Hirdetés
Hirdetés

Szinte biztosan belefutottunk mostanában a franciás hangzású casserole [kaszrol] kifejezésbe. A hideg idő beálltával ugyanis különösen megszaporodnak a casserole receptek a gasztroblogokon és -magazinokban. De mi is a casserole pontosan?
Az elnevezést többféle értelemben is használják, ráadásul sok étel kísértetiesen hasonlít hozzá, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje egy kicsit rendet tennünk casserole-fronton!

Casserole: szűkebb és tágabb értelemben

A francia casserole szó eredetileg vasból készült edényt jelentett. A jelentés azonban idővel már sokkal inkább a benne készült ételre vonatkozott, az edény anyaga pedig másodlagossá vált. A modern casserole műfajába gyakorlatilag minden sütőben készült egytálétel belefér. E tágabb definíció szerint tehát casserole-nak számít a mi rakott krumplink, a rakott káposztánk vagy a rakott karfiolunk is, az olaszok lasagnéja, a népszerű amerikai comfort food, a sajtos makaróni, a görög muszaka, vagyis a rakott padlizsán, valamint az angolok tálban sült pitéi is. Mivel a casserole meglehetősen képlékeny műfaj, az édességek irányába is elmozdulhatunk: akár ide sorolhatjuk a máglyarakást, illetve a felfújtakat is.
Olvasta már cikkünket a témában? Az angol konyha szerethető oldala: a húsos pite

Az egytálételek népes családja

A casserole-ok közeli rokonságot mutatnak a csőben sült, vagy más néven gratinírozott (au gratin) ételekkel. A csőben sütés esetében, mint tudjuk, szó sincs csőről: a kifejezést azokra az ételekre használják, amelyeknek a tetejét a sütőben aranybarnára sütik. Ahhoz, hogy a teteje ropogósra piruljon, többnyire sajtot, vajat, zsemlemorzsát vagy tojást tesznek rá.

Mivel a casserole ételeket ily módon is elkészíthetjük, a két műfaj között sok az átfedés.

A különbséget mégis úgy ragadhatnánk meg a legjobban, hogy az au gratin eljárással készült ételek tetején minden esetben van egy réteg, ami a sütőben szép aranybarnára pirul, a casserole-ok esetében azonban nem feltétlenül.

A sok szempontból hasonló pörköltektől, raguktól és levesektől pedig leginkább az különbözteti meg a casserole-t, hogy nem a tűzhelyen, hanem a sütőben készül, jellemzően kevesebb szafttal.

Shakshuka casserole

Hibrid variációk is felmerülhetnek. A franciák világhíres marhahúsos egytálétele, a vörösborral sülő  bœuf bourguignon például hagyományosan nem casserole, de akár akként is értelmezhető. Vagy például az izraeli lecsónak, a shakshukának is létezik casserole verziója (képünkön).

Bátran improvizáljunk!

Bár sok casserole receptje aprólékosan kimunkált – gondoljunk csak a lasagnéra –, a tág műfaji keretek azt is lehetővé teszik, hogy otthon akár öt-tíz perc alatt össze tudjuk dobni. A hűtőben talált maradékok is remekül felhasználhatók egy spontán megalkotott casserole-hoz.
Az alapanyagok terén egyáltalán nincs megkötve a kezünk: a többnyire krumpliból, rizsből vagy tésztából álló alap mellé hús, hal, illetve zöldségek kerülhetnek, de egyes tengerparti országok polippal, rákkal is készítik. Temérdek vegetariánus és vegán casserole recepttel is találkozhatunk, hiszen ez tényleg egy olyan műfaj, ami ha kellően szaftos és ízletes összetevőkből áll, a hús könnyen nélkülözhető belőle. A teendő tehát annyi, hogy a nyers vagy előfőzött hozzávalókat fedő nélküli, hőálló tálban, nem túl magas hőfokon összesütjük.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS