Hirdetés

Az Egyesült Államok háza táján nincs szerencséje a világ egyik legelismertebb szakácsiskolájának. Két évvel ezelőtt már mi is írtunk arról, hogy többek közt a szigorú szövetségi szabályozások miatt a Le Cordon Bleu összes államokbeli helyszíne bezárja kapuit.

Hirdetés

Az évek során rengeteg diák perelte be az iskolát, minekután becsapva érezték magukat, és most végre megállapodás született arról, hogy a kék szalagos intézmény többek közt elenged közel 252 millió forintnak megfelelő tartozást, és visszafizeti a diákok tandíját. A portlandi Le Cordon Bleu végül több mint 2000 diáknak fizeti vissza a tandíj egy részét, amellyel egy 10 éve tartó jogi csatározás ér véget.
A diákok jogi képviselője, David F. Sugerman február 3-án így nyilatkozott: „Csupán 10 évbe telt. A tegnapi nap folyamán megállapodtunk a Western Culinary Institute, Le Cordon Bleu-Portland és a Career Education Corporation ellen folyó, a fogyasztók megtévesztésére vonatkozó peres eljárás ügyében.”

A diákok azzal az indokkal kezdeményezték az eljárást, hogy az iskola nem biztosította számukra a beígért csúcsminőségű alapanyagokat, valamint hogy a végzettek csak alacsony, kezdő pozíciókban tudtak elhelyezkedni.

A vádpontok közt az is szerepelt, hogy az iskolák sok diákot hitelfelvételre buzdítottak a Career Education Corporation és az egyik legnagyobb diákhitelközpont, a Sallie Mae között fennálló különleges egyezség okán.
A megállapodás részeként az intézmény a diákok tandíjra, könyvekre és egyéb díjakra költött pénzösszegének 44%-át visszatéríti. Az iskola továbbá eltörölte azt az 1 millió dolláros (kb. 252 millió forintos) adósságot, amivel néhány diák tartozott az intézménynek. Jóllehet Sugerman szerint megállapodtak, az ügynek még nincs vége, mivel a bíróságoknak jóvá kell hagyniuk az egyezményt.
A peres eljárásban közel 2200 diák vesz részt, így a kifizetések összege igen magasra rúghat. Amennyiben például valaki 40 000 dollárt (tehát kb. 10 millió forintot) fizetett az egyetemi diplomájáért (vannak, akik jóval többet adtak ki a kezükből), és nincs tartozása a suli felé, akkor a megállapodás értelmében 17 600 dollár, azaz 4,4 millió forint landol majd a számláján.
Mindez érdekes fejlemény annak fényében, hogy a Le Cordon Bleu egy vesztes per nyomán 40 millió dolláros büntetést fizetett egy csoport félrevezetett diáknak.
Hajdanán Julia Child tette népszerűvé az intézményt. Vajon mit szólna a kultikus intézmény tengerentúli bukásához?
Forrás,

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS