Hirdetés
Hirdetés

Jó utat, Mastanamma! A 106 éves néni antifőzőshow-ját csak imádni lehet

2017. május 29.
Némán főz, nem szerepel a kamerának, sőt ha azt vesszük, hagyományos értelemben vett konyhája sincsen. Mégis élmény őt nézni – van olyan videója, amelyet már több, mint 3,5 millióan láttak.
Hirdetés

A neve Mastanamma. Kora: 106 év. A dél-indiai Andhra Pradesh-ben él, és mind a mai napig főz magára. A tradicionális indiai konyha kiváló ismerője, akinek néhány hónapja indult Youtube-csatornáját a dédunokája vezeti. Mastanamma már nem hall jól, de a látása kiváló – és hihetetlen jó erőnlétben van így, 106 évesen. (A videósorozat kezdetén még "csak" 105 éves volt.)

Hirdetés

A földön főz, a legtöbbször összekuporodva, csendben. Ősi módon, a szabad ég alatt, nyugodtan és módszeresen. Friss és eredeti alapanyagokból dolgozik, már csak a különleges helyi termények miatt is érdekes nézni, hogyan hámozza a jackfruitot vagy a palmyra nevű gyümölcsöt. A halon még pikkely van, és van, hogy a csirke is még élve kerül hozzá, amikor főzni kezd, és külön gyönyörűek a színes indiai fűszerek, zöldségek körülötte. Meglehetősen eszköztelen konyhájából kedvencünk az a talapzatra rögzített penge, amelyet kés gyanánt használ.

"Grandma" ritkán szólal csak meg, de annak súlya van. Az egyik főzés alkalmával például egyszer csak felkiált (persze csak felirattal értjük): "Hé, fiúk! Ne menjetek a rizsföldre, ha nem akarjátok megöletni magatokat. Nagy kígyók vannak arra."

2018-as frissítés: "Granny visszatérése" a csatornára:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram