Hirdetés
Hirdetés

10 újabb bor gyarapodó kollekciónkba - Tartsunk belőlük otthon egy-egy palackkal

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 24.
Korábbi cikkünkben összeszedtünk 12+1 olyan bort, amikről azt írtuk, hogy mindig jó, ha van éppen otthon. Ezekből magabiztosan választhatunk bármilyen alkalomra. Mivel azonban a borok világa kimeríthetetlen és előző listánkkal éppen csak a felszínt karcolgattuk, összeszedtünk néhány újabb fajtát és stílust, ami egyre gyarapodó gyűjteményünkben szintén helyet kaphat.
Hirdetés

Chenin Blanc

Konstantin Baum Master of Wine egyszer úgy fogalmazott, a chenin blanc az a lány a buliban, aki még csak nem is sejti magáról, milyen gyönyörű. A chenin blanc rendkívül széleskörűen felhasználható és felhasznált fajta. Használják pezsgőkészítéshez, készülhet belőle csontszáraz vagy magas cukortartalmú bor is, gyakran házasítják más fehérszőlőkkel. Éppen ennek a sokoldalúságnak köszönhető, hogy a chenin blanc-t leginkább a tömegtermelésben előállított borok alapanyagaként hasznosítják, pedig a túlterhelt ültetvényekről szüretelt szőlő igen magas savtartalmú, jellegtelen bort ad. Ha azonban szakértő kezek nyúlnak hozzá, a chenin blanc nagyon hosszan érlelhető, jellegzetes aromájú bort ad. Nem kirobbanó gyümölcsöket, inkább visszafogott, kajszibarackra, vizes kövekre emlékeztető aromákat lehet találni benne, szénára, méhviaszra emlékeztető jegyekkel kísérve. Listánkon ez utóbbi változat számára tartjuk fenn a helyet.

Grüner Veltliner

Hazánkban zöldveltelini néven fut, de világ grüner veltliner néven ismerte meg és Ausztriához köti ezt a fajtát. Nem véletlenül, az utóbbi évtizedek nagy osztrák sikersztorija a zöldveltelini története. A korábban asztali bornak, vagy folyóbornak elkönyvelt fajta az elmúlt évek alatt gyakorlatilag újjászületett. A rajnai rizlinghez hasonló savszerkezettel bíró szőlő ma már hosszan eltartható, sokrétű borokat ad.

Jellegzetes aromavilágában mineralitást, fehér húsú barackot, zöldfűszereket, és igen gyakran a fajtára nagyon jellemző fehérbors illatát fedezhetjük fel. Kremstal, Kamptal vagy Wachau régióit érdemes felfedezni.

Picpoul de Pinet

Egy igazi különlegesség, Languedoc egyik legősibb fajtája a picpoul, vagy régiesen piquepoul. Ezt a fehérszőlőt leginkább rizlinghez, vagy furminthoz lehetne hasonlítani, de van benne valami semmivel sem összetéveszthető sós karakter, ami igazán különlegessé teszi. Ez köszönhető az ültetvényeknek otthont adó meszes-krétás talajnak, illetve a szőlőt állandóan simogató sós, tengeri szélnek. Igazi tengerparti, nyári bor. Próbáljuk ki jól behűtve, halételek mellé, és ha éppen osztrigához keresnénk tökéletes kísérőt, ne kutassunk tovább! A Picpoul de Pinet egyre népszerűbb, amit jól mutat az a tény is, hogy 2013 óta eredetvédett besorolású terméknek minősül. 

Grenache

A grenache szerepe korábban nem terjedt sokkal tovább a Dél-Rhône régió vörös házasításainak egyik alapanyagánál. Ez a szőlő adja a gerincét a legendás Chateauneuf-du-Pape házasításnak, ám az 1990-es évektől kezdve folyamatosan építette a saját, önálló hírnevét is. Amikor a világ érdeklődése a fűszeres, magas alkoholtartalmú, zamatos vörösborok felé fordult, eljött a pillanat a grenache számára is, hiszen ez a szélsőségeket jól tűrő fajta megfelelő hozamkorlátozás mellett képes nagyon komplex, kifejezetten epres-gyümölcsös, és alacsony tannintartalmának köszönhetően nagyon jóivású vörösborokat adni. 

Spanyolországban garnacha néven találhatjuk meg, sokáig az ország legnagyobb mennyiségben telepített fajtája volt (amíg a tempranillo meg nem előzte). Érdemes kipróbálni mind a francia, mind pedig a spanyol változatot, sőt, figyelemre méltó kísérleteket végeztek az Egyesült Államokban, és kifejezetten izgalmas borok érkeznek Ausztrália öreg tőkéiről is.

Kékfrankos

Az igazi középeurópai vörös, a kékfrankos hazánkban is az egyik legsűrűbben ültetett, legnépszerűbb fajta, önállóan iskolázva, házasítva is gyakran találkozhatunk vele. A kellemesen fanyar, tökéletes bisztróbor. E kézenfekvő magyar változat mellett azonban érdemes megfigyelni, hogy nyugati szomszédunk mit kezd ezzel a középkategóriában kissé megragadni látszó fajtával. Az osztrák blaufränkisch stílus képviselői között kincsekre bukkanhatunk. A koncentrált, feketemeggyes, finoman fűszeres borok izgalmas, újszerű megvilágításba helyezik ezt a számunkra már ismerős fajtát. Több van ebben a fajtában, mint amit elsőre gondolnánk, hozzáértő kezek pedig elő tudják csalni a benne rejlő értékeket.

Malbec

A Franciaországban őshonos szőlőfajta, ami aztán az Újvilágban talált igazi otthonra. A vastag héjú malbec az öreg kontinens borús ege alatt nehezen tudott beérni, kesernyés, tanninosan fanyar bora pedig nem ütötte ki a népszerűségi mutatókat. Az argentin napfény alatt aztán végre ki tudott bontakozni, és olyan arcát mutatta, amire az egész világ felkapta a fejét. Szedres-faepres, intenzíven gyümölcsös és fűszeres bor vált belőle az Andok lejtőin. Készítik acéltartályban, hogy friss, gyümölcsös élményt adjon, de érlelik fahordóban is, hogy összetettebb, fűszeresebb bor váljék belőle. Az argentin konyha tökéletes kiegészítője, „folyékony steak”.  A mai napig készítenek belőle bort őshazájában, a francia Cahors-ban, ezek a borok kellemesen fanyarok, erősebb savakkal, mineralitással. Izgalmas, érdekes borok, de messze nem olyan szerethetők, mint Argentínába elszármazott testvéreik.

Nebbiolo

Piemont büszkeségégeinek, a Barbaresco és Barolo borok alapanyaga a nebbiolo. Nagyon korán fakadó és nagyon későn beérő, sok törődést, kiemelt dűlőket igénylő szőlőfajta. A hosszabb érés azonban nagyobb beltartalmat is jelent, ha sikeresen beérik, a nebbiolo a világ egyik legösszetettebb, leghosszabban érlelhető vörösborát adja. Jellegzetessége halvány, téglavörös színe, aminek láttán első pillantásra nem is feltételeznék azt a komoly beltartalmat, amit egy pohár Barolo, vagy Barbaresco képes nyújtani. A borok csak hosszú, hordóban és palackban töltött érlelési idő után kerülhetnek ki a piacra, ennek köszönhető azonban az is, hogy mire a poharunkba kerül, egy rendkívül rétegzett, összetett, hihetetlen egyensúlyt mutató borral fogunk találkozni.

Szarvasgomba és fekete csokoládé, aszalt szilva és kátrány, fűszerek és erdő, gombák és avar, bőr és ibolya, egy valódi, érett Barolo semmihez sem fogható élmény.

Ennek köszönhetően az ára sem alacsony, de nagyszerű, és nagyon hasonló példákat találhatunk, ha a szomszédos Barbaresco borai között keresgélünk. Fogyasszuk vadhúsokhoz, gombás rizottóhoz, vagy csak úgy, magában. Válasszuk különleges alkalomra, de abban is biztosak lehetünk, hogy ha hétköznap nyitunk ki egy palackkal, az a nap ünnepnappá válik. 

Mencía

A spanyolországi Bierzo régió jellegzetes fajtája, afféle rejtett kincs, hiszen mennyiségben összehasonlíthatatlanul kevesebb készül belőle, mint a legnépszerűbb tempranillo fajtából. Ha azonban a minőség felől közelítjük meg a kérdést, a mencía egyértelműen érdemes lehet a figyelemre. A meredeken lejtő, de hihetetlen látványt nyújtó palás lejtőkön hagyományosan bakművelésű tőkéken terem a fajta. Korábban nem tartották nagyra a benne rejlő lehetőségeket, egyszerű, gyümölcsös, üdítően frissítő vörösbor készült belőle. Egyre növekvő népszerűsége mögött azonban egy másfajta stílus áll. Az új stílusban készített mencía összetett, élénken gyümölcsös-virágos, ásványos-fűszeres, hosszan érlelhető bor. Ezt a stílust azonban a borvidéken még csak kevés borász műveli, még mindig nagyon sok a kevésbé szerethető, középszerű mencía, érdemes az újító szándékkal elkészített, különleges tételeket levadászni.   

Primitivo

Észak-Olaszország után irány a csizma sarka. A primitivo igazi dél-olasz bor, kevesebb tanninnal és savval, de rengeteg érett gyümölccsel és bársonyos ízvilággal. A szőlő az egyik legkorábban érő fajta a borvidéken, neve is a „primo” szóból származik, ami „elsőt” jelent. Különlegessége, hogy a fürt szemei nem egyforma gyorsasággal érnek be, előfordul, hogy szüretkor egy fürtön megtalálhatók a még kissé zöldes, magas savú éretlenebb szemek, a tökéletes állapotú bogyók, és az összetöppedt, rendkívül magas cukortartalmú szemek is. A borásznak így nagyon gondosan kell kiválasztani a szüret időpontját, illetve azt, hogy melyik bogyóból mekkora mennyiség kerüljön a prés alá, hiszen a különböző szemek különböző irányokba vihetik a készülő bor stílusát. Ugyanez a fajta az Egyesült Államokban zinfandel néven található meg, de listánkon ezt a helyet a klasszikus, olasz változatnak tartjuk fent.  

Gamay

Beaujolais ikonikus fajtája, más borvidéken nem is ad kiemelkedően jó borokat. Beaujolias gránitdombjain azonban több arcával is találkozhatunk. Megjelennek itt a komoly, dűlőválogatott, tölgyfahordóban érlelt, hosszan eltartható változatok, a Beaujolais Cru komolysága azonban össze sem hasonlítható a gamay legismertebb borával, a borvidék legnépszerűbb termékével és állócsillagával, a Beaujolais nouveau-val.

A világ leghíresebb újborát augusztus végi, szeptember eleji korai szüret után gyorsan erjesztik és préselik. Különleges eljárással készítik, az úgynevezett „szénsavas-maceráció” során az erjedés a szőlőbogyón belül indul el, ennek köszönhetően pedig megőrződnek a gamay hihetetlenül intenzív, gyümölcsös ízei. És ez az, aminek a bor a népszerűségét is köszönheti, kirobbanóan gyümölcsös, vidám, egyszerű, de nagyszerű. A Beaujolais nouveau céljai között nem szerepel a komplexitás, a hosszan eltarthatóság. Az újbor fogyasztása vidám alkalom kell, hogy legyen, ünnep minden évben. A Beaujolais nouveau jellegzetessége, hogy legkorábban mindig csak a futó év novemberének harmadik csütörtökén kerülhet forgalomba. Világszerte ekkor szabad csak kinyitni a ládákat, felbontani a palackokat. Ez a nap Franciaországban ünnepnap, plakátok hirdetik a jó hírt: „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”

Megérkezett az újbor! Kóstoljuk meg idén mi is, enyhén behűtve a bort, baráti társasággal, ünnepeljük a szüretet, a bort, az életet!

Arra azonban figyeljünk, hogy a Beaujolais nouveau csak rövid ideig legyen része gyűjteményünknek, hiszen a legtöbb termelő figyelmeztet, a bor hamar elveszíti frissességét, és jellegzetes aromáit, azt tanácsolják, hogy az év végéig, de legkésőbb húsvétig fogyasszuk el az aktuális évjáratot! 

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram