Hirdetés
Hirdetés

A többszörös díjnyertes Szlávik Méhészet akácméze messze földön híres, selyemfűmézével és repcéjével pedig minket nyűgözött le. Szlávik-Orvos Mária békéscsabai mesterméhésszel nem csak a mézekről, a méhekről is beszélgettünk. Kíváncsiak voltun karra is, hogy a neten keringő mézes csodatippekhez képest mit tanácsol egy igazi profi ilyenkor, télidőben.
 A férje méhészfamíliából származik. Kérdés volt valaha, hogy mivel foglalkoznak majd?
Eleinte csak hobbi volt mindkettőnknek, de egy idő után átálltunk főállású méhésznek. Nem bántuk meg.Igazság szerint soha nem gondoltam, hogy méhész leszek, de az élet úgy hozta, hogy jövedelmezőbb lett méhekkel foglalkozni, mint a banki ügyletekkel.
Értelmiségi fiatalok körében egyfajta trend kivonulni a városból, borászkodni, sört főzni vagy kézműves élelmiszerekkel foglalkozni. Mézkészítésbe is sokan vágnak bele?
Igen, sajnos néha minden előzetes ismeret és szaktudás nélkül.Sokan úgy hiszik, a méhész csak elveszi a mézet a méhektől, és bezsebeli a sok pénzt. Ez természetesen közel sem így van. A méhészet egy sokrétű munka, fizikailag és szellemileg egyaránt. Sokan csak később jönnek rá, hogy amíg mások az igazak álmát alusszák, a méhész éppen szállítja a méheit egyik vándortanyáról a másikra, vagy a 35 fokos melegben nem a strandon hűsöl, hanem beöltözve áll a kaptársor mögött, és dolgozik, mert ha aznap nem végzi el a munkát, holnap már késő.

A kínálatukból különlegesen finom a selyemfű-és a repceméz. Újdonság volt számomra a retekméz. Miből készül, és mit tud ez a fajta?
Az olajretek egy szántóföldi kultúrnövény, akár a repce vagy a mustár, a belőle készített méz kevésbé édes, mint a többi, és ízületi bántalmakra külsőleg is használható.
Tavaly extrém sok negatív hírt lehetett olvasni méz ügyben. Csekély volt a termés, a mézhamisítások miatt a magyar méhészek Brüsszelhez fordultak. Mindez kihatott az Önök munkájára is?
Igaz, hogy tavaly az előző év termésének csak a kétharmada termett, ennek több oka is van. Az időjárás alakulása nem kedvező a méheknek. A mézhamisítás pedig nagyon keresztbe tett a piacnak, mert megszűnt a hordós felvásárlás. Mivel a hamisítás körüli botrány jelentősen visszavetette a külföldre való értékesítést, ezért azok a méhésztársak, akik eddig hordóban adták el a mézüket, most a helyi piacokon jelentek meg. Ez most mindenkinek nehéz.

Dining Guide-infó

A mézhamisításról
A mézet általában vizezéssel hamisítják, tulajdonképpen felhígítják. Ha vásárláskor a lezárt üveget kissé megmozgatjuk, és a buborékok gyorsan mozognak benne, akkor túlságosan híg. Bár mielőtt kimondanánk, hogy hamisított, vegyük figyelembe a hőmérsékletét is. Jó tudni, hogy a méz lehet éretlen is, ami ugyan nem hamis, de ebben az állapotában még magasabb a víztartalma az elvárthoz képest, és ezért nem jó minőségű. Előfordul, hogy melasszal vagy glicerinnel keverik a mézet, ekkor az illata, az aromái, és a színe is megváltozik. Sokszor árulnak műmézet virágmézként: invertcukorból és aromás anyagokból keverik ki. Kideríthetjük, hogy egy méz hamis-e, ha tiszta szeszbe keverjük. A tiszta méz teljesen feloldódik benne, a hamis viszont zavarossá, homályossá teszi, és egy idő múlva leülepszik az aljára.

Egy méhbetegség is bekerült tudtommal az országba nyugatról. Ez valós probléma? Ha igen, lehet gyógyítani a méheket?
A betegség neve nyúlós költésrodhadás, és valóban nagy problémát jelent az ország egész területén. Sajnos vannak területek, ahol egész állományokat kell elégetni a betegség miatt. Gyógyszeresen pedig nem kezelhető, mert Magyarországon zéró tolerancia van az antibiotikumra.
 Mindez bizonyára próbára teszi a hazai méhészközösséget is. Hogyan képzeljük el a magyar méhésztársadalmat, összetartás vagy széthúzás jellemzi?
Ez egy nehéz kérdés. Úgy gondolom, hogy a saját környezetemben sem nagyon egységes a méhészközösség, van hová fejlődni. Kisebb csoportok ugyan vannak, akik kölcsönösen segítik egymást, de ennek az ellenkezőjére is van precedens. A helyi méhészegyesületben próbálkozunk a tagjainkat összehozni,nem haladunk rosszul, de jó lenne, ha az összes helyi méhész eljárna az egyesületbe, és beszélgetnének egymással a kollégák. Dolgozunk rajta.
Mi a véleménye a biomézről, Ön szerint lehetséges valóban biót előállítani? Számomra nehezen elképzelhető a megvalósítása.
Véleményem szerint Magyarországon csak akácmézből lehet biót termelni. Szántóföldi kultúráról szerintem nem.
Milyen helyet foglal el a magyar méz a nemzetközi mezőnyben a minőségét illetően, és mennyire exportképes?
Úgy gondolom,hogy messze megelőzzük a nemzetközi piacon lévő mézeket. Az utóbbi évek botrányai nem tesznek jót a magyar méznek. Az unióba beáramló gyenge minőségű, olcsó mézek feljavítására használják a magyart, ezért sokkal kevesebbre is van szükség. Bizonytalan az értékesítés.

Régóta szerettem volna megkérdezni egy szakembertől, hogy mi a véleménye a keményvonalas vegánok álláspontjáról, akik azért ellenzik a mézfogyasztást, mert a méhek kizsákmányolásaként értelmezik a mézkészítést. Ön mit gondol erről?
A nektár, a virágpor, a propolisz gyűjtése a méhek létfenntartó ösztöne. Egy méhcsalád akkor érzi jól magát, ha dolgozhat, és nem akkor, ha csücsül a kaptárban, és lógatja a lábát. Szerintem egy magát méhésznek tartó ember nem vesz el többet a családtól, mint amit a méhcsalád saját szükségletén felül behordott. Nem gondolom, hogy ez nagyobb kizsákmányolás lenne, mint a növénytermesztés, amelynek során a talajból vesszük el a tápanyagot.
Tulajdonképpen milyen az ember és a méh viszonya? A honlapjukon azt írják, “szeretjük a méheinket”.
Ez így igaz, szeretjük a méheinket, mert az általuk megtermelt termékek  biztosítják a családunk megélhetését. Valamint igazi méhészeknek tartjuk magunkat, akiknek nem csak a bevétel számít, hanem fontosak is a méhei, és szeretettel foglalkoznak velük. Sajnos az emberek többsége fél a méhektől, és fölöslegesen kelti rossz hírüket. Ha nem háborgatják őket, ők sem bántanak, csak végzik a munkájukat.
Vállalom, hogy furcsa a kérdésem, de hátha tud rá nekem válaszolni! Vannak a méheknek jellemvonásai?
Igen, vannak. A méhek egy összetartó, jól működő társadalomban élnek, ahol mindenki tudja és teszi a dolgát. Szelídségük vagy agresszivitásuk elsősorban fajtakérdés, de sok dolog befolyásolja. Egy nyugodt család is agresszívvé válhat, ha például felborítják vagy leejtik a kaptárat. Veszélyben érzik magukat, és támadásba lendülnek.
 

Egy méhész hányféle módon fogyasztja a méhtermékeket? Gondolom, Önöknél nem csak a tea ízesítésére szolgál…
Tényleg nagyon sokféleképpen használjuk, de a kávét és a teát pont keserűn isszuk. Többnyire kanálszámra fogy nálunk a méz,valamint főzünk és sütünk is vele. De sebek fertőtlenítésére is használjuk, illetve arcpakolásnak, sőt az arc tisztítására is.A propoliszt és a virágport pedig napi rendszerességgel fogyasztjuk.
Megosztaná velünk az Ön mézes tuti tippjét ebben a megfázásos időszakban?
Az én tuti tippem a propolisz reggel-este, a méz pedig kanálszámra mindenkor.
Ön szerint milyen ételekben érvényesül igazán jól a méz?
 Sültekhez a vegyesméz, ez aromásabb. Süteménybe, mézeskalácsba  napraforgóméz. Altató gyanánt langyos tejbe a harmatmézet ajánlom.
 Nem tartja pocsékolásnak mézet használni főtt, sült ételekhez? A vitamintartalma például elvész a hő hatására.
Én a sültekhez példáulcsak akkor teszek mézet,amikor már szinte kész van. Igaz, a beltartalma megváltozik, de másként karamellizálódik, mint a cukor, és más az íze.
Fotók: Szlávik Méhészet, Békéscsaba
 
 
 

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS