Hirdetés
Hirdetés

Két országgal arrébb nagy felhördülést keltett egy bisztró kiírása. Csupán annyi történt, hogy a stuttgarti vendéglátóhely tulajdonosa egy A4-es papírt függesztett ki, amelyen egy áthúzott tréningnadrág látható, egy “nemet mondunk a tréningnadrágra” és “köszönjük a megértését!” felirat kíséretében.
Stefan Gauß tulajdonost nevezték nyárspolgárnak, sznobnak és egyszerűen rossz vendéglátónak is. Hogy mekkora port kavart a kávézó kérése a vendégeihez, jól mutatja egy tipikus komment Facebookról, ami szabad fordításban így hangzik: “Persze, ma még csak a tréningnadrágot viselőket diszkrimináljátok, holnap pedig már egy ‘bevándorlók kitiltva’ felirat díszeleg az ajtótokon! Hát, ez a stuttgarti tempó.” (Lám, nem csak itthon vagyunk minden egyes témában csupán egy lépésre attól, hogy a menekültkérdésen feszüljünk egymásnak.)

Forrás: DPA

A Café Le Théatre a “bistro-bar-café” hármassal definiálja magát, és Stuttgart belvárosának bevásárlónegyedében található. Az egyszerre elegánsnak, de belülről kissé avíttnak tűnő hely egyáltalán nem luxuskategóriájú, sőt a honlapjukon sportbárnak is nevezik magukat, ahová Bundesliga-mérkőzéseket nézni is várják a vendégeket.
Már április óta kint van a felirat, és egyébként még soha nem küldött el vendéget, mert tréningnadrágot viselt volna – nyilatkozta a tulajdonos, akire az utóbbi hetekben rázúdult a népharag. És talán van is abban valami, amire (ha talán nem is a legszerencsésebben) rá akart mutatni a kiírásával.

“A mackónadrág a vereség jele. Elveszítetted az irányítást az életed felett, ezért vettél egy melegítőnadrágot.” (Karl Lagerfeld)

 
Gauß azt meséli, hogy több, mint húsz éve dolgozik a gasztronómiában, és megfigyelhető egy tendencia: az emberek régen megadták a módját annak, ha moziba, színházba vagy akár az ő kávézójába mentek (színház és mozi mellett található a vendéglátóhely, erre utal a Café Le Théatre név is). Ma viszont egyre elterjedtebb módi, hogy ezen alkalmakkal is olyan ruhában jelennek meg az emberek, mint amilyenben otthon henyélnek a kanapén. Ebben látna szívesen változást a tulajdonos.

“A kiírás egy személyes állásfoglalás volt a részemről. Csak szerettem volna bizonyos értékekre emlékeztetni az embereket. Vagy önök azt gondolják, hogy a tréningnadrág csinos és szexi viselet? Felvennék mondjuk az irodában?”

A kiíráson felháborodók részéről gyakori érv, hogy manapság újra nagyon is divatos az utcán tréningnadrágot hordani, és egyébként is, nem a tréningnadrág a kulcsa annak, hogy valaki igényesen vagy igénytelenül van-e felöltözve.

Café Le Théâtre Facebook

Ezzel egyébként nagyjából még a Café Le Théatre tulajdonosa is egyetért, ő azt mondja, hogyha valaki katasztrofálisan felöltözve jelenik meg náluk, ő csak viccesen megjegyzi, hogy “legközelebb húzzon fel valami rendeset”. Nevetnek, és a téma le van zárva.
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha valakit kvázi kinéznek az öltözéke miatt egy helyen, az vajon tényleg olyan jót derül-e ezen?

És mit is jelent pontosan a “katasztrofális outfit” – nem szubjektív ez egy kicsit? Ha valaki kulturáltan viselkedik, és korrekten fizet a fogyasztásáért, nem mindegy, hogy mit vett fel aznap?

Egy fogás az étlapról – Café Le Théâtre Facebook

Egy 10-12 eurós főételeket kínáló, nem túl exkluzív bisztróban nem túlzás a dress code? (Ő maga egyébként a Der Spiegelnek adott interjúja alkalmával farmert és fehér inget viselt, amire ironikusan meg is jegyezte az újságíró, hogy ez azért elég lezser viselet.)
Az már kicsit zavaros, hogy kint a felirat, de Gauß a sörözős focimeccsnézések alkalmával nem tartja problémásnak a tréningnadrágviselést. A tulajdonos egyébként abban meglehetősen következetes, hogy támadók ide vagy oda, a kiírást nem vette le. Ahogyan ő fogalmaz, szeretett volna ezzel egy párbeszédet is elindítani. Sikerrel járt.
Részben a Der Spiegel Online interjúja alapján.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS