Hirdetés
Hirdetés

10+3 vízparti étteremet, büfét mutatunk: high-end lángosok, klasszikus pesti elegancia, balatoni büféforradalom

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. július 27.
Egy nyáresti vacsora is jobban esik, ha nem a városi forróságban, hanem a víz mellett fogyasztjuk el. Fokozott az élmény, ha eleve a jól megérdemelt pihenésünket töltjük a tóparton, folyóhoz közel. Szükség van tehát biztos célpontokra, olyan éttermekre, büfékre, falatozókra, netán csárdákra, ahol nem érhet csalódás. A stabil gasztropontok mellett néhány pop-up újdonságot is elhoztunk, és próbáltunk minden műfajt megjeleníteni.
Hirdetés

Robinson Restaurant, Budapest, Városliget

Az étterem a Városligeti-tó szigetére épült és 1989 óta stabil pontja a budapesti gasztronómiának.  Az étterem László Árpád vezetésével immáron 31 éve igyekszik a vendégek kedvében járni, legyen szó egy randevúról, egy családi vacsoráról, vagy hozzájuk szervezett esküvői lagziról. Az emeleti steakhouse a húsimádóknak kedvez — említhetjük itt Dario Cecchini mester Josper sütőben, faszénen készült, különleges fiorentina T-bone steakjeit - de természetesen a tradicionális magyar fogások vagy épp az olaszos, könnyed tésztaételek sem hiányoznak a szezonálisan megújuló étlapról. A Robinson nappal is élmény, de este, a tükröződő fényekkel az igazi!

A Robinson Étterem esti fényeiben

BpBARbq Terrace, Budapest, Római-part

2020-ban nyílt meg a Római-part nyugodtabb részén a belvárosból már a barbecue mestereiként ismert Serényi Zsolt és Urbán Roland vízparti étterme. A „bulinegyedben” nagy sikert arató üzlet Duna melletti testvére is egyből felkapottá vált, hiszen a környezet nem is lehetne hívogatóbb, a Reuben szendvics, a Pulled Pork, az oldalas és a Monster Burger is ugyanolyan szuperek, mint amit megszokhattunk már a srácoktól. Frissítőik, koktéljaik támogatásával meglehet arra ösztönöznek, hogy egy egész napot eltöltsünk náluk a zöld övezetben, füstös húsok társaságában. 

Fotó: BpBarbq Terrace Facebook

BRKLYN Boat, Budapest

A BRKLYN Boaton pontosan azt kapjuk, amit korábban már megszokhattunk a belvárosi környezetben: vagány koktélokat, könnyen értelmezhető comfort food fogásokat, ami viszont új, az a panorámás naplemente, a Vár látványa és a Duna közelsége. A Spoon hajó kitűnő választás, hogy a kozmopolita BRKLYN Boat már első szezonját is sikerre vigye. A konyhafőnök Juhász Dániel, aki fogásaiban játszi könnyedséggel lavírozik a különböző nemzetek ízei között, bisztrós tálalásban. Vasárnapi brunch-ot is tervezhetünk hozzájuk. 

Fotó: BRKLYN

Platán Gourmet étterem és Bisztró, Tata

Tata festői város, megannyi látványossággal, Pesti István és a Platán jóvoltából pedig gasztronómiailag is fontos úticél. 2020-ban jelentős átalakuláson mentek keresztül, a járványhelyzet ellenére pedig végigvitték a két külön koncepció legaprólékosabb kidolgozását. A Platán Gourmet Étterem fine dining stílusban Pesti István szerzői konyhája, igazán magasra pozicionálva, míg szezonban a a tóparti bisztrózás is bisztosított a Restaurant & Café jóvoltából. Itt kötetlenebb, lazább hangulatra számítsunk, az öreg platánfa árnyékában, a vízparton. Süteményeik, fagylaltkelyheik is meggyőzőek.

Fotó: Platán Facebook

A Konyhám, Balatonfenyves

Szikra Gabi és párja, Renczés Gábor hosszú fővárosi vendéglátózás után döntöttek úgy, hogy inkább a Balatonnál próbálnak szerencsét. Balatonfenyves nagystrandján nyitott meg A Konyhám, Szikra Gabinak a vezényletével, akit a budai SzalonSpicc konyhájából is ismerhetünk. Nemcsak ebédre, de rögtön ébredés után is érdemes benézni, mert egy kiadós reggelivel kezdhetjük a napot. Hekket, lángost, palacsintát viszont itt hiába keresünk, helyettük az átlagos strandszintet messze felülmúló burgerek, tészták, sőt, még vegetáriánus és vegán ételek is megjelennek. Idén egy kis lounge résszel is készültek, és nagyobb hangsúlyt helyeznek a grillételekre.

Fotó: A Konyhám Facebook

HelloHal, Tiszaörvény

A HelloHal büfé a tiszarövényi kikötővel szemközt már évek óta stabil gasztropont a halételeket kedvelők körében. Az ötletgazda, Horváth Szabolcs a Magyarországon fellelhető édesvízi halakból készült fantáziadús fogásokkal és barátságos, ha kell edukatív kiszolgálással teremti meg a modern büfék-falatozók hangulatát.  Választhatunk halburgert, fish and chips-et, pontyropogóst, harcsawrap-et, és széles a streetfood szekció is, harcsából, pontyból, csukából vagy akár süllőből is. 

Fotó: HelloHal Facebook

Mala Garden, Siófok

A Mala Garden Étterem teraszáról emlékezetes kilátás nyílik a Balatonra, stílusukból kifolyólag pedig már-már tengerparti hangulatban költhetjük el az ebédet, vacsorát, vagy fogyaszthatjuk el a koktélokat a pihentető teraszon. Az étterem a hotel egzotikus kialakításához hasonló hangulatvilágot teremt, ez pedig üdítő a déli parton. A konyha nemzetközi jellegű, távol-keleti, mediterrán, sőt, akár magyaros ízek is megjelennek, de azok sem fognak csalódni, akik az egészségtudatosan élnek, hiszen salátákból és halakból is bőséges a választék. 

Fotó: Mala Garden Facebook

Rév Csárda, Érsekcsanád

A Baja-közeli, kis csárdába csak azok jutnak el, akik tudják mit kell keresni, hiszen nincs nagy hírverés körülötte. Tinusz Gábor tulajdonos lassításra sarkallja a vendégeket, hiszen itt az ételeké a főszerep, nem a habzsolásé. Az étlap szerencsére nem egy végtelen lista, a csárda elnevezés ellenére. Halételekért, és a tájegységre leginkább jellemző szerb fogásokért érkeznek a törzsvendégek. Halászlevük 50 percig készül, garantáltan nagyon friss, de a procedúra hosszára előre felhívják a figyelmet. Tényleg indokolt a piros partedli!

Fotó: Rév Csárda Instagram

Plage18, Tihany

A Plage18 strandja a Balaton egyik legszebb helyén, a Tihanyi-félsziget keleti partján üzemel. Egy füves-homokos strandos területből és egy magasra pozicionált éttermi részből áll. Ez utóbbi már a koncepció kialakításakor is nagy hangsúlyt kapott, strand nem lenne étterem nélkül, és vica versa.Ha fürdés közben a csipegetésnél jobban megéhezünk, rendelhetünk például halászlevet vagy hortobágyit is. Külön reggeli menüjük is van, vacsorára pedig háromféle degusztációs sorral készülnek. Az egésznapos beach élményhez jól jönnek a frissítő, hűs koktélok is, ezekből sincs hiány a Plage18-on. 

Fotó: Plage18 Facebook

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

A Zamárdi szabadstrandon fürdőzők szerencsések, hiszen a Tiki Beach Bisztró szakít a szokásos vízparti büfék hosszú évek óta változatlan választékával és hangulatával. Ételei, italai a legfrissebb válogatott alapanyagokból, helyben készülnek. A családiasan barátságos környezet megteremtése számukra a legfontosabb, ez nem az a hely, ahonnan minél hamarabb el kell oldalognunk a lángosunkkal — kényelembe helyezhetjük magunkat és élvezhetjük a Balatont, az ízeket és a minőséget. Családbarát hely, ahol gyereksarkot is kialakítottak. Bisztrófogásokban, burgerekben és pizzákban is jók. 

Fotó: Tiki Beach Bisztró Facebook

+3 szezonális, pop-up hely

Sok olyan megmozdulás van, amire télen nem lenne lehetőség, viszont a jóidőben a vendéglátóhelyek is szívesen hagyják el megszokott bázisukat és települnek ki akár a vízpartmellé is.

SHO Beach, MÁK-popup

A Lágymányosi-öbölben a nyár egyik legmenőbb budapesti projektje valósult meg: rendezett, szépen gondozott strandot alakítottak ki itt, SHO Beach néven. Strand nem létezik vendéglátás nélkül, ráadásul a 11. kerületi újonc rögtön egy nagyon biztos csapattal indított: Mizsei János és a MÁK legénysége fine dining gegekkel dobják fel a lángost, a hekket és a palacsintát. Csobbanni, sportolni és falatozni is érdemes feléjük kanyarodni. 

Costes Beach Club

Remek hétfői programot kínál a Lupa Beach nyári Costes kitelepülése, ugyanis a legtehetségesebb, legígéretesebb hazai séfek adnak exkluzív, megismételhetetlen vacsorát, nagyszerű áron (9900 forint/fő/3 fogás). A hétfői vacsoraestekről külön is szóltunk már, mivel az erős névsor mellett nem tudtunk elmenni: Rácz Jenő, Pohner Ádám, Bíró Lajos, Farkas Richárd, Tóth Szilárd és Mizsei János már főztek a Lupán, de az augusztusi névsorban megtaláljuk Mede Ádámot és Tiago Sabarigo-t is.

Zip’s Plázs, Mályi

A kisüzemi sörszférában is versenyképes sörcsap-kínálatuk a Zip’s törzsportfóliója, különlegesebb partneri gasztrosörök és az egyéb alkalmi, csak csapra készült főzetek csíphetőek el sokféle sörízléshez a Mályi Plázson. Ételek terén a slágertermék a persze lángos, azzal a küldetéssel, hogy felülmúlja a legjobb gyerekkori lángos-emlékeket. Olyan izgalmas feltétek közül is választhatunk, mint az asztalt paradicsom, a lazac, az érlelt sonka. Aki unja az olajban sült korongokat az kérhet debrecenit, gourmet hamburger menüt, de akár kukoricapelyhes bundás csirkét is. Ráadásul a fagylaltkínálatot a váci Mihályi Patisserie szolgáltatja.

Fotó: Zip's Plázs Mályi Facebook
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram