Hirdetés
Hirdetés

A divatot felrobbantja – és a gasztronómiát? A ruhákon túl is üzent a MET Gála

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. szeptember 17.
100%-ban növényi alapú menüsort kínáltak az idei a MET Gálán.
Hirdetés

A MET Gála a divatvilág Oscar-díj átadója. Ezen az estén, összegyűlnek a tervezők, a modellek, a hollywoodi sztárok és az év legmutatósabb megjelenéseiben vonulnak fel a Metropolitan Művészeti Múzeum vörösszőnyeges lépcsőjén. A mára tradícióvá vált nagyszabású adománygyűjtő eseményt minden év május első hétfőjén rendezik meg-mely hagyománytól eltértek az utóbbi két évben-a MET Divat Intézetének javára.

Az első gálát 1948-ban tartották, hogy pénzt gyűjtsenek az újonnan alapított Divat Intézetnek és egyben megnyissák az éves kiállítását. Ez egy egyszerű éjféli vacsora volt, amire a jegyek csupán ötven dollárba kerültek. A Vogue egykori főszerkesztője, Diana Vreeland nyomán vált 1973-tól a MET Gála fényűző társadalmi ünnepséggé, funkciója azonban azonos maradt a korábbiakkal. Az éves kiállítás tematikája- amely idén „Amerikában: A divat lexikona” fantázia nevet kapta-adja az inspirációt az esemény hivatalos viseletéhez, így a vendégek eszerint kell, hogy öltözéket válasszanak. A gálát széles körben a világ legkiemelkedőbb és legexkluzívabb társadalmi eseményének tekintik. Egyben ez az egyik legnagyobb adománygyűjtő est is New Yorkban.

Hirdetés

Az utóbbi időben az esemény egyediségének megőrzése érdekében szigorú szabályozást vezettek be a közösségi média gála alatti használatára, amelyet nem csak a személyzet, de a sztárok is kötelesek betartani. Az utóbbi évek nagy változásai közé tartozik, hogy tavaly a járvány miatt lefújták MET Gálát, idén pedig május helyett inkább szeptemberben tartották meg. Emellett az idei téma jelenti az első két részes kiállítást, melynek folytatására 2022 tavaszán kerül sor. A két kiállítás a modern amerikai stílussal, a sokszínűség és a befogadás kérdéseivel foglalkozik.

Az olyan színvonalas társadalmi események, mint a MET Gála, a Golden Globe, vagy az Oscar-díjátadó sok mindenben ragaszkodnak a már bevált formulákhoz. Így a legtöbb rendezvényenek szigorú ütemterve van, alkalmazkodni kell az előírt viselethez, és a vendégek klasszikus cateringben részesülnek. A MET Gála menüi az utóbbi években nem nyújtottak túl nagy meglepetést, a vendégek pontosan azt kapták, ami egy 151 éves múzeum estjén elvárt az Upper East Side-on. 2018 -ban például az ültetett vacsoráról Olivier Cheng gondoskodott, akit jól ismer a manhatteni elit.

Hirdetés

A világ azonban rohamosan változik, amit nem hagyhattak figyelmen kívül a nagy díjátadó körök sem, akik minden évben egy adott tematikát szabnak meg az ellátás tekintetében az aktuális díjszezon idejére. Tavaly a növényialapú konyha volt a befutó. Joaquin Phoenix javaslatára a Golden Globe és az Oscar Gála is teljesen vegán menüt kínált, majd a Governors Ball is csatlakozott hozzájuk, bár itt csak 70% -ban volt növényi alapú a választék.

Mivel a MET Gála elmaradt a tavalyi évben, így a rangos esemény idén csatlakozott az új étkezési trendhez. Ez a lépés jelentős változást jelentett a szeptemberi rendezvényen az eddigiekhez képest. Az estre Marcus Samuelsson más tehetséges szakácsokkal alkotta meg a teljes egészében vegán menüsort. Fariyal Abdullahi, Nasim Alikhani, Emma Bengtsson, Lazarus Lynch, Junghyun Park, Erik Ramirez, Thomas Raquel, Sophia Roe, Simone Tong és Fabian von Hauske mind olyan recepttel járultak hozzá az eseményhez, amely tükrözi az amerikai konyha egyediségét.

A vegán kínálat melletti döntés tükrözi a tendenciát, amely megfigyelhető az új modern amerikai ízlésen. A nívós éttermek világszerte kísérleteznek a 100%-ban növényi alapú menükkel, így a változás valójában már egy ideje érezhető az egész iparágon belül és nemcsak ínyencek körében.

Samuelsson reméli, hogy a MET Galán felszolgált menüsor egyben vitaindító is lesz. A rendezvényen az eddigiektől eltérően ambiciózus szerepet szánnak a későbbiekben is az ételeknek. Hiszen eddig a vörösszőnyeges eseményekre nem volt jellemző, hogy a résztvevők degeszre ennék magukat, bármilyen ínycsiklandó vagy fenntartható fogásokról is legyen szó. Az estek fő célja a kapcsolatépítés, így a társalgás mellett eltudnak fogyasztani egy-egy falatot, de senki sem engedheti meg magának, hogy jóllakottan hátra dőljön a székében a vacsora végeztével. Természetesen mindig vannak olyanok is, akik bármilyen elegáns alkalomról is legyen szó komfortosabban érzik magukat, ha biztosak lehetnek benne, hogy van mihez nyúlni, ha megéheznek: így vonult be a táskájában csirkével Tiffany Haddish is a 2019-es MET Gálára. A vegán fogások sem nyerték el mindenki tetszését páran hörcsög ételhez és börtön koszthoz hasonlították a növényi alapú ételeket.

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram