Hirdetés

Nem muszáj az űrig repülnie annak, aki tudni szeretné, hogy milyen íze van egy kifejezetten űrhajósok számára kifejlesztett fogásnak.

Hirdetés

A repülős kosztnak nincs túl jó híre itt lent, a földön, de a súlytalanságban elköltött, inkább csak tápláló, semmint ízletes űrhajósételeknek még annál is kevésbé. A Lufthansa Németországból induló, interkontinentális járatainak utasai idén nyáron belekóstolhatnak azokba a falatokba, amelyeket a német űrhajós, Alexander Gerst féléves űrmissziója alatt eszik majd.

@astrokarenn Instagram

Az űrügynökségek ezért úgynevezett bónusz ételeket is készíttetnek az űrhajósok számára, akik a testi-lelki szempontból egyaránt megterhelő űrutazás alatt ezeket a “jutalomfalatokat” többnyire a különleges alkalmakra tartogatják. A német Gerst spätzlét, azaz sváb sajtos-szalonnás nokedlit, maultaschent, vagyis “sváb raviolit”, valamint gombás csirkeragut kért féléves, június elején megkezdett útjára.

Lavazza kávé, angol tea és kimcsi az űrben

Az űrhajós nemzeteknél már-már presztízskérdés, hogy az űrbe is magukkal vigyék az otthon jellegzetes ételeket és italokat. A Lavazza fejlesztésének köszönhetően egy olasz űrhajósnő, Samantha Christoforetti lehetett az első, aki frissen főzött eszpresszót ihatott az űrben, a britek pedig mi mást kortyoltak volna a csillagok között, mint egy csésze teát?

Kép: NASA / Wikipedia.org

Korea több év kemény munkáját és több mint egymillió dollárt (azaz csaknem 280 millió forintot) fektetett abba, hogy űrben is fogyasztható kimcsit fejlesszen ki. Az amerikai űrhajósok a közelgő karácsonyra hivatkozva viszont megakadályozták, hogy a svédek az űrmisszió idejére szárított rénszarvashúst is csomagoljanak maguknak, akiknek így jávorszarvashússal kellett beérniük. A thaiok pedig Ázsia legáthatóbb szagú gyümölcse nélkül nem tudták elképzelni az űrutazást.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Durián, a romlott hús szagú gyümölcs az űrbe megy

Michelin-csillagos fogások a csillagok között

Korábban már Michelin-csillagos séfeket is felkértek az űrhajósok kosztjának megalkotására. A francia Thomas Pesquet két évvel ezelőtti útjához nem más, mint Alain Ducasse tervezte meg a karácsonyi menüt. Az ételsor a francia konyha olyan emblematikus fogásaiból állt, mint a füstölt marhanyelv, szarvasgombás, hízott libamáj és konfitált kacsasült.

Forrás: YouTube

Heston Blumenthal pedig nem lenne Heston Blumenthal, ha nem vette volna ki ő is a részét az űrbéli gasztronómiai fejlesztésekből. Tim Peake brit űrhajós tavalyelőtti missziójára fejlesztett ki súlytalanságban is fogyasztható, sokáig elálló, ugyanakkor ízletes ételeket. Korábban már írtunk arról, hogy a The Fat Duck háromcsillagos séfje a British Airways felkérésére a híresen rossz repülős koszt jobbá tételén is dolgozott. Az olyan, a gyakorlatban kevésbé megvalósítható javaslatok mellett, mint például a légutak szárazsága ellen bevetett orrspray, Heston elsősorban umamiban gazdag falatokat javasolt a repülőutakra. A sós és az édes ízt ugyanis a kutatások szerint kevésbé érezzük intenzívnek a felhők felett.
Olvasta már korábbi cikkünket a témában? Az aranykortól a műkajákig
Idén nyáron tehát ha éppen egy Németországból induló Lufthansa-járattal indulnánk neki a nagyvilágnak, belekóstolhatunk a német űrételekbe. Annyit azért megkockáztatunk, hogy csak emiatt nem hinnénk, hogy megérné kifejezetten ezekre a járatokra jegyet szerezni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS