Hirdetés
Hirdetés

1000-ből a 4: magyar éttermek a La Liste legjobbjai között

2017. december 5.
A La Liste egy érdekes elgondolás szerint áll fel: összegyűjtik a világ különböző, elismert kalauzainak rangsorait, szakmai listáit, blogok értékeléseit, valamint vendégvéleményeit, majd egy algoritmus segítségével számítják ki a végleges "világlistát". A viszonylag friss, 2015-ben életrehívott kezdeményezés mögött egy nemzetközi csapat áll, és bár van zsűrije is, ők inkább csak felügyelik a lista eredményeit. A […]
Hirdetés

A La Liste egy érdekes elgondolás szerint áll fel: összegyűjtik a világ különböző, elismert kalauzainak rangsorait, szakmai listáit, blogok értékeléseit, valamint vendégvéleményeit, majd egy algoritmus segítségével számítják ki a végleges "világlistát".
A viszonylag friss, 2015-ben életrehívott kezdeményezés mögött egy nemzetközi csapat áll, és bár van zsűrije is, ők inkább csak felügyelik a lista eredményeit. A francia vonatkozás azért mégiscsak tagadhatatlan, elég csak az ezres lista első tíz helyezettjére pillantani, ahová például egyetlen olasz hely sem fért be; Massimo Bottura étterme, az Osteria Francescana is a 15. helyre szorult.
Japán viszont itt is, akár a Michelin-kalauzokban, elsöprő számú (134) étteremmel szerepel, őt követi a kontinensnyi Kína 123 hellyel, a harmadik legtöbb éttermet felmutató ország pedig Franciaország 118 listázott hellyel.
A csúcson továbbra is a Guy Savoy étterem áll Párizsból, ahogyan az előző évben is. Az értékelés 100 pontos rendszerben zajlik, Guy Savoy séf étterme a szédítő 99,75 pontot érte el. Egy ezres listán a tíz legjobb persze tényleg csak a jéghegy csúcsa, de íme:

Guy Savoy / La Liste press

  1. Guy Savoy (Párizs, Franciaország) 99,75 pont
  2. Le Bernardin (New York, USA) 99, 50 pont
  3. Kyubey (Tokió, Japán) 99,50 pont
  4. Alain Ducasse, Plaza Athénée (Párizs, Franciaország) 99,25 pont
  5. Restaurant de l'Hôtel de Ville (Crissier, Svájc) 99,25 pont
  6. Eleven Madison Park (New York, USA) 99,25 pont
  7. La Vague d'Or (Saint-Tropez, Franciaország) 99,00 pont
  8. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország) 99,00 pont
  9. Martín Berasategui (Lasarte-Oria, Spanyolország) 99,00 pont
  10. The French Laundry (Yountville, USA) 99,00 pont

Ahogyan tavaly, úgy idén is négy hazai étterem szerepel a listán.
A 2016- végén közzétett, tavalyi listán az Onyx, a Costes, az Olimpia és az Anyukám Mondta étterem fért be a világ legjobbjai közé. A 2018-as La Liste-en az Olimpiát a Borkonyha váltotta:

Costes 81.75
Onyx 80,50
Borkonyha 80,50
Anyukám Mondta 80,00

Egyértelműen a lista második felében tartózkodunk mind a négy magyar helyezettel, ez mégis óriási dolog, ha belegondolunk, honnan indultunk, és meddig értünk el kevesebb, mint két évtized alatt. Ahogyan Hamvas Zoltán fogalmazott nemrég:

"...nekünk azt kell néznünk, hogy hol tartottunk húsz éve, tíz éve és most. Óriási utat tettünk meg."

Olvasta már korábbi cikkünket?
Egy gasztroút, sok-sok gondolat – Széll Tamással és Hamvas Zoltánnal
 A teljes 2018-as lista itt elérhető.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram