Hirdetés

Különböző ázsiai nemzetek éttermeiben járva megfigyelhettük, hogy nem mindenhol egyformák az evőpálcikák. A Quartzy videójában Edward Wang kultúrtörténész felvázolja, hogy miben is különböznek egymástól a japán, a kínai és a koreai evőpálcikák.

Hirdetés

Nemrég már sorra vettük, hogy mi az, amit semmiképpen ne tegyünk (Japánban) az evőpálcikánkkal – néhány eszement, jellemzően turistahúzást is ismertettünk. De miben különbözhetnek egyáltalán az európai szemnek elsőre egyformának tűnő pálcikák?

Richard Nixon egy hivatalos vacsorán Pekingben 1972-ben (Kép forrása)

Olvasta már cikkünket az evőpálcika-etikettről? Japán pálcikaetikett: ezt mind ne tegyük!

Kínai pálcikák – hát, ezért hosszabbak

A kínai pálcikák jellemzően hosszabbak, és a végük nem olyan hegyes, mint a japán pálcikáké. Ennek egyik oka, hogy a kínai pálcikákat hagyományosan nem csak evéshez, hanem főzéshez is gyakran használják: megkeverik velük a tésztát, felverik velük a tojást, illetve forró olajba is könnyen belehelyezhetünk a segítségükkel a sütnivalókat. Általában bambuszból vagy fából készülnek, a felületük nem lakkozott, hogy kevésbé csússzanak, és főzés közben is könnyedén meg lehessen ragadni az ételeket.

Evőeszközök kínai módra – mummylovefashion / Instagram

A pálcikák hosszúsága szintén kapóra jön, amikor egy tradicionális kínai étkezés alkalmával az asztal körül ülők több kisebb fogást osztanak meg egymással. Az ételeket gyakran az asztal közepén lévő, forgó körlapokon kínálják a vacsoravendégeknek, így a távolabbi tálakat egy hosszabb evőpálcikával könnyebben el lehet érni. Milyen praktikus!

Rövidebbek, hegyesebbek: a japán pálcikák

A japánokra nem jellemző, hogy az asztalnál megosszák egymással az ételt, ezért a japán pálcikák is rövidebbek. Míg a kínai pálcikák hegye tompa, a nagyságrendekkel több halat fogyasztó japánok a hegyesebb végű pálcikákkal egyszerűbben ki tudják piszkálni a halakból az esetleges szálkákat.

Japán, kézműves pálcikák –kitchen.samurai.jp / Instagram

És a szögletes, fém: a koreai pálcikák

A koreaiak pálcikái jellemzően fémből készülnek. A kultúrtörténész szerint azért szögletesek a koreai pálcikák, hogy spóroljanak az alapanyaggal. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a koreai pálcikák azért nincsenek lekerekítve, mert a négyszöges alak segít megakadályozni, hogy az aprócska koreai tálalóasztalokról leguruljanak.

Koreai – massuch / Instagram

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS