A Bomboniera olasz, magyar és osztrák desszertjeiről egyaránt híres. Egészen az 1836-os nyitás óta készülnek itt magyar receptek? Mesélj a hely történetéről!
Giuseppe Faggiotto: A Bomboniera cukrászdát egy zsidó család alapította 1836-ban. 2019 óta mi, a Faggiotto család, vagyunk a tulajdonosok.
Kezdetben különféle édességeket és süteményeket készítettek, később pedig kifejezetten osztrák-magyar sütemények kerültek az étlapra, amit egy Budapestről felkért magyar cukrászmester szakértelme és hozzáértése gazdagított.
Ez egészen a második világháborúig így ment, amikor a zsidó tulajdonosokat emigrációra kényszerítették, és a cukrászdát a magyar cukrász kezében hagyták. A magyarok – először az apa, majd a fia – folytatták a hagyományt egészen 2000-ig.

Olyan tradicionális magyar desszerteket kínáltok, mint a Rigó Jancsi, az Eszterházy- és a Dobostorta. Mindig a hagyományos recepteket követitek, vagy adtok hozzá egy kis olasz csavart?
Így van, a Rigó Jancsi, az Eszterházy- és a Dobostorta mind szerepel az étlapunkon, és hűek maradtunk az eredeti receptekhez.
Még ma is használunk egy 100 éves receptkönyvet, ami a második világháború előtti Bomboniera magyar cukrászmesteré volt. A Rigó Jancsi és a Dobostorta a legkelendőbb desszertjeink közé tartoznak.
Januárban vettétek át a Rosa di Cristallo-díjat Triesztért tett munkásságotokért. Gratulálok! Mi volt a legemlékezetesebb szakmai, illetve vendégvisszajelzés, amit valaha kaptatok?
A legszebb dolog a Bomboniera kapcsán, hogy a cukrászdában gyakran látunk három generációt együtt, és olyan családokat, akik több mint 80 éve ugyanazokat a süteményeket rendelik karácsonyra vagy születésnapi ünneplésre.
A Rigó Jancsi, a Dobostorta, a Lettere d’amore, a Presnitz, a Putizza és a Pinza mind ismerős nevek a trieszti otthonokban, ahol ezek a finomságok fontos pillanatokhoz kötődnek, amikre szeretettel emlékeznek – legyen szó új családtag érkezéséről, születésnapról, esküvőről, vagy akár egy egyszerű vasárnapi sétáról.

Számunkra a két legkülönlegesebb időszak egyértelműen a karácsony és a húsvét. Olyankor mindig hosszan kígyózik a sor a cukrászdánk előtt. Ennek talán az a legkülönlegesebb része, hogy a kreativitásunkkal és a termékeinkkel együtt ünnepeljük a vendégek meghatározó pillanatait. A gyerekeket különösen megható látni, ahogy mosollyal az arcukon, csillogó szemekkel nézik a karácsonyi kirakatot.
Emellett több szakmai kitüntetést is kaptunk, de az egyik legmeghatározóbb a Rosa di Cristallo-díj volt, amit azok vehetnek át, akik kiválóságot adnak a városnak. Egy másik nagyon fontos elismerés, hogy a Bombonierát tavaly az olasz Kulturális és Művészeti Minisztérium nemzeti kincsnek nyilvánította.
Mit jelent számodra, hogy családi vállalkozásként üzemeltek, és mellette mekkora csapattal működtök?
A csapatunk 110 tagot számlál, akik a Caffè degli Specchi, az Antico Ristorante Tommaseo, a Bomboniera és a Peratoner cukrászdában dolgoznak. A családunk minden egyes nap vállvetve együttműködik a munkatársakkal. Az, hogy családként közösen tevékenykedünk, a legfontosabb tényező abban, hogy az ágazat egyik legjobbja lehetünk.

A magyar desszerteken túl például a Presnitz is a legkelendőbbek közé tartozik. Megosztanál velünk néhány titkot a receptről?
A mi titkunk egyértelműen a fatüzelésű kemencénk, amiben 1836 óta sütjük a süteményeinket. Sem használni, sem karbantartani nem egyszerű (és nem is gyors) egy 188 éves kemencét, de kétségtelenül különleges ízt ad a briósainknak, a Presnitznek, a Pinzának és a Putizzának.
Az ízek mellett a vendégek gyakran dicsérik a cukrászda belső tereit, hangulatát is. Hogyan képzeljük el a Bomboniera atmoszféráját?
A Bomboniera tipikus osztrák-magyar cukrászda, ami szecessziós stílusban épült, és több mint egy évszázadon át érintetlen maradt. Olyan érzés, mintha megállt volna az idő. Minden egyes kis sarka ugyanaz, mint 1836-ban.
Semmi sem változott: a fatüzelésű kemence (ami az olasz cukrászdák egyedi jellegzetessége), a receptek és az atmoszféra mind-mind ugyanazok maradtak. Aki végigsétál Trieszt utcáin, a Bombonierába betérve megtapasztalhatja a 19. század hangulatát, ami egyszerre varázsolja el a szemeit és az ízlelőbimbóit.
Helyiek, magyarok és a világ minden tájáról érkező utazók is betérnek a Bombonierába. Mi a küldetésed azzal, hogy ezeket a történelemben gyökerező ízeket megoszd velük?
A Bomboniera Olaszország legszebb cukrászdái közé tartozik, maga a történelem, nagy T betűvel. A kemény munka és a szenvedély megmutatkozik abban az ősi pompában, ahol az osztrák-magyar és a trieszti történelem összefonódásából megszülettek a 100 éves receptek egyedi ízei. Küldetésünk, hogy a Bomboniera ugyanolyan maradjon, mint amilyen mindig is volt.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.