnosztizáltak nála. A tumor eltávolítása után (egy különös) orvosi tanácsra elkezdett minden nap három pohár sört elfogyasztani, a medicinaként alkalmazott sört pedig önkéntesen egy-egy korty skót whiskyvel is megtoldotta. A rendhagyó elixír végül egészen 112 éves koráig a napi rutinja része maradt.

Ezzel az írásunkkal nem a mindennapi alkoholfogyasztást népszerűsítjük, csupán azt szeretnénk megmutatni a diéták útvesztőinek korában, hogy milyen színes a világ.

A 105 éves hölgy és a "vicces" mazsola – tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram