Hirdetés

A Tokaj-Hegyalja borvidék középpontja egyértelműen Mád: nem csak a borok, de az elképesztő hangulatú és látványú falu is vonzza az embereket. Az utóbbi néhány évben a mádi gasztronómia is erőre kapott, és most a turizmus is fellendülni látszik: a Percze dűlő lábánál nyílik turisztikai- és élményközpont Szepsy Kinga és férje, Tatárka József vezetésével.

Hirdetés

A Percze Élményközpont nagy volumenű kezdeményezés: egyszerre turisztikai központ, étterem és wellness. Szepsy Kinga mesélte el, mi volt a koncepciójuk és miket terveznek a januári indulás után.
fotó: facebook.com/perczeelmenykozpont
fotó: facebook.com/perczeelmenykozpont
A Percze a borvidék legjobbjait gyűjti össze a boroktól a borecetig és a vadakig. Turisztikai szempontból minden adott: Mád, a táj, a dűlők, az elképesztő látvány, a zöld, a nyugalom. Ide szerveznek majd túrákat, amelyeket eleinte Kinga fog vezetni, mivel a vidék, a történetek, a szőlő, a kőzetek a vérében vannak, de a csapat tagjait is folyamatosan képzik a dűlőtúrákra és borkóstolók lebonyolítására – Tatárka Flóra, József lánya is velük dolgozik. Nemcsak gyalog lehet a dűlőkben mocorogni, a Perczét egész komoly járműparkkal erősítik: elektromos, környezetbarát túraeszközöket lehet bérelni, sőt, vízi sportokra is készülnek.
Mád az utóbbi években kultikus hely lett, és ez nem csak a boroknak köszönhető. Adott egy apró falu, ahonnan a legjobb fehérborok jönnek, ahol mindenki ismeri a dűlők nevét és történetét. Mád lassan egy fogalommá, egy branddé vált, a pincetúrák mellett a gasztronómia is óriásit fejlődött, így a térségben már nem csak Encs vagy Debrecen jelent opciót, ha jót akarunk enni.
Mádhoz képest elsőre nagy falatnak tűnik, de a csapat hozza azt a maximalizmust, lelkesedést és nyitottságot, amitől működőképes lehet egy ilyen kicsi faluban egy ekkora álom megvalósítása. Ahogy vezet Kinga Mádon, minden szavából érződik, hogy ez nem csak munka, hanem igazi hivatás is számukra: olyan környezetbe született, ami egyszerre inspirálja újításra, de a hagyományokhoz és a természeti értékekhez is ragaszkodik. Igazi szerelem ez nekik.
Az étterem és a vendéglátás legalább olyan fontos a csapatnak, mint a dűlők és a borok. Az étterem séfje Cetner Attila, aki a vidéki gasztronómia egyik legkiemelkedőbb alakja. A cél az, hogy a konyha egy családias, hagyományos ízvilágot nyújtson modern elemekkel. Leginkább a bisztrókonyhához hasonlítható, könnyen értelmezhető ételek lesznek, egy kis csavarral.

Őszi Percze
Őszi Percze

Az étlap nagy hangsúlyt fektet a vadakra (amelyek a Mád környéki erdőkből származnak), így a fácán, a vaddisznó és más vadak biztosan megjelennek majd. Saját szarvasmarha- és kecskeállomány, valamint a halastó halállománya, a környékről származó tanyasi szárnyasok látják el az éttermet, zöldségekből is igyekeznek saját termesztésűt felhasználni, ezzel is megmutatva a térség adottságait.
A kávét a debreceni kávéguruval, Tóth Gáborral egyeztették, a borok természetesen Szepsy borok lesznek, de a bodrogkeresztúri Borecet Művekkel is szorosan együttműködnek: állítólag a gyümölcsecetekből készül a legjobb limonádé, amihez még cukrot sem kell adni – egyszerre ad savasságot, édes és erőteljes gyümölcsízt. A belső teret az Atelier Architects csapata tervezte, Ipacs Géza a kiegészítő látványelemekért felelt (mint a falon futó szőlőlevelek), úgyhogy a Percze mindent magába foglal, ami borvidék esszenciáját adja.
500 tő levendula mellett érünk fel a Percze lábához. Miért nem szőlő? -Mert a szőlő nem játék! - mondta Szepsy István
500 tő levendula mellett érünk fel a Percze lábához. Miért nem szőlő?
-Mert a szőlő nem játék! – mondta Szepsy István

A tesztüzem novemberben kezdődik, januártól pedig hivatalosan is elindul a Percze a túráival, piknikkel, ötfogásos étlappal és a kötelező vasárnapi húslevessel, ami Szepsy Kinga szerint a legfontosabb családi esemény. Családias, megnyugtató környezet, gyönyörű vidék és ígéretes konyha: drukkolunk a Perczének.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS